2.7 C
București
vineri, decembrie 1, 2023

Energie – Falimentul companiei de foraj Dafora Mediaș a fost suspendat – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Sentința de luna trecută prin care fusese dispusă intrarea în faliment a companiei de foraje pentru industria de extracție de țiței și gaze Dafora Mediaș, controlată de omul de afaceri Gheorghe Călburean și aflată de 8 ani în insolvență...

″Respingerea suspendării ar produce importante prejudicii societății, cum ar fi, dar fără a se limita la, încetarea activității societății, ca primă etapă către dispariția acesteia din viața economică, disponibilizarea tuturor persoanelor încadrate în muncă, cu mențiunea că, în prezent, societatea Dafora SA are un număr de 124 de salariați, care vor fi puternic impactați de pierderea locurilor de muncă, compromiterea oricărei șanse de continuare a activității.

În prezent, salariații societății sunt angrenați în executarea unei sonde, iar începând cu 15 octombrie 2023, personalul societății ar fi angrenat în executarea altor două lucrări pentru beneficiarul Romgaz SA.

Sentința de luna trecută prin care fusese dispusă intrarea în faliment a companiei de foraje pentru industria de extracție de țiței și gaze Dafora Mediaș, controlată de omul de afaceri Gheorghe Călburean și aflată de 8 ani în insolvență, a fost suspendată de instanța de judecată.

Dafora este în insolvență din 2015.

Suspendarea a fost dictată provizoriu, până la soluționarea apelului Dafora la sentința de faliment.

Respingerea suspendării ar produce importante prejudicii societății, cum ar fi, dar fără a se limita la, încetarea activității societății, ca primă etapă către dispariția acesteia din viața economică, disponibilizarea tuturor persoanelor încadrate în muncă, cu mențiunea că, în prezent, societatea Dafora SA are un număr de 124 de salariați, care vor fi puternic impactați de pierderea locurilor de muncă, compromiterea oricărei șanse de continuare a activității. În prezent, salariații societății sunt angrenați în executarea unei sonde, iar începând cu 15 octombrie 2023, personalul societății ar fi angrenat în executarea altor două lucrări pentru beneficiarul Romgaz SA. Oprirea acestor lucrări ar conduce, indubitabil, la rezilierea contractelor de lucrări încheiate. În acest context, societatea deține premise puternice că va încasa sume importante, având în vedere cele două litigii cu SNGN Romgaz SA, demarate în vederea recuperării creanțelor″, a argumentat, la proces, administratorul judiciar al Dafora.

Dafora a terminat primele 9 luni ale anului cu capitaluri negative de peste 43 milioane lei și datorii de circa 100 milioane lei.

Compania a înregistrat pierderi de 3,6 milioane lei în ianuarie-septembrie 2023, comparativ cu cele de doar 56.565 lei de la 30.09.2022. În schimb, veniturile din exploatare s-au dublat, de la 6,12 la 13,87 milioane lei.

Decizia pe fond privind falimentul a fost luată pe 9 octombrie ca urmare a cererii unei firme de pază din Sibiu, cu o creanță admisă de 22.196,57 lei. Acesta nu a fost singurul creditor care a cerut falimentul Dafora, pe listă mai figurând nume precum ANAF, Tinmar Energy sau MOL. Totalul datoriilor recunoscute de Dafora se ridică la peste 307 milioane lei.

Într-un raport al administratorului judiciar al companiei din septembrie, acesta arăta că, în ultima perioadă, Dafora a contractat noi lucrări și ″există posibilitatea ridicată de adjudecare a mai multor proiecte în viitor″. La acea dată, compania fora două sonde pentru Hunt Oil și Fora Oil &Gas și se pregătea pentru forajul altor două, în beneficiul Romgaz.

În plus, potrivit sursei citate, existau premise pentru recuperarea unor creanțe de circa 25 milioane lei, provenite din contracte tot cu Romgaz.

″(…) debitoarea a întâmpinat în ultima perioadă dificultăți în încasarea propriilor sale creanțe, fapt ce a întârziat posibilitatea acesteia de a achita creanțele propriilor săi creditori, însă nu trebuie pierdut din vedere că aceasta are în continuarea intenția de a desfășura activitate, în vederea achitării creanțelor creditorilor. Apreciem faptul că deschiderea procedurii falimentului față de Dafora SA în acest moment, cu ignorarea eforturilor depuse de societatea debitoare în vederea redresării și a bunei credințe de care aceasta a dat dovadă, nu este oportună, nici pentru creditori, nici pentru debitoare. În acest context, solicităm respectuos judecătorului sindic să țină cont (…) atât de principiul enunțat de art. 4 pct. 2 din Legea 85/2014, respectiv al prevalenței reorganizării față de faliment, precum și de faptul că dificultățile înregistrate de societatea debitoare nu sunt manifestarea incapacității acestia de plată a creanțelor, fiind rezultatul unui context obiectiv (situația existentă în relația cu Romgaz SA – n.r.), pe care aceasta depune eforturi considerabile pentru a-l depăși și a-și putea asigura resursele necesare în vederea efectuării plăților, iar ulterior în vederea ieșirii din procedura de reorganizare″, se menționa în document, analizat de Profit.ro.

Extras din raportul administratorului judiciar al Dafora SA din septembrie 2023. Sursă: Buletinul Procedurilor de Insolvență

Extras din raportul administratorului judiciar al Dafora SA din septembrie 2023. Sursă: Buletinul Procedurilor de Insolvență

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!