24 C
București
miercuri, iulie 24, 2024

Energie – Interviu Alexandru Nazare: Şi cei de la Romgaz și cei de la Rompetrol și cei de la Petrom se încadrează la plata taxei de solidaritate – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Credeți că cei de la Bruxelles și-au propus să-i taxeze doar pe cei de la Romgaz și Rompetrol și să creeze discriminări în piață? Nici vorba de așa ceva! Companii ca Petrom, cu o producție în scădere și cu un profit de cel puțin cinci ori mai mare decât cel din anul precedent...


Domnule Senator Alexandru Nazare, pe culoarele Parlamentului sunteți numit noul Robin Hood pentru amendamentele dvs. la „Taxa de Solidaritate” (OUG 186/2022) prin care obligați OMV Petrom să plătească peste 1 miliard de euro la bugetul de stat. Ce aveți cu OMV Petrom?

Alexandru Nazare: Titulatura cu Robin Hood nu este meritată și nici nu îmi place. Dacă ar trebui atribuită cuiva ar trebui să fie numiți așa cei din Consiliul Uniunii Europene care au adoptat Regulamentul 1854/2022. În Parlamentul României noi nu am făcut altceva decât să aducem niște clarificări în spriritul și litera regulamentului European care trebuie aplicat corect, fără discriminări.

În legătură cu cei de la Petrom, nu am nimic cu nicio companie. Le respect pe toate ca liberal și ele trebuie să respecte statul român și cetățenii români la rândul lor, adică să își plătească corect taxele. Ca și gândire economică, nu îmi plac taxele mari, în general, însă cred că nimeni nu poate fi scutit de cele care există. În cazul acestei taxe de solidaritate, ea a fost impusă de Uniunea Europeană, nu de România și are un caracter obligatoriu și uniform la nivelul Uniunii. 

Considerați că Regulamentul European și-a propus să taxeze și companii ca OMV Petrom?

Alexandru Nazare: Este evident acest lucru. Credeți că cei de la Bruxelles și-au propus să-i taxeze doar pe cei de la Romgaz și Rompetrol și să creeze discriminări în piață? Nici vorba de așa ceva! Companii ca Petrom, cu o producție în scădere și cu un profit de cel puțin cinci ori mai mare decât cel din anul precedent, respectiv unul speculativ, sunt principalele vizate de acest regulament european. Este evident că ele beneficiază de conjunctura creată de războiul lui Putin împotriva Ucrainei, iar la Bruxelles s-a hotărât ca o parte din bani să fie taxați ca profit excepțional. Regulamentul nu vizează profiturile obișnuite, ci doar pe cele speculative.

Considerați amendamentele dvs. ca o aplicare retroactivă a taxei?

Alexandru Nazare: Nici vorbă de așa ceva. Cum să fie retroactiv? Vă repet : taxa a fost impusă de Regulamentul European. Guvenul a adus niște clarificări cu procentul și cele cinci coduri CAEN, iar noi am adus în Parlament clarificări cu privire la modul de calcul al cifrei de afaceri și al eligibilității. Nu am adăugat nimic și nici nu am scos nimic. Nu e nimic retroactiv. Anul fiscal nu este închis. Acesta este și motivul pentru care textul din Parlament a fost adoptat fără niciun vot împotrivă în Comisia de Buget, unde de obicei sunt dezbateri, apar discuții.

Sunt voci care spun că OMV Petrom va anunța, din nou, în această săptămână că nu i se aplica taxa, pentru că sunt sub procentul de 75%. Cum comentați acest lucru? 

Alexandru Nazare: Nu comentez lucruri neasumate și nici nu mă impresionează declarațiile companiilor, ale avocaților și comunicatorilor angajați să le prezinte puncte de vedere în presă. Fiecare se comportă cum crede de cuviinţă, comform propriilor standarde de etică. Eu cred că și cei de la Romgaz și cei de la Rompetrol și cei de la Petrom se încadrează la plata taxei.

Pentru cei de la Petrom, valoarea generată de extracția de gaz, țiței și din rafinare reprezintă mai mult de 75% din cifra de afaceri. Rolul statului este să genereze un calcul corect și principial de eligibilitate. În cazul Petrom, însumarea celor trei coduri CAEN care li se aplică dă mai mult de 75%. Ei au o cifră de afaceri de aproximativ 56 miliarde RON. La cod CAEN extracție țiței e o valoare de aproape 10 miliarde RON, la cod CAEN rafinărie este o valoare de peste 23 miliarde RON, iar la cod CAEN extracție gaz natural este o valoare de peste 12 miliarde RON. Aceste trei coduri însumate dau peste 75% din cifra de afaceri. Este nevoie de repere clare de calcul care să nu lase loc de jonglerii financiare. Oricum, calculul care contează va fi cel făcut de ANAF după depunerea declarațiilor financiare, adică prin luna iunie. Acela va fi momentul adevărului când toată această agitație și zumzăială se vor încheia. Statul român, în opinia mea, nu-și permite să ajungă în situația în care unele companii să decidă ele însele când plătesc taxele sau ce cuantum al taxelor ar avea chef să plătească. Instituția care veghează ca acest lucru să nu se întâmple este ANAF. Eu am lucrat cu ei și am încredere în ei, dar sunt în același timp conștient și de toată presiunea ce se exercită din partea părților interesate asupra lor.

În amendamentele dvs. faceți referire la Bursa de la Londra pentru țiței, la cea de Viena pentru gaz. La Londra se trancţionează și Brent și Ural – la care dintre cotații vă referiți?

Alexandru Nazare: Glumiți? Este clar că vorbim de același sistem de referință folosit la plata redevențelor. Am explicat foarte clar în fundamentarea amendamentelor. După publicarea legii, dacă cineva are neclarități trebuie să ceară lămuriri la ANAF. Orice lege și regulament au un spirit și o literă. Dacă există entități care se consideră nedreptățite se pot adresa ulterior în instanță. Așa funcționează lucrurile într-o țară UE.

Au legătură amendamentele dvs. cu votul Austriei pe Schengen?

Alexandru Nazare: Vă rog să nu mă mai provocați. Răzbunarea este arma celor slabi și fără minte. Aici este vorba de legalitate, principii și corectitudine. Nu este nimic altceva. De altfel, comisarul care răspunde de bugetul Uniunii, la Bruxelles, este din Austria.

OMV (compania mama) își va plăti taxa în Austria, iar OMV-Petrom își va plăti taxa în România.

 O ultimă întrebare. Credeți că această taxa va afecta investițiile și dividendele companiilor afectate?

Alexandru Nazare: Nu cred. Este un profit incredibil de mare generat războiul lui Putin în Ucraina.

Nimeni nu a anticipat așa ceva. În situații dificile statul trebuie să ajute companiile afectate. Acum trebuie să aplice corect regulile stabilite de Bruxelles. Deci, nu sunt nici Robin Hood și nici șeriful din Nottingam din romanul lui Alexandre Dumas. Sunt doar un membru al Parlamentului României care vrea ca lucrurile să fie făcute corect, iar în demersul meu am beneficiat de o largă susținere a colegilor mei de partid și din Coaliție cărora le mulțumesc.

Deputații au votat amendamentul PSD, PNL și UDMR privind clarificări la plata taxei de solidaritate; proiectul de lege a fost votat de plen

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Banking & Servicii financiare – CEC Bank a acordat o facilitate de credit de 112,6 milioane lei pentru spitalul oncologic din Mureş – Sinteza

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!