Chimcomplex a înregistrat în primele nouă luni o cifră de afaceri de 1.079.910 mii lei, în scădere cu 38,08% față de aceeași perioadă a anului trecut, când a fost de 1.743.971 mii lei, potrivit raportului companiei. Profitul net a ajuns la 54.773 mii lei, în scădere cu 52% față de perioada similară a anului trecut, când a fost 115.131 mii lei.
Scăderea cu 38% a cifrei de afaceri comparativ cu aceeași perioada a anului 2022 a fost cauzată în proporție de 56% de scăderea cantităților vândute de societate, pe fondul unei reduceri a cererii din piața europeană, restul de 44% fiind cauzată de prețurile de vânzare mai mici.
Rezultatul din exploatare în perioada ianuarie-septembrie 2023 este la un nivel inferior celui din perioada similara a anului 2022. Societatea a funcționat în perioada ianuarie-septembrie 2023 la o capacitate redusă în special cu secțiile mari consumatoare de electricitate și gaze naturale și a diminuat cheltuielile, apelând inclusiv la disponibilizări de personal.
Rezultatul financiar net a fost negativ în perioada ianuarie-septembrie 2023, respectiv (27.846) mii lei comparativ cu (11.275) mii lei în perioada ianuarie-septembrie 2022, în principal ca urmare a cheltuieilor mai mari cu dobanzile generate de creditele contractate în ultimele 12 luni, dar și sub influența majorării marjei variabile a dobânzii, respectiv EURIBOR.
Prin urmare, profitul înainte de impozitare la data de 30 septembrie 2023 a fost în sumă de 68.123 mii lei, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022 când s-a obținut un profit brut în valoare de 138.246 mii lei, conform raportului companiei.
Datoriile pe termen lung la 30 septembrie 2023 au crescut cu 128.486 mii lei comparativ cu valoarea de la 31 decembrie 2022, în principal prin utilizările din creditele de investiții contractate de la UBS Swizerland și Garanti Bank pentru finanțarea centralelor de cogenerare și trigenerare de la Râmnicu Vâlcea.
Potrivit raportului transmis BVB, compania a reușit în perioada ianuarie-septembrie 2023 să obțină o marjă a profitului operațional de 9% în pofida reducerii cifrei de afaceri în comparație cu aceeași perioadă a anului anterior, generată de menținerea trend-ului de scădere a consumului început în a doua parte a anului 2022: “Marja a fost erodată de funcționarea ambelor platforme industriale la capacitate mai redusă în special cu secțiile mari consumatoare de electricitate și gaze naturale, societatea corelând producția cu trendul vânzărilor de pe piața de profil. Rezultatul financiar net negativ din perioada ianuarie – septembrie 2023 a fost în principal influențat
de creșterea cheltuielilor cu dobânzile urmare a majorării marjei variabile EURIBOR și a creditelor contractate în ultimele 12 luni. O influență semnificativă au avut-o și diferențele de curs valutar aferente reevaluării împrumuturilor”.
Perspective
Conducerea companiei a transmis: “În perioada următoare Societatea urmărește dezvoltarea prin continuarea programului de investiții strategice și își propune eficientizarea și stabilitatea din punct de vedere energetic. Optimizarea și modernizarea instalatiilor tehnologice existente și monitorizarea permanentă a planurilor noastre energetice și de reducere a emisiilor de carbon urmăresc să garanteze excelența operațională a proceselor noastre, care este fundamentală pentru progresul către obiectivul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 și de eliminare totală până în 2050.
O platformă chimică performantă are nevoie de multă expertiză și energie. Dacă pe partea de expertiză avem tot ce ne trebuie, în ceea ce privește energia, am decis să construim în interiorul platformei o centrală de cogenerare care să ne ofere energie sustenabilă pentru toate secțiile. Noua centrală va asigura, în primă fază, 33 de MW și a fost pusă în funcțiune în semestrul I 2023. Aceasta înseamnă 60% din necesarul pe care îl are astăzi întreaga platformă. Această nouă componentă a sistemului nu doar că ne va asigura necesarul de energie în timp ce va reduce emisiile de CO2 cu peste 88.000 de tone pe an în prima etapă, ci ne va ajuta să fim și mai
competitivi din punct de vedere economic pe o piață europeană din ce în ce mai dinamică.
În strategia Chimcomplex sunt stabilite obiective concrete privind decarbonizarea, valorificarea energiei hidrogenului, dezvoltarea și integrarea energiei verzi regenerabile, asigurarea unei economii circulare prin reciclarea chimică a deșeurilor de materiale plastice și nu în ultimul rând diversificarea producției”.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).