Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune (CNCIR) a lansat programul de internship ”Stagiarii de azi – colegii noștri de mâine”. Într-un interviu acrodat în exclusivitate, doamna Silvia Zgâmbău – Director HR, CNCIR, ne-a oferit mai multe detalii despre forţa de muncă şi programul ”Stagiarii de azi – colegii noștri de mâine” din cadrul CNCIR.
* Interviu cu doamna Silvia Zgâmbău – Director HR, CNCIR
Ce ne puteți spune despre forța de muncă din CNCIR? Câți salariați are CNCIR în prezent? Care este media de vârstă?
Silvia Zgâmbău: În prezent, echipa CNCIR numără 560 de persoane, cu o medie de vârstă generală de 45 de ani la nivelul companiei. Componenta de inspecție are o medie ceva mai ridicată de vârstă, ceea ce ne face să fim constant preocupați atât în ceea ce privește componenta de retenție de personal, cât și în ceea ce privește politicile de recrutare și pregătire.
Având în vedere piața în care activează CNCIR, calitatea resursei umane este o componentă esențială al succesului operațional, al siguranței beneficiarilor și, în sens mai larg, al siguranței activităților în care activează beneficiarii noștri.
În anul 2011, anul în care compania și-a început activitatea, media de vârstă a angajaților era de 47 de ani. În acel moment vârsta nu era un impediment, iar experiența profesională îndelungată a acestora nu a făcut decât să ajute la dezvoltarea companiei, la crearea culturii organizaționale a acesteia și la implementarea unui sistem de valori pe care trebuia să îl îndeplinească și noii angajați. Anii au trecut, compania s-a dezvoltat, iar angajațîi au înaintat în vârstă, astfel că, în anul 2020, numărul angajaților a ajuns la 530, iar media de vârstă a inginerilor a crescut la 56 de ani.
Ca urmare a demersurilor făcute în ultimii doi ani, în prezent numărul angajaților este de 560, iar media de vârsta a inginerilor din organismul de inspecție este de 49 de ani. Pentru CNCIR SA, informațiile și cunoștințele pe care le dețin oamenii reprezintă resursa primară în realizarea obiectului de activitate, importanța și locul angajaților sunt recunoscute de managementul companiei și constant s-au făcut demersuri pentru atragerea personalului cu cel mai înalt nivel de pregătire profesională. Analizând demersurile efectuate pentru asigurarea resurselor umane pentru activitatea de inspecție/activitatea de verificări tehnice s-a constatat că acestea au fost perturbate de imposibilitatea acordării unor motivații financiare atrăgătoare și de lipsa specialiștilor de pe piața forței de muncă.
Pornind de la dificultățile întâmpinate în asigurarea personalului de specialitate pentru realizarea activitățîi sus menționate, dar și pentru abordarea unor obiective noi, care să conducă la dezvoltarea companiei, strategia de resurse umane vizează nu numai asigurarea necesarului de personal, ci și schimbarea organizațională. Mediul ei intern, în ansamblu, trebuie să atragă tineri competenți, întreprinzându-se acțiuni care să îi țînă pentru mult timp în interiorul organizației.
Strategia de dezvoltare a resurselor umane din cadrul CNCIR SA a trebuit să faciliteze identificarea și aplicarea metodelor de atragere, integrare și menținere a oamenilor performanți în companie, de creștere a nivelului mediu de competență a personalului și de scădere a mediei de vârstă a acestuia.
Cum v-a venit idea programului ”Stagiarii de azi – colegii noștri de mâine”?
Silvia Zgâmbău: De-a lungul timpului s-au încheiat parteneriate cu universități de top din România, parteneriate prin care am sprijinit activitatea de practică a studenților din cadrul facultăților tehnice. Legătura dezvoltată între compania noastră și viitorii ingineri s-a concretizat prin solicitările acestora de a participa în următorul an la stagiile de practică, dar şi prin cererile de angajare în cadrul CNCIR SA.
Ca urmare a succesului avut cu acordurile de parteneriat pentru stagiile de practică s-a născut programul de internship ”Stagiarii de azi – colegii noștri de mâine”. Obiectivul general al programului l-a constituit dezvoltarea aptitudinilor de muncă pentru studenții înscriși la programele de licență cu profil inginerie industrială, robotică, electrotehnică etc.
Câți studenți au participat la Program? Cum vi s-au părut aceștia din punct de vedere al cunoștintelor și al dorinței de a învăța?
Silvia Zgâmbău: Programul de internship a facilitat evaluarea performanței stagiarilor într-un scenariu de lucru real, astfel încât să putem lua decizii de recrutare optime, și totodată va contribui la completarea cunoștințelor teoretice cu aptitudinile practice necesare îndeplinirii cu succes a sarcinilor de la locul de muncă. Surpriza a venit din partea numărului mare de studenți ce și-au depus cererile de înscriere în program, astfel încât a trebuit să selectăm candidații și am aprobat înscrierea a 28 de studenți, urmând că în anul 2023 să demarăm a doua etapă cu un număr similar de studenți.
În cadrul analizei activității din cadrul programului de internship, îndrumătorii desemnați au remarcat cunoștințele teoretice ale studenților, dar lipsa, aproape totală, a aplicării practice a acestora. Din păcate, ca urmare a pandemiei, mulți operatori economici au restricționat activitățile de practică și voluntariat, iar studenții nu au mai putut efectua stagiile de practică.
Îndrumătorii au supravegheat stagiarii și au colaborat îndeaproape cu aceștia, remarcând dorința avidă de a acumula informații, de a ”lua contact” cu echipamente industriale și cu noi medii de lucru și au încurajat curiozitatea și întrebările tinerilor.
Stagiarii au fost curioși și în privința sistemului de salarizare și de beneficiile suplimentare, iar cel mai mult i-a frapat imaginea de echipă a colectivului, interacțiunea prietenească dintre colegi, sentimentul de apartenență la locul de muncă.
Câți credeți că vor rămâne în urma Programului de internship?
Silvia Zgâmbău: Chiar dacă în prezent nu s-a încheiat programul de internship, remarcăm solicitările stagiarilor de a continua programul, dar și interesul arătat unei viitoare cariere în cadrul companiei noastre.
Ce proiecte de viitor aveți pe zona de forța de muncă? Doriți să repetați programul și anul viitor?
Silvia Zgâmbău: Considerăm un succes, atât programul destinat stagiilor de practică, cât și programul de internship. Profilul companiei a fost făcut cunoscut pe piața muncii, am redus timpul de recrutare, iar angajații mai vechi au redescoperit, prin ochii stagiarilor, senzația de ”proaspăt”, de ”nou”, sentimente pierdute odată cu trecerea anilor și instalarea rutinei.
Vom analiza și vom profita de toate oportunitățile care se ivesc pentru a dezvolta calitatea resursei umane a companiei noastre. După cum se vede, ideile bune se nasc și se implementează repede în cadrul CNCIR.
CNCIR (Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune S.A) este cel mai important furnizor român de servicii profesionale de inspecție, verificare, testare, certificare și formare profesională care asigură funcționarea în condiții de siguranță a instalațiilor și echipamentelor.
Conducerea CNCIR este promotoarea aplicării unei politici de ”active ageing” cu o continuare nu doar a activității celor vizați, ci și cu aplicarea unor programe de formare profesională și instruire pentru asimilarea noilor tendințe de cercetare și inovare în domeniile de expertiză, odată cu progresul tehnologic.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).