6 C
București
miercuri, decembrie 6, 2023

Energie – Reacţia lui Bogdan Badea, şeful Hidroelectrica, după oferta de 9,3 mld. lei prin care Fondul Proprietatea a vândut integral deţinerea de 20%: Aştept cu nerăbdare să întâmpin noii acţionari – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Compania şi acţionarul vânzător au decis să realoce acţiuni din tranşa investitorilor instituţionali către tranşa investitorilor retail, iar ca urmare investitorilor instituţionali le-au fost alocate 71.766.542 acţiuni şi investitorilor de retail le-au fost alocate 17.941.635 acţiuni...

Societatea şi Acţionarul Vânzător au decis să realoce acţiuni din tranşa investitorilor instituţionali către tranşa investitorilor retail, iar ca urmare investitorilor instituţionali le-au fost alocate 71.766.542 acţiuni şi investitorilor de retail le-au fost alocate 17.941.635 acţiuni...

“În numele societăţii, aştept cu nerăbdare să întâmpin noii acţionari ai Hidroelectrica. Avem o afacere extraordinară ce se bucură de o oportunitate unică – în calitate de lider în producţia de energie electrică din România, cu un portofoliu de energie 100% din surse regenerabile – de a stimula crearea de plus valoare pe măsură ce ajutăm ţara să realizeze tranziţia energetică. În calitate de companie publică, aşteptăm cu nerăbdare să ţinem acţionarii la curent cu strategia noastră axată pe eficienţa operaţională, diversificarea şi extinderea afacerii cu scopul de a oferi beneficii pe termen lung tuturor părţilor interesate”, spune Bogdan Badea, director executiv al Hidroelectrica.

Fondul Proprietatea a vândut integral deţinerea de 20% din Hidroelectrica, prin supra-alocare de la 17,3%, adică 89 de milioane de acţiuni H2O vor ajunge la Bursa de Valori Bucureşti. Preţul anunţat miercuri dimineaţă este de 104 lei pe acţiune. Spre comparaţie în oferta de listare intervalul a fost cuprins între 94 şi 112 lei pe acţiune. Oferta se ridică la 9,3 mld. lei iar evaluara Hidroelectrica la 47 mld. lei.

Hidroelectrica menţionează că oferta a fost suprasubscrisă de mai multe ori la preţul de ofertă, cererea fiind ridicată atât din partea investitorilor de la nivel global, cât şi din partea investitorilor din România.

„Suntem încântaţi de interesul puternic venit din partea investitorilor, ce a determinat succesul ofertei publice iniţiale a Hidroelectrica. Aceasta este o etapă marcantă ce va sprijini dezvoltarea pe termen lung a companiei noastre”, spune Badea.

Compania şi acţionarul vânzător au decis să realoce acţiuni din tranşa investitorilor instituţionali către tranşa investitorilor retail, iar ca urmare investitorilor instituţionali le-au fost alocate 71.766.542 acţiuni şi investitorilor de retail le-au fost alocate 17.941.635 acţiuni, reprezentând 80%, şi, respectiv, 20% din numărul total de acţiuni vândute (incluzând acţiunile suplimentare supra-alocate în scop de stabilizare). Factorul de alocare pro rata calculat pentru tranşa investitorilor de retail este de 0,3209762650. Listarea va avea loc pe 12 iulie.

Citigroup Global Markets Europe AG, Erste Group Bank AG, Jefferies GMBH şi Morgan Stanley Europe SE acţionează în calitate de Coordonatori Globali Comuni în legătură cu Oferta. Banca Comercială Română SA, Barclays Bank Ireland PLC, BofA Securities Europe SA, UBS Europe SE, UniCredit Bank AG, Milan Branch şi WOOD & Company Financial Services acţionează în calitate de Codeţinători ai Registrului de Subscrieri. Auerbach Grayson, BRD – Groupe Société Générale, S.S.I.F. BT Capital Partners S.A. şi S.S.I.F. Swiss Capital S.A. sunt Intermediari Coordonatori (împreună,“Intermediarii”). Rothschild & Co Equity Market Solutions Limited este Consultantul Financiar al Fondul, iar STJ Advisors este Consultantul Financiar al Societăţii în legătură cu Oferta Publică Iniţială

Mai jos câteva caracteristici ale ofertei aşa cum reies din comunicatul Hidroelectrica:

@ Preţul de Ofertă a fost stabilit la 104 RON pe Acţiune Oferită (“Preţul de Ofertă”), ceea ce implică o capitalizare de piaţă de 46,8 miliarde de RON (9,4 miliarde EUR).

@ Investitorii de retail au avut dreptul la un discount de 3% din Preţul de Ofertă pentru acele ordine de cumpărare care au fost înregistrate în primele cinci zile lucrătoare ale Perioadei de Ofertă. Preţul final de ofertă cu discount pentru acţiunile subscrise în aceste condiţii este de 100,88 RON pe Acţiune Oferită.

@ Oferta, incluzând acţiunile suplimentare supra-alocate în scop de stabilizare, constă în 89.708.177 acţiuni, ce reprezintă 19,94% din capitalul social emis al Hidroelectrica şi întreaga participaţie a Fondului în Societate.

@ Oferta a fost suprasubscrisă de mai multe ori la Preţul de Ofertă, cererea fiind ridicată atât din partea investitorilor de la nivel global, cât şi din partea investitorilor din România. Alocarea Acţiunilor Oferite a avut loc astăzi, pe 5 iulie 2023. Societatea şi Acţionarul Vânzător au decis să realoce acţiuni din tranşa investitorilor instituţionali către tranşa investitorilor retail, iar ca urmare investitorilor instituţionali le-au fost alocate 71.766.542 acţiuni şi investitorilor de retail le-au fost alocate 17.941.635 acţiuni, reprezentând 80%, şi, respectiv, 20% din numărul total de acţiuni vândute (incluzând acţiunile suplimentare supra-alocate în scop de stabilizare). Factorul de alocare pro rata calculat pentru tranşa investitorilor de retail este de 0,3209762650.

@ Investitorii Principali (aşa cum sunt definiţi în Prospect) au achiziţionat în total echivalentul a 2,24 miliarde de RON în acţiuni la Preţul de Ofertă, sub rezerva anumitor condiţii uzuale.

@ Decontarea va avea loc pe data de 10 iulie 2023. Admiterea şi începerea tranzacţionării pe BVB sub simbolul “H2O” va avea loc pe data 12 iulie 2023.

@ Imediat după Admitere, acţiunile Societăţii vor fi incluse în indicele BET al BVB.

@ Acţionarul Vânzător a acordat Coordonatorilor Globali Comuni o opţiune de supra-alocare, constând în 11.701.067 acţiuni, respectiv 15% din Acţiunile Oferite, ce poate fi exercitată integral sau parţial în termen de 30 de zile calendaristice de la Admitere.

@ Societatea şi Fondul sunt supuşi unei interdicţii de înstrăinare a acţiunilor Societăţii pentru o perioadă ce a început pe 22 iunie 2023 şi se încheie după 180 zile de la data Admiterii, iar acţionarul majoritar al Societăţii este supus unei interdicţii de înstrăinare a acţiunilor Societăţii pentru o perioadă ce a început pe 22 iunie 2023 şi se încheie după 12 luni de la data Admiterii, cu excepţia cazului în care se aplică anumite excepţii prevăzute în Prospect.

 ​

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!