-
Interviu cu Bret Kugelmass, CEO Last Energy
Last Energy este o companie americană susținută de investitori implicați și în dezvoltarea proiectelor Space X, care furnizează soluții pentru reactoare nucleare modulare de mici dimensiuni. Aceasta și-a deschis anul trecut o filială în România, care este condusă de Mihai Darie, fost director financiar al Electrica și, anterior, al Nuclearelectrica. Bret Kugelmass, CEO Last Energy, a avut amabilitatea să ne ofere un interviu pe care îl redăm mai jos.
Ce ne puteți spune despre activitatea Last Energy în România, la un an de la lansarea în țara noastră? Aţi început deja proiecte în România? Dacă da, unde? Care sunt regiunile de interes pentru Last Energy?
Bret Kugelmass: Între provocările climatice în desfășurare și amenințarea la adresa sistemelor tradiționale de alimentare cu energie, prezentată de războiul care se desfășoară pe teritoriul vecinului României, Ucraina, ultimii câțiva ani au arătat destul de clar nivelul de urgență profundă în găsirea și implementarea de noi capacități de producere a energiei verzi, accesibile și fiabile.
Tocmai asta propune proiectul nostru de micro-SMR-uri și suntem foarte bucuroși că România este una dintre țările în care lucrăm pentru punerea în practică a acestei viziuni. De ceva timp suntem profund implicați în acest proiect cu autoritățile române, experți în domeniul nuclear și energetic și potențialii parteneri comerciali din țară.
De la stabilirea oficială a prezenței noastre corporative în România, ne-am concentrat pe trei domenii strategice. În primul rând este promovarea procesului nostru local de certificare, iar dialogul nostru instituțional cu CNCAN progresează bine. În al doilea rând este de a stabili parteneriate cu mari consumatori de energie care îşi doresc fiabilitatea pe care o oferă soluția noastră micro- SMR și aici am avut un succes considerabil, semnând mai multe parteneriate care vorbesc despre nevoia și interesul pentru o astfel de tehnologie pe piața energetică din România. În cele din urmă, ne concentrăm pe colaborarea academică.
România are o istorie bogată în expertiza nucleară, cu o bază academică puternică în domeniul energiei nucleare. Interesul nostru este să lucrăm alături de universitățile din România pentru a ajuta la crearea următoarei generații de experți în domeniul nuclear care, sperăm, vor fi esențiale nu doar în tranziția energetică a României, dar care vor servi drept bază de expertiză pentru multe țări din regiune și în jurul lumii.
Care sunt punctele forte ale Last Energy în comparație cu NuScale SMR? Cât de scumpă este tehnologia pe care o promovați?
Bret Kugelmass: Nu privim asta ca pe o competiție. Suntem mândri că două companii americane sunt în fruntea unei renașteri a energiei nucleare. Și de fapt, mulți alții există și lucrează alături de noi pentru a implementa soluțiile care ne vor face tranziția către un viitor fără emisii de carbon, sigur, fiabil și bogat în energie.
Piețele de energie nu sunt monoliți, există o multitudine de cerințe diferite pentru a realiza o rețea energetică extrem de funcțională, curată, de încredere, care deservește toate tipurile de clienți. Deci, de fapt, nicio țară nu va avea nevoie de o singură soluție, ci țările vor trebui să dezvolte un portofoliu de soluții de energie nucleară care să răspundă nevoilor diferiților consumatori și industrii.
Este clar nevoie de reactoare mari, precum cele aflate în funcțiune în prezent la Cernavodă, așa cum este nevoie de SMR-urile mari pe care NuScale își propune să le construiască, așa cum este nevoie de micro-SMR-urile pe care le vom construi.
Desigur, cu dimensiunea vin complexitatea și cheltuielile, iar soluțiile mai mici sunt mai accesibile. Iar parteneriatele pe care le avem deja sunt dovada că soluțiile pe care ne străduim să le implementăm, precum și preţul pe care îl putem propune sunt de real interes pentru actorii industriali din economia românească.
Scopul nostru este să furnizăm energie electrică și căldură de bază curate și fiabile pentru sectorul industrial la un preț competitiv și să fim capabili să furnizăm acea energie oriunde clienții noștri au nevoie de ea. Flexibilitatea amplasării este un exemplu al modului în care am încorporat acest lucru în designul nostru. PWR-20 folosește răcirea cu aer în loc de răcirea cu apă, extinzând aplicațiile potențiale și făcând amplasarea mai flexibilă.
În ceea ce privește costurile de investiție, una dintre unitățile noastre PWR-20 costă 100 mil USD sau mai puțin, în funcție de numărul de unități instalate pe fiecare amplasament. Modelul nostru de afaceri este „energie ca serviciu” și, prin urmare, acoperim toate activitățile relevante de la proiectare și licențiere, construcție, operare și întreținere și dezafectare.
