Nuclearelectrica, operatorul centralei nuclearelectrice de la Cernavodă, a semnat o Scrisoare de Intenţie cu Fondul de Investiţii Initiativa celor Trei Mări pentru a explora posibilitatea unei colaborări în sectorul productiei de energie regenerabilă in România.
Nuclearelectrica, care generează o treime din energia curată a României şi are proiecte pentru a ajunge la 66% în 2030, caută oportunităţi de a dezvolta în continuare investiţii complementare.
Fondul de investitii al Initiaţivei celor Trei Mări, instrumentul financiar al acestei asocieri politice şi economie, se concentrează pe sustinerea proiectelor din domeniul transporturilor, energiei si infrastructurii digitale din regiunea celor Trei Mari. Fondul a fost înfiinţat în 2019, având ca membri fondatori Bank Gospodarstwa Krajowego (BGK) din Polonia şi de EximBank România
Până în prezent, 3SIIIF a realizat două investiţii in energie regenerabilă (Enery Development GmbH si R.POWER SA), cu portofolii semnificative de dezvoltare în regiune, inclusiv in România.
Fondul nu este autorizat sa faca investitii in sectorul nuclear si orice parteneriat cu Nuclearelectrica ar fi intr-o entitate separata, axata pe active de energie regenerabila.
„Nuclearelectrica, prin operarea unitatilor de inalta performanta, 1 si 2 ale centralei nucleare de la Cernavoda, reprezinta un pilon strategic pentru securitatea energetica a Romaniei. Prin parteneriatul cu Fondul de Investitii al Initiativei celor Trei Mari in vederea productiei de energie regenerabila in Romania, dorim sa ne extindem si mai mult contributia la securitatea energetica, independenta energetica si protectia consumatorilor din Romania.”, spune Cosmin Ghita, Director General Nuclearelectrica
România şi-a propus reducerea emisiilor de GES cu 55% pana in 2030, reducerea dependenţei de importuri de la 20,85% la 17,8% până în 2030, eliminarea a până la 4,59 GWe de energie pe cărbune până in 2032 si inlocuirea acesteia cu surse de energie curată.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).