Colosul german din industria de apărare Rheinmetall va începe în curând producţia de serie a unor transportoare blindate ultramoderne la fabrica sa din Zalaegerszeg, din vestul Ungariei.
Compania, un jucător global, are o mie de legături cu economia maghiară, nu doar prin investiţii în fabrici militare, ci şi activând în sectoarele IT şi telecomunicaţii, inclusiv prin intermediul unor companii protejate de stat, relatează presa maghiară.
Transportoarele pentru infanterie Lynx, căci despre ele este vorba, vor intra în dotarea armatei ungare. Rheinmetall este o excepţie în strategia de industrializare rapidă a guvernului de la Budapesta, acesta acordând prioritate industriei auto şi descurajând companiile străine din alte sectoare. Fabricantul german de arme pare să fie foarte important pentru planurile de viitor ale guvernului maghiar.
În timp ce bugetul are probleme serioase, banii continuă să curgă pentru înarmare. Însă chiar şi cele mai bune arme sunt fără valoare fără o strategie. Există o astfel de strategie în cazul Ungariei? se întreabă Daily News Hungary. Datele ministerului apărării arată că guvernul maghiar cheltuie sume semnificative de bani pe arme, în timp ce sectoarele din economie care ar avea nevoie de sprijin financiar din partea guvernului sunt multe şi bine cunoscute.
O explicaţie clară şi oficială nu există. Guvernul maghiar a decis ca în bugetul de anul viitor apărării să i se acorde un loc proeminent printre obiectivele statului. Cheltuielile pentru fondul de apărare vor creşte cu 55%. O justificare ar putea fi războiul pornit de Rusia contra Ucrainei care escaladează.
Peste tot în lume, inclusiv în UE, există planuri de a cheltui mult mai mult pentru apărare. NATO se aşteaptă ca statele membre să cheltuiască cel puţin 2% din PIB-ul lor pentru apărare. Pentru a dezvolta într-un mod complex capacităţile unei forţe militare, este nevoie de o mulţime de echipamente foarte scumpe.
Cu toate acestea, doar a cheltui o mulţime de bani nu garantează că aceste capacităţi se vor realiza. Pe lângă a cumpăra echipament militar mai este nevoie de piese de schimb, de întreţinere, operatori instruiţi, combustibil etc.
Pentru a face ca totul să funcţioneze bine este nevoie de planificare, de decizii luate cu ani buni în avans. Există multe preocupări când vine vorba de forţa militară a Ungariei. Ce şanse are într-un conflict o ţară mică care nu este remarcabilă nici în ceea ce priveşte performanţa economică? Premierul Orbán şi alţi politicieni maghiari ar fi de acord că scopul individual al Forţelor de Apărare Ungare este apărarea.
Un obiectiv realist ar trebuie să fie, aşadar, ceva care pentru un stat de mărimea Ungariei ar face un atac atât de costisitor pentru agresor încât l-ar descuraja. Pentru a realiza acest lucru este nevoie de o mulţime de arme de calibru mic, rachete lansate de pe umăr şi de artilerie uşor de utilizat. În general, echipamente care nu necesită ani de pregătire. Dar ce concept are în vedere guvernul ungar pentru dezvoltarea forţelor armate? Nu se ştie. Documentele relevante, în special planul strategic de dezvoltare a forţelor pe termen lung şi programul de politică de apărare pe termen mediu, nu sunt publice. În 2011, guvernul condus de premierul Orbán a decis să păstreze aceste date secrete timp de 30 de ani. Singurul lucru pe care guvernul l-a împărtăşit este că până în anul 2026 Ungaria va avea câte o brigadă grea, medie şi uşoară de clasă mondială.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).