Poveștile au fost întotdeauna vitale pentru istoricul și filozoful israelian Yuval Harari. Poate că acesta este motivul pentru care este atât de profund îngrijorat astăzi de ascensiunea unui concurent la măiestria în materie de povestire – inteligența artificială (AI).
Potențial pentru bine și rău
„Aceasta este prima tehnologie din istorie care creează povești”, spune Harari, în vârstă de 47 de ani, potrivit The Telegraph. Pentru el, nimic nu poate fi o demonstrație mai mare de putere. Pentru că, în opinia sa, credința noastră colectivă în „povești” – de credință, finanțe și națiune, printre altele – a alimentat dominația omenirii asupra Pământului.
Acum, inteligența artificială poate face și ea astfel de „vrăji”, arătând că potențialul tehnologiei, atât pentru bine, cât și pentru rău, considerat cândva îndepărtat și teoretic, este acum imediat și real.
Acesta este motivul pentru care Harari și-a adăugat numele la o scrisoare de luna trecută, semnată de mii de experți, printre care și Elon Musk, prin care se cerea un moratoriu asupra cercetării în domeniul programelor informatice precum ChatGPT, un model de inteligență artificială care poate dialoga cu oamenii în texte creative, aproape tulburător de nuanțate. Iar alte programe pot face același lucru cu imagini și sunete.
„Noua generație de inteligență artificială nu se limitează la a răspândi conținutul pe care îl produc oamenii. Ea poate produce singură conținutul”, spune Harari. „Încercați să vă imaginați ce înseamnă să trăiți într-o lume în care majoritatea textelor și melodiilor și apoi serialele TV și imaginile sunt create de o inteligență non-umană. Pur și simplu nu înțelegem ce înseamnă”, adaugă acesta.
Există deja exemple cunoscute
Recent, o revistă germană a fost criticată pentru că a publicat ceea ce părea a fi un interviu în exclusivitate cu Michael Schumacher, când, de fapt, textul a fost generat de o inteligență artificială care l-a imitat pe fostul pilot de curse paralizat.
Harari sugerează că inteligența artificială va merge în curând mult mai departe, evocând o lume în care „te duci online și te cerți cu cineva despre o problemă politică. Poate chiar îți trimite o înregistrare video cu el însuși vorbind. Dar nu există nicio persoană în spatele ei. Este vorba doar de inteligență artificială”.
Yuval Harari vorbește și despre cazuri notorii în care software-ul de inteligență artificială a fost folosit pentru a verifica solicitanții de credite sau pentru a decide dacă deținuții ar trebui să primească eliberare condiționată.
„Așadar, puterea se îndepărtează pentru prima dată în istorie. Am inventat ceva care ne ia puterea. Și se întâmplă atât de repede încât majoritatea oamenilor nici măcar nu înțeleg ce se întâmplă. Trebuie să ne asigurăm că inteligența artificială ia decizii bune cu privire la viețile noastre. Este un lucru pe care suntem foarte departe de a-l rezolva”, punctează istoricul și filozoful israelian.
Susține o reglementare riguroasă
La fel ca și alții, el susține acum reglementarea pentru a gestiona puterea inteligenței artificiale, valorificând-o și prevenind catastrofele. În viziunea lui Harari, astfel de reguli ar emula măsurile de protecție medicală.
„O companie farmaceutică nu poate lansa un nou medicament pe piață fără a trece mai întâi printr-un proces de reglementare îndelungat. Este cu adevărat bizar și înspăimântător faptul că corporațiile pot lansa pur și simplu instrumente de inteligență artificială extrem de puternice în sfera publică fără măsuri de siguranță similare”, spune Harari.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.capital.ro).