Investitorii străini din telecomunicaţii se uită la piaţa din România, piaţa locală are infrastructura necesară pentru a putea susţine centrele mari de date, iar România are potenţialul de a deveni un producător de semiconductori, susţine Pavel Popescu, vicepreşedinte al ANCOM.
„Am stat de vorbă cu câteva delegaţii care săptămâna aceasta a fost în oraş, iar România cred că se poate poziţiona pe harta producătorilor de semiconductori la un moment dat. Astăzi, marii producători mondiali de semiconductori, sub umbrela geopolitică a SUA, promovează aceste concepte de friendshoring, care presupun o extindere a capacităţilor mari de producţie cu partenerii strategici, iar noi avem toate ingredientele necesare. Avem 33.000 – 35.000 de ingineri pe care îi produce România an de an. Avem posibilitatea de a folosi aceşti ingineri în o astfel de facilitate. Avem a cincea mină de granit din lume. România nu stă bine la marketing, avem printre cele mai atractive pachete de stimulente oferite de guvern. Cred că orice furnizor de centre de date poate veni azi în România”, a spus el în cadrul conferinţei ZF Digital ’24 Cum trece industria IT&C din România prin „furtuna” AI?.
Ce a mai declarat Pavel Popescu în cadrul conferinţei:
· Avem cel mai mare număr de ingineri din Europa, avem energie, stimulente din partea guvernului, parteneriat strategic şi se uită nişte producători mari la această ţară. Trebuie să fim doar suficient de curajoşi încât să punem pe masă un plan de marketing celor care se uită la această ţară.
· România, din punctul de vedere al infrastructurii de telecomunicaţii poate să susţină centrele mari de date, fără doar şi poate. Niciun mare furnizor de centru de date nu vine pe teritoriul statului român şi spune „am să fac aici un centru de date, dacă nu are o bază de clienţi, dacă nu are acces la un cloud public, la un cloud privat, la companii care desfăşoară business aici. Avem nevoie de clarificări aici, pentru concretizare a unor astfel de discuţii, statul român trebuie să-şi clarifice în primul rând ce vrea el să facă.
· România este un jucător foarte important pe ceea ce înseamnă investiţiile viitorului. Discutam azi despre investiţiile care vor veni din viitor. România devine independentă energetic din punctul de vedere al gazului. Dacă ne uităm la resursele statului român, nu ne putem compara cu cei care pur şi simplu nu există pe piaţa viitorului din punctul de vedere al resurselor. Aş vrea să ţinem capul sus, iar ANCOM, ţinând cont de poziţia pe care o are, se va poziţiona într-un rol foarte activ de jucător în tot ceea ce înseamnă tehnologiile viitorului.
· Piaţa de telecom din România, deşi nu avem cumulate toate cifrele pe 2024, cred că s-au făcut nişte paşi importanţi în ultimii ani, mai ales în 2023.
· Piaţa nu arată deloc rău azi, suntem într-un punct mult mai bun decât am fost cu 12-13 ani în urmă, suntem mult mai bine decât alte ţări europene. Peste 93% din adresele poştale sunt acoperite cu fibră optică, România stă foarte bine. Putem face mult mai mult pe zona detaliu, am putea lucra mult mai mult pe a aduce fibra optică în casele oamenilor.
· Trebuie să ne uităm şi la alte ţări, la alte tipuri de reţele. Sunt încă foarte mulţi oameni care nu acces la internet de mare viteză în România şi ar trebui să lucrăm la asta.
· Uitându-ne la tehnologiile noi, sunt o opţiune pentru a oferi tuturor acces la telecomunicaţii.
· Dacă ne uităm la ce se întâmplă pe plan mondial la schimbări climatice şi tragedii, nimeni nu a fost exclus – România, Spania, SUA, întotdeauna a existat un backup pe telecomunicaţii în zonele dezvoltate. Acolo trebuie să ajungem şi noi. Operatorii şi zona clasică de telecom nu vor avea de suferit dacă vom avea un backup.
· Nu putem exclude subiectul numărul unu pe piaţa locală în acest moment: tranzacţia între trei operatori care are loc pe piaţa românească. Din punctul de vedere al acestei dinamici, ANCOM priveşte cu multă atenţie şi seriozitate această tranzacţie. Noi ne vom face treaba. Ne concentrăm şi ne vom concentra în următorii ani pe modul în care acest operator va ieşi de pe piaţă
· Ne uităm la nr de conexiuni şi calitatea serviciilor, aşteptăm de la operatori mult mai investiţii în zona de 5G, servicii de mult mai bună calitate. România nu stă rău la acest capitol, nu zic că nu suntem mulţumiţi de această zonă.
