De acum încolo doar USB-C! Decizia Comisiei Europene de a implementa în UE un standard unic pentru porturile de încărcare prin USB pentru dispozitivele electronice mici şi medii pare banală şi normală, o altă măsură care atestă obsesia executivului european pentru suprareglementare şi protejarea consumatorului.
Însă în spatele ei se ascunde o luptă cu un colos. Apple, cu porturile sale de încărcare specifice, este cel mai mare pierzător. Gigantul american de tehnologie a mai pierdut o bătălie în UE, unde a fost acuzat că nu şi-a plătit taxele corect. A fost amendat cu miliarde de euro. Bătălii a pierdut şi Google, un alt etalon al supremaţiei tehnologice americane. Şi Google, acuzat că se foloseşte de Android pentru a-şi crea avantaje competitive pe piaţa aplicaţiilor, a fost forţat de Comisie să plătească amenzi record.
Daneza Margrethe Vestager, care a condus aceste lupte ale deceniului trecut de partea UE din poziţia de comisar european pentru concurenţă, a fost acuzată că ţinteşte discriminatoriu giganţii tech americani pentru a marca puncte politice în speranţa că acest lucru o va propulsa într-o funcţie superioară. Lupta fiscală cu Amazon a pierdut-o în justiţie.
Însă ea a arătat o vulnerabilitate a Americii pe care UE ar putea-o exploata dacă preşedintele SUA Donald Trump se decide să pornească război tarifar şi comercial contra blocului comunitar. Apple, Google şi alte supercompanii din Silicon Valley sunt reprezentante ale industriei serviciilor din SUA.
Tot coloşii tech sunt luaţi în colimator şi de guvernul chinez, China fiind de mai mult timp în război comercial şi pentru supremaţie tehnologică cu SUA. În 2022, exporturile de servicii ale SUA în UE au însumat 241,2 miliarde dolari, cu 19% mai mult decât în 2021 şi cu 18% peste nivelul din 2012. În schimb, importurile Americii de servicii europene s-au situat la 170 miliarde dolari, cu 29% mai mari decât în 2021 şi cu 5% peste cota din 2012. În exporturile americane se remarcă în special cele de servicii profesionale şi de management, de proprietate intelectuală şi de servicii financiare. Acestea sunt datele guvernului american.
Cele europene arată că în exporturile de servicii americane în UE domină cele profesionale, ştiinţifice şi tehnice, cele legate de IP, cele financiare şi de asigurări, de turism şi informaţii. Comerţul bilateral cu servicii susţine aproape un milion de locuri de muncă în SUA. În general, exporturile de servicii reprezintă peste 30% din exporturile totale ale Americii. La servicii, SUA au excedent comercial cu UE. Prin tarifele sale pe importuri Trump urmăreşte reechilibrarea balanţei de comerţ extern a SUA, care suferă de deficit cronic.
În aceste condiţii, UE intenţionează să lovească Silicon Valley dacă preşedintele Trump îşi va pune în practică ameninţările de a supratarifa importurile europene, scrie Financial Times. Aceasta ar fi prima utilizare a „bazookăi“ pregătite de Bruxelles şi efectul ar fi împingerea serviciilor într-un război comercial. Că Bruxelles-ul intenţionează să-şi folosească „instrumentul anti-coerciţie“ (anti-coercion instrument, ACI) în posibila dispută cu Washingtonul au spus-o doi oficiali care cunosc aceste planuri. Instrumentul ar permite UE să vizeze industriile de servicii din SUA, cum ar fi Big Tech. Un oficial a precizat că ACI este cel mai dur răspuns care poate fi folosit fără a încălca legea internaţională.
Instrumentul a fost conceput în timpul primului mandat al lui Trump şi a fost folosit pentru descurajarea Chinei. Acesta permite braţului executiv al UE să impună restricţii asupra comerţului cu servicii dacă stabileşte că o ţară foloseşte impunerea de tarife asupra importurilor de bunuri pentru a forţa schimbări de politică. Supranumită „bazooka“ de către unii oficiali ai UE când a intrat în vigoare în 2023, ACI permite blocului să aleagă dintr-o gamă largă de măsuri de contraatac, cum ar fi revocarea protecţiei drepturilor de proprietate intelectuală sau exploatării lor comerciale pentru, spre exemplu, descărcări de software şi servicii de streaming.
Mai multe detalii pe www.zf.ro
De asemenea, ACI permite UE să blocheze investiţiile străine directe sau să restricţioneze accesul pe piaţă pentru grupuri bancare, de asigurări şi alte servicii financiare. Separat, în China autorităţile au deschis anchete antitrust contra Google, Intel şi nVidia după ce Trump a impus noi suprataxe de 10% pe importurile din această ţară.
FT a aflat că în cazul Google la ţintă este luat sistemul de operare Android. Amazon este deja de câţiva ani sub presiunile guvernului chinez, care, de asemenea, forţează reducerea utilizării dispozitivelor Apple de către angajaţii instituţiilor de stat. Acum, o autoritate a Beijingul verifică legalitatea tarifelor din magazinul de aplicaţii al Apple.
Guvernul SUA estimează exportul de servicii americane în China la 41,5 miliarde dolari în 2022, cu aproape 40% mai mari decât în 2012. În schimb, importurile de servicii se situează la 26,6 miliarde dolari, cu 97% peste nivelul din 2012. India, o putere economică emergentă, şi-a propus ca până în 2030 să ajungă să întreacă SUA la exporturi de servicii. Şi este conştientă că pentru acest lucru trebuie să înlăture dominaţia giganţilor tech americani.
În general, exporturile de servicii reprezintă peste 30% din exporturile totale ale Americii.
La servicii, SUA au excedent comercial cu UE. Supranumită „bazooka“, ACI permite UE
să aleagă dintr-o gamă largă de măsuri de contraatac, cum ar fi retragerea protecţiei drepturilor de proprietate intelectuală sau a exploatării lor comerciale pentru, spre exemplu, descărcări de software şi servicii de streaming.
Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).