6 C
București
miercuri, decembrie 6, 2023

Energie – Miliarde de lei s-au întors astăzi în conturile investitorilor de la BVB pe fondul realocării acţiunilor din oferta Hidroelectrica. Este de aşteptat ca o mare parte să fie investiţi pe Bursă. Deja, în primele minute de miercuri, Bursa este la maxim istoric – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Pe 5 iulie, Bursa de la Bucureşti a depăşit în primele 30 de minute maximul istoric prin prisma indicelui BET-TR, unde sunt incluse dividendele atribuite acţionarilor, ba chiar OMV Petrom (SNP) a doborât un record aflat în picioare de 17 ani, în contextul în care câteva miliarde de lei de pe urma ofertei Hidroelectrica (H2O) s-au întors astăzi în conturile investitorilor.

De exemplu, acţiunile Romgaz (SNG), Nuclearelectrica (SNN) şi OMV Petrom înregistrau tranzacţii de circa două milioane de lei fiecare în prima oră a sesiunii de trading.

„După volumele care sunt în piaţă în momentul de faţă şi după creşteri, nu cred că am avut în ultimele şase luni cinci companii cu tranzacţii de peste două milioane de lei la ora 10:40.

Pe 5 iulie, Bursa de la Bucureşti a depăşit în primele 30 de minute maximul istoric prin prisma indicelui BET-TR, unde sunt incluse dividendele atribuite acţionarilor, ba chiar OMV Petrom (SNP) a doborât un record aflat în picioare de 17 ani, în contextul în care câteva miliarde de lei de pe urma ofertei Hidroelectrica (H2O) s-au întors astăzi în conturile investitorilor.

Mai exact, pe fondul alocării acţiunilor, calculele ZF arată că 4,3 miliarde lei au fost eliberate către micii investitori. Este dificil de spus cât din această sumă este cash şi cât reprezintă împrumuturile date pentru achiziţia de acţiuni H2O.

Însă cert este că întoarcerea banilor în cont alimentează deja restul bursei. De exemplu, acţiunile Romgaz (SNG), Nuclearelectrica (SNN) şi OMV Petrom înregistrau tranzacţii de circa două milioane de lei fiecare în prima oră a sesiunii de trading. Până în ora 11:00, lichiditatea pe întreg segmentul de acţiuni de la BVB era de circa 17 milioane de lei.

„După volumele care sunt în piaţă în momentul de faţă şi după creşteri, nu cred că am avut în ultimele şase luni cinci companii cu tranzacţii de peste două milioane de lei la ora 10:40. Mă bucur că deja o parte din bani rămâne în piaţă. În momentul de faţă se realizează alocarea banilor, se vede că sunt bani rămaşi din ofertă, ţinând cont de volumul de la această oră. Uneori, la ora 13:00 nu aveam nici măcar un milion de lei pe o companie”, spune Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare, Goldring.

Fondul Proprietatea (FP) a anunţat miercuri dimineaţă că a vândut integral deţinerea pe care o avea la Hidroelectrica, adică 89 de milioane de acţiuni, prin majorarea pachetului de la 17,34% la 20% prin supra-alocare. Compania a stabilit preţul final la 104 lei pe acţiune, aproape de jumătatea intervalului de 94 – 112 lei din prospectul de listare, evaluarea Hidroelectrica ridicându-se la 47 de miliarde de lei.

„Mă aştept ca piaţa să aibă un trend pozitiv în luna iulie şi să avem creşteri destul de importante luna aceasta, deci sunt optimist cu privire la toate companiile. Sunt foarte multe companii care au PER-ul (raport capitalizare/profit – n.r.) mai mic decât Hidroelectrica, cât şi posibilitatea de a aduce rezultate bune şi în 2023. De exemplu, băncile au un PER de 6x.”

A fost stabilit preţul final pentru vânzare de acţiuni Hidroelectrica: 104 lei pe acţiune. Fondul Proprietatea a vândut în întregime deţinerea de 20% prin supraalocare. Oferta se ridică la 9,4 mld. lei iar evaluarea Hidro la 47 mld. lei. Majorare de la 15% la 20% pentru tranşa de retail

„Clienţii îşi pot îndrepta atenţia şi către alte companii. Tocmai am scris un mail clienţilor în care le-am spus că s-au eliberat banii şi să nu facă retrageri, putându-se orienta şi către alte companii de pe piaţa de capital”, continuă reprezentantul societăţii de brokeraj.

Hidroelectrica va debuta la BVB pe 12 iulie sub simbolul H2O, urmând să fie inclusă în indicele BET din prima şedinţă de tranzacţionare. Compania şi FP sunt supuse unei interdicţii de înstrăinare (lockup) a acţiunilor Hidroelectrica pentru o perioadă care a început pe 22 iunie 2023 şi se încheie după 180 zile de la data admiterii, iar acţionarul majoritar al Hidroelectrica este supus unei perioade de lockup care a început pe 22 iunie 2023 şi se încheie după 12 luni de la data admiterii, cu excepţia cazului în care se aplică anumite excepţii prevăzute în prospectul de listare.

„Sperăm să avem şi vremuri bune la BVB pentru că am avut 6-12 luni în care am avut ori scădere, ori decorelări faţă de pieţele externe, majoritatea burselor mari având creşteri importante în primele şase luni. În momentul de faţă, considerăm că s-a scos dopul unei sticle de şampanie şi presiunea iese afară. Deci mă aştept la evoluţii pozitive şi pe piaţa noastră în continuare”, adaugă Dragoş Mesaroş.

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!