· Avem o decizie în discuţie publică despre zona de tarifare. Această discuţie va fi una mult mai concretă, având nişte tarife consultative, cred că piaţa se va mişca mult mai rapid. Nu putem să rămânem în aceleaşi clişee fantasmagorice cu privire la aceste tarife. Cred că ANCOM are un rol extrem de pozitiv pe acest subiect, am încurajat diminuarea acestor tarife. Ne uităm la tarife, la monitorizarea zonei de 5G.
· Piaţa nu arată rău, ţinând cont de realitatea economică în care ne aflăm azi. Dacă ne uităm la ceea ce se întâmplă în economia europeană şi ce impact are în România, se văd nori gri la orizont.
· Nu avem pretenţii absurde, nu credem că operatorii trebuie să instaleze echipamente mult peste minimul necesar, ca România să fie o ţară în care să investeşti sute de milioane de euro şi să nu fie profit. Totuşi, să ne uităm la situaţia reală, avem o problemă serioasă legată de infrastructura mobilă, nici măcar nu vorbim numai de 5G, vorbim şi de 4G. Sunt instituţii ale statului care lucrează în interesul cetăţeanului, au nevoie de conexiuni de date, iar pe anumite porţiuni din România nu se pot accesa aceste date. Rugăm operatorii să se ocupe de astfel de investiţii, dar pretenţiile nu sunt absurde. Trebuie să ţinem această idee corectă despre ce aşteptări are statul de la operatori.
· Ne vom uita la care sunt costurile pentru un operator în România. Nu putem să spunem că tarifele pentru comunicaţiile mobile sunt exagerate. Ne-am dori mai multă transparenţă în ceea ce priveşte pachetele de tarife.
· Ne-am uitat în ultimii 15 ani la piaţa din România şi ne-am obişnuit să avem aceşti patru operatori, acum vom avea trei, nu spun că este bine, că este rău, ne-am dori mai multă concurenţă în piaţă, dar trebuie să fim realişti.
· Nu cred că azi operatorii mobili nu pot acoperi nişte nevoi reale instantaneu. Avem probleme în zona de est a ţării, unde cad drone pe teritoriul României, ANCOM are un rol foarte important acolo, există nişte provocări tehnologice reale acolo, unele care pot fi rezolvate cu soluţii de gen StarLink.
· Avem nevoie de comunicaţii din ce în ce mai bune. Vom avea un soi de noi jucători in viitor, care vor veni în urma parteneriatelor dintre operatorii clasici si cei prin satelit.
· Dacă în doi – trei ani vom reuşi ca un conglomerat al autorităţilor mondiale de reglementare în telecomunicaţii să schimbăm regulile vechi de 25 de ani ce ţin de interferenţele între sateliţii geostaţionari şi neo geostaţionari, vom fi probabil cei care au pavat drumul spre schimbarea acestor reguli şi spre o evoluţie excepţională în ceea ce priveşte comunicaţiile din spaţiu şi vom rămâne în istorie.
· Avem discuţii concrete cu operatorii pe acest subiect. Nu putem vorbi în numele Consiliului Concurenţei, care are un rol foarte important aici. Suntem deschişi să avem astfel de discuţii, ne uităm cu foarte multă atenţie la ce se întâmplă la RCS – RDS, discutăm şi cu Orange şi Vodafone.
· Piaţa se poate regla şi singură. Dacă operatorii pot discuta pe zona de tranzacţii, pot discuta şi pe zona de concurenţă, ne uităm cu foarte mare atenţie la acest subiect. E bine că avem companii româneşti care reuşesc să se dezvolte, să aibă o ascensiune europeană. Pe plan intern vom fi f atenţi ca piaţa să fie cât mai puţin – să nu se ajungă la un monopol.
· Digital Services Act este un subiect foarte fierbinte zilele astea. Noi supraveghem furnizorii, colaborăm cu fiecare instituţie a statului român care ar trebui să-şi facă treaba în mod constant pe acest regulament. Simplu – regulamentul spune că tot ceea ce este ilegal în spaţiul offline devine ilegal şi în spaţiul online. Suntem un soi de integrator al tuturor plângerilor, le vom soluţiona, dar nu excludem faptul că fiecare instituţie în parte trebuie să-şi facă treaba.
· Ne uităm la zona de spaţiu din perspectiva reglementării. Ne uităm şi în această zonă.
(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src=”https://connect.facebook.net/ro_RO/sdk.js#xfbml=1&version=v3.0&appId=914098993125481″;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).