28.1 C
București
joi, iunie 20, 2024

Energie – OMV Petrom anuntă o investitie de 750 mil.euro la rafinăria Petrobrazi pentru a deveni primul producător major de combustibili sustenabili din regiune – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, va investi circa 750 de milioane de euro la Petrobrazi pentru a transforma rafinăria în primul producător major de combustibili sustenabili din regiune, potrivit unui anunt publicat marti la BVB.

Investitia vizează construirea unei instalaţii pentru producţia de combustibili sustenabili pentru aviaţie (SAF) şi motorină din surse regenerabile (HVO1 ) şi a două instalaţii pentru producţia de hidrogen verde, care va fi utilizat în procesul de obţinere a biocombustibililor...

In total, pana in 2030, ne-am angajat sa alocam 11 miliarde de euro, pentru a transforma compania pentru un viitor cu emisii reduse de carbon, in Romania si in regiune”, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, va investi circa 750 de milioane de euro la Petrobrazi pentru a transforma rafinăria în primul producător major de combustibili sustenabili din regiune, potrivit unui anunt publicat marti la BVB.

Investitia vizează construirea unei instalaţii pentru producţia de combustibili sustenabili pentru aviaţie (SAF) şi motorină din surse regenerabile (HVO1 ) şi a două instalaţii pentru producţia de hidrogen verde, care va fi utilizat în procesul de obţinere a biocombustibililor.

„Mergem mai departe cu transformarea noastră si, in plus fata de noile proiecte de energie regenerabila, astăzi am făcut un pas decisiv pentru decarbonarea transportului in Romania. In total, pana in 2030, ne-am angajat sa alocam 11 miliarde de euro, pentru a transforma compania pentru un viitor cu emisii reduse de carbon, in Romania si in regiune”, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

Instalaţia de producţie SAF/HVO va presupune investitii de 560 milioane euro şi va avea o capacitate de producţie de 250 kt/an de SAF şi HVO, precum şi bio-nafta şi bio-GPL, produse utilizate în industria chimică. Instalaţia are un consum anual de ~11 kt de hidrogen, cea mai mare parte urmând a fi asigurata de cele doua unităţi noi de producţie hidrogen verde.

Investiţiile pentru cele doua instalaţii de hidrogen verde sunt estimate la circa 190 milioane de euro, din care până la 50 milioane din fonduri europene, prin Planul Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

OMV Petrom şi Ministerul Energiei au semnat contractele de finanţare la începutul acestui an. Cele două instalaţii vor avea o capacitate totală de 55 MW. Cantitatea totală anuală de hidrogen verde care va fi produsă a fost estimată la circa 8 kt. 

„Împreună cu electro-mobilitatea, biocombustibilii sunt răspunsul pentru un transport cu emisii reduse de carbon şi ne aşteptăm la o creştere graduală a cererii pentru aceste produse. Datorita investiţiilor pe care le-am anunţat astăzi, vom putea înlocui importurile cu biocombustibili produşi aici, în România. Pentru clienţii noştri, acest lucru înseamnă certitudinea produsului si mai puţine emisii de carbon. Vrem sa fim si in viitor prima alegere pentru clienţii noştri si sa le oferim produsele de care au nevoie”, a declarat Radu Caprău, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru Rafinare şi Marketing.

OMV Petrom este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de aproximativ 41 milioane bep în 2023. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică pe gaze naturale de înaltă eficienţă de 860 MW.

Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România şi în ţările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri – OMV şi Petrom.

La sfârşitul anului 2023, acţionarii români deţin peste 43% din acţiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,7%, iar 22,5% sunt deţinute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali şi alte entităţi româneşti). Grupul austriac OMV are 51,2% din acţiunile OMV Petrom, iar restul de 5,6% sunt deţinute de alţi investitori străini. Din totalul acţiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzacţionează liber la BVB.Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!