1.4 C
București
miercuri, noiembrie 29, 2023

Fonduri Europene – Fonduri europene de 3,3 miliarde EUR pentru cercetare-inovare în domeniul cipurilor IT, în UE – proiectul Chips Act, adoptat de Parlamentul European – Sinteza

5 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Uniunea Europeană va investi fonduri UE de 3,3 miliarde de euro, la care ar trebui să de adauge investiții majoritare din partea statelor membre și a companiilor private, pentru cercetare și dezvoltare în domeniul semiconductorilor, conform proiectului de lege Chips Act, adoptat, marți, de Parlamentul European.

Prin viitoarea lege, deja convenită între Parlament și Consiliul UE, și firmele mici și mijlocii (IMM) vor beneficia de sprijin, în special în domeniul proiectării cipurilor, pentru a stimula inovarea, a menționat PE, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro. Legislația va sprijini proiecte care susțin securitatea aprovizionării UE prin atragerea de investiții și consolidarea capacității de producție.

Inițial, Comisia Europeană dorea ca fondurile de 3,3 miliarde de euro pentru Chips Act să fie relocate din programele europene existente, bugetate prin Cadrul Financiar Multianul 2021-2027 și prin programul de inpvare al UE, Orizont.

Uniunea Europeană va investi fonduri UE de 3,3 miliarde de euro, la care ar trebui să de adauge investiții majoritare din partea statelor membre și a companiilor private, pentru cercetare și dezvoltare în domeniul semiconductorilor, conform proiectului de lege Chips Act, adoptat, marți, de Parlamentul European.

Proiectul de regulament Chips Act, propus de Comisia Europeană în februarie 2022, a fost adoptat acum de Parlamentul European, cu 587 voturi pentru, 10 împotrivă și 38 abțineri. Propunerea are nevoie și de aporbarea statelor membre, în Consiliul UE, pentru a deveni lege.

Prin viitoarea lege, deja convenită între Parlament și Consiliul UE, și firmele mici și mijlocii (IMM) vor beneficia de sprijin, în special în domeniul proiectării cipurilor, pentru a stimula inovarea, a menționat PE, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

Legislația va sprijini proiecte care susțin securitatea aprovizionării UE prin atragerea de investiții și consolidarea capacității de producție. În timpul discuțiilor cu reprezentanții Consiliului, eurodeputații au obținut un acord pentru 3,3 miliarde EUR pentru cercetare și inovare legate de cipuri. Va fi creată o rețea de centre de competență pentru a aborda deficitul de competențe în UE și pentru a atrage noi talente pentru cercetare, proiectare și producție.

Inițial, Comisia Europeană dorea ca fondurile de 3,3 miliarde de euro pentru Chips Act să fie relocate din programele europene existente, bugetate prin Cadrul Financiar Multianul 2021-2027 și prin programul de inpvare al UE, Orizont.

În schimb, europarlamentarii au votat ca fondurile să fie noi și să nu diminueze programele existente.

„Cele 1,65 miliarde EUR dedicate inițiativei în cadrul programului Europa digitală ar trebui să vină în completarea finanțării obiectivelor existente și nu ar trebui să reducă pachetul financiar al acestora: prin urmare, ar trebui păstrat acest mod de alocare a fondurilor pentru primele cinci obiective specifice și ar trebui totodată alocată o altă sumă de 1,65 miliarde EUR unui nou obiectiv specific pentru inițiativă. La fel, suma de 850 de milioane EUR dedicată întreprinderii comune pentru cipuri în cadrul programului Orizont Europa, instituit prin Regulamentul (UE) 2021/695 al Parlamentului European și al Consiliului[4] („Orizont Europa”) nu ar trebui să reducă pachetul financiar al obiectivelor inițiale ale programului Orizont Europa: fondurile alocate programului Orizont Europa ar trebui alocate întreprinderii comune pentru cipuri. Având în vedere că noile investiții în proiectarea și producția de semiconductori de ultimă generație necesită foarte multe fonduri, ar trebui mobilizată mai departe finanțare din partea Uniunii” – spun europarlamentarii.

Prin aceste fonduri, Uniunea Europeană speră să obțină un efect de levier, atrăgând investiții majoritare din partea statelor membre și a companiilor private din domeniul tehnologiei.

De asemenea, va fi instituit și un mecanism de răspuns la situații de criză, prin care Comisia va evalua riscurile la adresa aprovizionării UE cu semiconductori. Indicatorii de avertizare timpurie din statele membre vor fi utilizați pentru a declanșa o alertă de deficit la nivelul UE.

Acest mecanism va permite Comisiei Europene să pună în aplicare măsuri de urgență, cum ar fi prioritizarea aprovizionării cu produse afectate în mod special de o penurie sau efectuarea de achiziții comune pentru statele membre.

„Prin Actul european privind cipurile, urmărim să consolidăm poziția UE în peisajul mondial al semiconductorilor și să abordăm vulnerabilitățile lanțurilor de aprovizionare expuse de pandemie. Dorim să avem mai multă influență și să devenim lideri, așa că am asigurat 3,3 miliarde EUR pentru cercetare și inovare. Ne propunem să sporim capacitatea tehnologică și punem în aplicare măsuri de combatere a eventualelor deficite. Europa este pregătită să facă față provocărilor viitoare din industria semiconductorilor, acordând prioritate autonomiei strategice, securității și unui mediu de afaceri favorabil”, a declarat Dan Nica (S&D, România), raportor al Parlamentului European pentru Chips Act.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.startupcafe.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!