10 C
București
duminică, aprilie 21, 2024

Energie – VIDEO&FOTO Cea mai mare companie energetică din Elveția a venit să facă stocare în România – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Noua firmă este controlată integral direct de către traderul și furnizorul local de curent și gaze Axpo Energy România, un business cu rulaj de peste 887 milioane lei și profit net de 67,4 milioane lei în 2022, conform celor mai recente date disponibile...

Există o singură instalație integrată în sistemul energetic național, cu putere de 7 MW, precum și 8 autorizații de înființare emise de ANRE pentru tot atâtea proiecte în domeniu, majoritatea asociate cu viitoare centrale de producție de energie regenerabilă intermitentă.

Cu un an înainte, Axpo a încheiat un contract de achiziție de energie pe termen lung, de 7 ani, cu operatorul parcului eolian Fântânele-Cogealac-Grădina, cel mai mare onshore din Europa și parte a portofoliului energetic deținut de Macquarie Asset Management în România.

Grupul Axpo, cea mai mare companie energetică din Elveția, prezent în România în principal pe piețele de trading și furnizare de energie electrică și gaze naturale, se pregătește de stocare de electricitate la București, relevă date analizate de Profit.ro.

Firma înființată în acest scop de elvețieni în România îi are ca administratori pe șeful diviziei de Baterii și Sisteme Hibride a grupului, Frank Amend, pe Christian Ribback, care asigură dezvoltare de business de stocare la Axpo, precum și pe Cezar-Ionuț Dumitrescu, care s-a ocupat de electromobilitate și stocare la E.ON și la startup-ul de dezvoltare de stații de încărcare Watto Stations.

Noua firmă este controlată integral direct de către traderul și furnizorul local de curent și gaze Axpo Energy România, un business cu rulaj de peste 887 milioane lei și profit net de 67,4 milioane lei în 2022, conform celor mai recente date disponibile.

Mișcarea vine la scurt timp după ce, în decembrie anul trecut, Axpo și-a înființat companie de stocare de energie și în Polonia. Grupul, care este activ de mai mulți ani în dezvoltarea, construirea și optimizarea comercială a soluțiilor de stocare de mari dimensiuni, și-a propus să sprijine stabilizarea rețelelor electrice de transport și distribuție poloneze cu unități de stocare, atât prin participarea la mecanismul local de capacitate, cât și prin trading pe piețele spot.

Anterior, Axpo deschisese business de stocare în Suedia. În urmă cu câteva zile, elvețienii au inaugurat oficial acolo o instalație de stocare de 20 MW/20 MWh pe bază de baterii litiu-ion, amplasată la Landskrona, în sudul țării.

″Vom continua să ne extindem activitățile de stocare în următorii câțiva ani. Importanța marilor capacități de stocare este crucială pentru tranziția energetică″, a declarat cu această ocazie șeful diviziei de profil a Axpo, Frank Amend.

Instalația de stocare a Axpo de la Landskrona din Suedia. Sursă foto: https://www.axpo.com/

Instalația de stocare a Axpo de la Landskrona din Suedia. Sursă foto: https://www.axpo.com/

Grupul mai are în plan construirea încă unei capacități de stocare în Suedia, la Filipstad, la 300 de kilometri vest de capitala Stockholm. Unitatea va avea o capacitate de 25 MW, iar lucrările vor demara în curând. Axpo operează deja mai multe facilități de stocare de energie în patria natală Elveția, precum și în Finlanda.

În România, stocarea de energie electrică este în fază incipientă. Există o singură instalație integrată în sistemul energetic național, cu putere de 7 MW, precum și 8 autorizații de înființare emise de ANRE pentru tot atâtea proiecte în domeniu, majoritatea asociate cu viitoare centrale de producție de energie regenerabilă intermitentă. Cea mai recentă a fost acordată unei firme locale din grupul Monsson.

Instalația de stocare a Axpo de la Landskrona din Suedia. Sursă foto: https://www.axpo.com/

Instalația de stocare a Axpo de la Landskrona din Suedia. Sursă foto: https://www.axpo.com/

Axpo anunțase în 2022 că va construi două parcuri eoliene în România, cu putere instalată totală de 250 MW. Cu un an înainte, Axpo a încheiat un contract de achiziție de energie pe termen lung, de 7 ani, cu operatorul parcului eolian Fântânele-Cogealac-Grădina, cel mai mare onshore din Europa și parte a portofoliului energetic deținut de Macquarie Asset Management în România.

În 2013, Axpo a cumpărat energie pe 10 ani de la producătorul Long Bridge Milenium SRL, aflat în prezent în portofoliul Electrica SA, care deține un parc fotovoltaic în județul Giurgiu.

Grupul Axpo, cu venituri anuale de peste 6 miliarde de franci elvețieni și mai mult de 5.000 de angajați în peste 30 de țări, care s-a confruntat cu probleme de lichiditate în timpul crizei energetice din 2022, este și cel mai mare producător de energie din surse regenerabile (inclusiv hidro) din Elveția, deținând unități de generare cu putere instalată totală de 8.000 MW în întreaga Europă.

Concernul este controlat de mai multe autorități cantonale din regiunea de nord-est a Elveției și de companiile de utilități deținute de acestea.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!