30.3 C
București
luni, iulie 22, 2024

Imobiliare – 128 de clădiri din România au obţinut certificări BREEAM sau LEED în 2023 – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Un număr de 128 de clădiri din România au fost certificate BREEAM sau LEED pe parcursul anului 2023, cu 17% mai puţin faţă de anul record 2022, potrivit unei analize realizate de o companie care oferă servicii de consultanţă şi certificare a clădirilor verzi...

Din acest total, 116 clădiri au fost certificate BREEAM şi 12 clădiri certificate LEED.

Cele mai multe clădiri certificate sunt industriale (57 clădiri de producţie sau depozitare), urmate de cele de retail (43 de magazine, parcuri comerciale sau mall-uri) şi birouri (în acest an doar 19).

Un număr de 128 de clădiri din România au fost certificate BREEAM sau LEED pe parcursul anului 2023, cu 17% mai puţin faţă de anul record 2022, potrivit unei analize realizate de o companie care oferă servicii de consultanţă şi certificare a clădirilor verzi, potrivit Agerpres.

Din acest total, 116 clădiri au fost certificate BREEAM şi 12 clădiri certificate LEED.

Cele mai multe clădiri certificate sunt industriale (57 clădiri de producţie sau depozitare), urmate de cele de retail (43 de magazine, parcuri comerciale sau mall-uri) şi birouri (în acest an doar 19).

Potrivit ADP green building, pentru al patrulea an consecutiv, CTP obţine cel mai mare număr de certificări, respectiv 43. În plus faţă de cele 9 clădiri noi, şi-au reînnoit certificatele BREEAM In-Use pentru 34 de clădiri certificate anterior, ajungând la 108 clădiri certificate. Cele 108 clădiri certificate reprezintă peste 25% din totalul de clădiri certificate BREEAM în România.

Penny a mai obţinut 18 certificări pentru magazinele sale, în anul 2023, ajungând la 39 de clădiri certificate BREEAM. NEPI Rockcastle şi Globalworth obţin fiecare câte 9 certificări BREEAM sau LEED.

“Cu toate acestea, a avea o strategie ESG (Environmental, Social and Governance) puternică devine un aspect din ce în ce mai important pentru companiile din sectorul construcţiilor, iar certificarea BREEAM sau LEED a portofoliului de clădiri e componenta principală a acestei strategii. Într-un context în care apar tot mai multe instrumente, direcţii, concepte, aplicaţii, care îşi dovedesc sau nu relevanţa în timp, sistemele de certificare, dintre care cele mai cunoscute sunt BREEAM şi LEED, reuşesc să se adapteze constant integrând cele mai recente preocupări şi cercetări. Prin grila de evaluare, ele oferă comparabilitate între clădiri, indiferent de ţara în care sunt construite şi de funcţiunea acestora şi sunt credibile, fiind validate de organizaţii imparţiale (Building Research Establishment, respectiv Green Business Certification Inc.). Din aceste motive sunt preferate de finanţatori, fonduri de investiţii, proprietari de clădiri, chiriaşi şi societate în general”, se arată într-un comunicat al ADP green building.

Certificările acoperă prin excelenţă componenta de mediu, însă ating şi multe aspecte sociale (de exemplu cerinţele pentru sănătatea şi siguranţa muncitorilor în etapa de construire) şi de guvernanţă (de exemplu proiectarea integrată, verificarea şi testarea sistemelor clădirii înainte de recepţie, existenţa şi publicarea unei politici de management, raportarea consumurilor de utilităţi către management etc.).

De asemenea, prin versiunile care urmează să apară în cursul anului 2024, BREEAM şi LEED vor integra planul de decarbonizare a clădirilor noi sau existente şi vor valida funcţionarea clădirilor fără emisii de carbon.

“În 2023 au apărut certificări BREEAM pentru proiecte publice. Am finalizat pre-certificarea Spitalului de Pediatrie din Cluj-Napoca, obţinând chiar calificativul Outstanding, respectiv reabilitarea Castelului Teleki, din Comlod, monument de arhitectură clasa A, proiecte gestionate de Consiliului Judeţean Bistriţa, respectiv Consiliul Judeţean Cluj. De asemenea, avem alte proiecte în curs de certificare pentru Universitatea Politehnică din Bucureşti, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Primăria Municipiului Cluj-Napoca şi Consiliul Judeţean Timiş. Am fost plăcut impresionat că au apărut licitaţii în care până la 10% din punctaj să depindă de nivelul de certificare BREEAM/LEED asumat de ofertanţi”, a declarat Adrian Pop, managerul general al ADP green building.

ADP green building este liderul de piaţă în România pentru servicii de consultanţă şi certificare a clădirilor verzi. ADP green building a finalizat în 2023 un număr de 85 certificări BREEAM, echivalentul a 1.380.000 de mp, reprezentând aproape 60% din totalul certificărilor BREEAM/LEED/WELL încheiate în 2023 în România.

În 2023, ADP green building şi-a extins activitatea în Bulgaria, Serbia, Ungaria, Slovacia şi Cehia. De asemenea, şi-a diversificat gama de servicii, acoperind şi certificări LEED, WELL, EU Taxonomy, audit energetic şi strategie de decarbonizare a clădirilor.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!