FacebookTwitterLinkedIn

În București se caută tot mai multe apartamente de vânzare, un trend în creștere clară în ultimele 12 luni, potrivit unei analize a five elements digital, o agenție de SEO și marketing digital.

Pe de altă parte, la nivel național, numărul căutărilor online pentru imobiliare este într-o descreștere ușoară față de anul trecut, arată analiza. Prețurile în creștere, pe fondul inflației și a creșterii dobânzilor, au afectat interesul potențialilor cumpărători de locuințe. 

„Acest trend descendent la nivel național durează deja de aproximativ cinci ani, conform datelor pe care le analizăm constant. În februarie anul acesta, s-au înregistrat creșteri semnificative în comparație cu anul precedent în privința tranzacțiilor, în timp ce în ianuarie și martie numărul tranzacțiilor a fost ușor mai mic. La începutul anului a mai existat o creștere importantă înainte de intrarea în vigoare a TVA-ului mărit pe tranzacții imobiliare, însă, chiar și așa, unele locații se dovedesc a fi mai competitive decât altele”, a declarat Steffen Heringhaus, fondatorul five elements digital.

Numărul căutărilor online pentru imobiliare este mai mare în București decât în alte părți ale țării, indicând un interes ridicat pentru piața imobiliară a capitalei. Topul celor 10 orașe în funcție de căutări rămâne relativ constant, reflectând o stabilitate în preferințele potențialilor cumpărători. Pe locul 2 se află Brașovul, urmat de Cluj-Napoca, Constanța, Timișoara, Iași, Craiova, Oradea, Sibiu, și pe ultimul loc, la egalitate, Galați și Ploiești. 

Principalul canal pe care potențialii cumpărători îl folosesc pentru a intra în contact cu proiectele imobiliare este mediul online. 

Datele five elements digital la nivel național, bazate pe căutări de cuvinte cheie, arată că românii preferă casele, în timp ce între apartamente, garsonierele sunt cele mai căutate, urmate de apartamentele de două camere. În ceea ce privește tipul tranzacțiilor, la nivel de țară domină în continuare căutările pentru vânzare, preferința pentru închiriere fiind tradițional mai scăzută în România.