11.1 C
București
vineri, aprilie 19, 2024

Energie – Rezultatele, în linie cu aşteptările investitorilor de la BVB: Suprataxa de 2 mld. lei, închiderea Brazi pentru revizie şi preţurile mai mici au dus Petrom pe pierdere de 537 mil. lei în T2/2023 şi la vânzări de 8,4 mld. lei, minus 40% – Sinteza

4 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Suprataxa de 1,98 miliarde de lei către bugetul de stat prin contribuţia de solidaritate pe ţiţeiul rafinat, revizia planificată prelungită a rafinăriei şi centralei de la Brazi şi preţurile mai mici la energie au trimis Petrom pe prima pierdere trimestrială de la pandemia de COVID încoace...

lei, în scădere cu 80% faţă de cel din prima jumătate din 2022, şi venituri din vânzări de 17,9 mld.

Alina Popa, director financiar Petrom: În a doua perioadă a anului vom continua a fi influenţaţi de o volatilitate foarte mare a preţurilor în contextul în care şi nivelul de reglementare este destul de mare. În ceea ce priveşte investiţia în Neptun Deep vom începe să avem costuri capitalizate semnificative. Am anunţat anul acesta 0,6 mld. lei CAPEX (cheltuieli de capital – n.red) pentru Neptun până la finalul anului şi vom avea foarte multe contracte noi de semnat care se vor reflecta în angajamente mai mari pentru cheltuieli viitoare.

♦ La nivel semestrial, compania a avut un profit net de 944 mil. lei, în scădere cu 80%, şi vânzări de 17,9 mld. lei, minus 30% ♦ Vineri după-amiază acţiunile scădeau cu 0,5% pe un indice BET care stagna.

Suprataxa de 1,98 miliarde de lei către bugetul de stat prin contribuţia de solidaritate pe ţiţeiul rafinat, revizia planificată prelungită a rafinăriei şi centralei de la Brazi şi preţurile mai mici la energie au trimis Petrom pe prima pierdere trimestrială de la pandemia de COVID încoace, potrivit datelor agregate de ZF din raportul companiei de la Bursa de Valori.

Astfel, cel mai mare producător de ţiţei, gaze şi carburanţi din România, la care OMV are o deţinere de 51%, iar statul român de 20,6%, a anunţat pierderi de 537 mil. lei în T2/2023, adică lunile aprilie, mai şi iunie, faţă de un rezultat net de 2,9 mld. lei în aceeaşi perioadă din 2022. Precedenta pierdere a Petrom a fost în T3/2020 odată cu restricţiile anti-COVID, respectiv 41 mil. lei.

Pe de altă parte veniturile din vânzări s-au redus cu 39% la 8,4 mld. lei şi pe fondul volumelor mai mici de produse petroliere şi energie electrică, dar care au fost compensate doar parţial de volumele mai mari de gaze naturale vândute. La nivel semestrial compania a avut un profit net de 944 mil. lei, în scădere cu 80% faţă de cel din prima jumătate din 2022, şi venituri din vânzări de 17,9 mld. lei, minus 30%.

Vineri dimineaţă, la deschiderea şe­dinţei bursiere, acţiunile SNP au scăzut cu 1% însă în primele 90 de minute scăderea s-a atenuat la 0,5%. Investitorii se aşteptau la aceste rezultate financiare în contextul în care compania a anunţat că pe fondul clarificărilor legislative taxa pe ţiţeiul rafinat (350 lei pentru fiecare tonă de ţiţei procesat) va fi plătită în iunie şi reflectată în bilanţul pe T2.  Compania a anunţat în raport că a plătit contribuţia de 1,5 mld. lei pentru ţiţeiul procesat în 2022 şi alte 498 mil. lei pentru cel din prima jumătate a lui 2023. Profitul înainte de impozitare şi contribuţia pe solidaritate a fost de 1,7 mld. lei, la jumătate faţă de T2/2022.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!