15.7 C
București
joi, aprilie 18, 2024

IT & E-commerce – Editorial Topul celor mai valoroase start-up-uri de tech. Adrian Seceleanu: Ce este şi cum a fost construit acest anuar? – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Opţiunea echipei redacţionale a fost ca nu evaluarea companiilor, ci suma totală a finanţărilor atrase în ultimii cinci ani şi jumătate (ianuarie 2017 - iulie 2022) de start-up-uri să reprezinte criteriul de ordonare, raţiunea din spate fiind aceea de a preţui capacitatea echipelor de a convinge investitorii să le finanţeze şi nu multiplii dintr-o industrie sau alta...

Pentru fiecare start-up am căutat să oferim toate datele esenţiale – de la momentul înfiinţării până la echipa de fondatori, lista principalilor investitori, cea mai recentă investiţie / evaluare, suma totală a finanţărilor obţinute în perioada 2017-iulie 2022.

* Dacă vă întrebaţi, ultima dată luată în considerare pentru anuar a fost finalul lunii iulie 2022, astfel că numeroasele tranzacţii realizate ulterior - cum ar fi Sanopass, Fortech sau Mondly, nu sunt reflectate în ediţia din acest an.

Anuarul dedicat celor mai valoroase start-up-uri tech reprezintă în primul rând o recunoaştere a evoluţiei spectaculoase înregistrate de ecosistemul local, o evoluţie într-atât de puternică încât a apărut şi o nevoie de a realiza fotografii ale performanţei în anumite momente, de a surprinde care sunt cele mai valoroase proiecte, cei mai inspiraţi antreprenori.

Privind zi de zi la poveştile antreprenorilor, aşa cum ZF o face din noiembrie 2019, de când a lansat proiectul emisiunii ZF IT Generation, e greu să-ţi faci o imagine a progresului, a evoluţiei prin care a trecut industria.

Astfel că în acest an ne-am asumat iniţiativa de a pune o oglindă în faţa industriei, de a realiza o fotografie a celor mai valoroase proiecte tech create de români.

Nu este prima oară când ZF realizează un asemenea demers, de a publica topuri / clasamente ale companiilor, dar este prima oară când o asemenea iniţiativă vizează un ecosistem atât de dinamic şi vast precum cel al start-up-urilor de tehnologie.

Nu a fost cel mai simplu lucru. Nu există undeva un catalog cuprinzător al tuturor start-up-urilor tech pe care să îl consulţi şi de la care să pleci. Nu există o listă cu datele de identificare ale firmelor din spate, pentru a obţine şi verifica informaţiile la Registrul Comerţului sau Ministerul Finanţelor. Datele despre rundele de finanţare sunt de multe ori vagi sau incomplete – de multe ori din cauza restricţiilor impuse de investitori şi echipele de avocaţi, dar şi de fondatori. Datele privind rundele de finanţare se pot dovedi şi ele inexacte dacă suma nu este trasă integral până la urmă, din diferite motive.

Ne-am încăpăţânat însă să mergem mai departe, conştienţi fiind că – foarte probabil – la o săptămână după ce acest anuar va deveni public vom mai afla de alte câteva start-up-uri care ar fi trebuit să fie incluse. Trebuia să pornim de undeva.

Pornind de la lista invitaţilor în emisiune şi de la datele furnizate de investitori – fie ei de tip angel sau acceleratoare şi fonduri de investiţii – ne-am propus să venim pe piaţă cu o publicaţie care să reprezinte un fundament pentru ediţii viitoare, mai clare şi mai exacte în informaţiile prezentate, inclusiv pe baza feedbackului pe care îl aşteptăm de la voi, cei care îl citiţi.

Ce veţi găsi deci în acest anuar şi cum s-a realizat acest clasament?

Opţiunea echipei redacţionale a fost ca nu evaluarea companiilor, ci suma totală a finanţărilor atrase în ultimii cinci ani şi jumătate (ianuarie 2017 – iulie 2022) de start-up-uri să reprezinte criteriul de ordonare, raţiunea din spate fiind aceea de a preţui capacitatea echipelor de a convinge investitorii să le finanţeze şi nu multiplii dintr-o industrie sau alta, o abordare potrivită dacă ne uităm la volatilitatea înregistrată de evaluările din diferite segmente ale pieţei (fintech sau crypto de exemplu) în doar câteva luni.

Pentru fiecare start-up am căutat să oferim toate datele esenţiale – de la momentul înfiinţării până la echipa de fondatori, lista principalilor investitori, cea mai recentă investiţie / evaluare, suma totală a finanţărilor obţinute în perioada 2017-iulie 2022. Majoritatea datelor vin direct de la fondatori, dar acolo unde nu am primit informaţii am adăugat date publice, încercând să le verificăm din multiple surse –, unde acest lucru a fost posibil.

Iar dacă aveţi sugestii privind modul în care următoarea ediţie a anuarului va putea fi şi mai bună – noi avem deja câteva gânduri în timp ce pregătim de tipar această variantă – vă rugăm să ne scrieţi.

Aveţi în faţa dumneavoastră, în cele ce urmează, o fotografie a ecosistemului de start-up-uri tech din România până la momentul iulie 2022.

Vă invităm să descoperiţi unele dintre cele mai strălucite minţi ale României şi să faceţi propriile pariuri privind echipele care vor da României următorul său unicorn.

* Dacă vă întrebaţi, ultima dată luată în considerare pentru anuar a fost finalul lunii iulie 2022, astfel că numeroasele tranzacţii realizate ulterior – cum ar fi Sanopass, Fortech sau Mondly, nu sunt reflectate în ediţia din acest an.

(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src=”https://connect.facebook.net/ro_RO/sdk.js#xfbml=1&version=v3.0&appId=182548568988529″;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!