Clienții noștri achiziționează energie – căldură sau electricitate – în baza contractelor de cumpărare a energiei electrice (PPA) care sunt folosite pentru a asigura capitalul privat al proiectului. Acesta este un model comun sectorului surselor regenerabile, dar nu a fost niciodată încercat în acest fel în sectorul nuclear, în principal pentru că reactoarele erau prea mari pentru a fi finanțate în acest fel. Aceasta înseamnă că nu avem nevoie de sprijin financiar din partea țărilor gazdă, iar clienții noștri nu trebuie să angajeze niciun capital inițial.
Cât timp ar dura dezvoltarea (și implementarea) unui proiect nuclear Last Energy? Cât de sigure sunt reactoarele dezvoltate de Last Energy?
Bret Kugelmass: Prima fabrică Last Energy poate fi realizată și livrată în 24 de luni, iar acest interval de timp devine mai scurt pe măsură ce creștem volumele de producție. Am început deja să achiziționăm echipamente cu termen lung de livrare și suntem încrezători că primele module vor fi gata pentru asamblarea la fața locului până în 2025. Singurul obstacol pentru o dată din 2025 este, desigur, incertitudinea de reglementare. Am eliminat incertitudinea de reglementare prin valorificarea tehnologiei care are un istoric dovedit de siguranță și fiabilitate.
Am luat devreme decizia de a ne concentra pe tehnologia dovedită, cu un istoric de siguranță și familiaritate în rândul autorităților de reglementare. Reactorul cu apă sub presiune funcționează în siguranță în peste 300 de centrale electrice la nivel global și ne permite să folosim un lanț de aprovizionare existent pentru combustibil și componente. În plus, PWR-20 este sigur și utilizează sisteme de siguranță redundante și pasive, care sunt esențiale pentru evaluarea de succes a reglementărilor.
Ați avut discuții cu autoritățile române? Mai este loc pentru reactoare Last Energy pe piaţa românească?
Bret Kugelmass: Suntem într-un dialog continuu cu autoritățile române, deoarece le vedem ca un partener de bază în ceea ce dezvoltăm în România. În ceea ce privește interesul comercial pentru produsul nostru, tracțiunea imediată pe care am avut-o în rândul marilor parteneri industriali este un indiciu al nevoii reale de micro-SMR pe care Last Energy îl aduce pe piața din România. Și vedem același entuziasm și interes și din partea autorităților române. PWR-20, care poate fi folosit atât pentru aplicații de energie electrică, cât și pentru încălzire, are aplicații atât industriale și comerciale, cât și pentru comunități. Acest lucru ne dă firesc o mare încredere în viitorul nostru în România.
Cum vedeți dezvoltarea energiei nucleare în contextul tranziției energetice și al îndeplinirii obiectivelor climatice?
Bret Kugelmass: Nu poate exista nicio îndoială că energia nucleară este cea mai bună soluție, atât din punct de vedere istoric, cât și pe termen lung, pentru a furniza energie curată la scară. Este tehnologia care se află în spatele celor mai rapide decarbonizări ale rețelei pe care le-a văzut vreodată lumea și, încă o dată, producem centrale nucleare la scară, aceasta va fi principala noastră resursă de energie curată în viitor.
Nu există nicio îndoială că recenta renaștere nucleară este alimentată de un sentiment clar de urgență de a furniza energie curată rapid, la o scară nemaivăzută până acum. Oamenii au ajuns să înțeleagă că nuclearul va fi un instrument cheie pentru a răspunde acestei provocări – pentru că oferă energie fiabilă, cu zero emisii de carbon, la un preț stabil și fără a fi nevoie să depindă de vreme sau anotimp. Economiile noastre se bazează pe o aprovizionare stabilă de energie pentru a funcționa, dar această aprovizionare trebuie să fie fără carbon.
Nimic nu are densitatea ca energia nucleară, nu este la fel de fiabil sau la fel de scalabil. Acesta este motivul pentru care energia nucleară și SMR, în special, vor juca un rol cheie în modul în care trecem prin tranziția energetică și abordăm provocările noastre climatice.
Ați discutat despre dezvoltarea reactoarelor Last Energy și cu alte țări din regiune? Sunt alte țări europene deschise pentru dezvoltarea proiectelor cu Last Energy?
Bret Kugelmass: Suntem foarte strategici pe piețele noastre țintă inițiale și am avut succes în fiecare. Până în prezent, am semnat acorduri comerciale pentru 51 de unități ale centralei noastre PWR-20 în România, Polonia și Marea Britanie, reprezentând peste 32 miliarde USD în vânzări de energie electrică.
Cum v-a influențat războiul din Ucraina munca în regiune? Vă uitaţi și la Moldova, sau la Ucraina?
Bret Kugelmass: Războiul din Ucraina a evidențiat un alt aspect fundamental al strategiei energetice, nevoia de securitate și independență a energiei curate, în special în acele țări în care energia a fost folosită ca pârghie și mijloc de a restrânge spațiul de manevră al guvernelor asupra aspectelor cheie ale politicii și securității. Războiul a arătat încă o dată cât de importantă este energia pentru securitate și creștere economică.
În prezent, nu avem proiecte în derulare sau planificate în Moldova sau Ucraina. Accentul nostru este să implementăm primele noastre proiecte pe piețele noastre țintă inițiale și apoi să creștem de acolo.
Vă mulțumesc!
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).