16.9 C
București
vineri, octombrie 11, 2024

IT & E-commerce – SUA se foloseşte de diplomaţia tehnologiei pentru a-şi încolţi inamicii China şi Iran. Colaborarea cu India, Emiratele Arabe Unite şi Vietnamul pentru dezvoltarea de cipuri, inteligenţă artificială şi centre de date arată direcţia economiei viitorului – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Veniturile anuale ale industriei semiconductorilor din Vietnam sunt estimate să ajungă la 25 de miliarde dolari până în 2030 în strategia guvernului.

O analiză a PwC a găsit că Inteligenţa Artificială ar putea ajunge să contribuie cu 96 miliarde dolari la economia EAU până în 2030, ceea ce ar echivala cu 14% din PIB.

Ve niturile anuale ale industriei semiconducto rilor sunt estimate să ajungă la 25 de miliarde dolari până în 2030, iar cele ale industriei elec tro nicelor la 225 miliarde dolari.

Veniturile anuale ale industriei semiconductorilor din Vietnam sunt estimate să ajungă la 25 de miliarde dolari până în 2030 în strategia guvernului. O analiză a PwC a găsit că Inteligenţa Artificială ar putea ajunge să contribuie cu 96 miliarde dolari la economia EAU până în 2030, ceea ce ar echivala cu 14% din PIB. În septembrie, ţara producătoare de petrol avea 120.000 de angajaţi în sectorul IA şi în industrii conexe, comparativ cu 30.000 în urmă cu doi ani.

Preşedintele american Joe Biden a desemnat Emiratele Arabe Unite ca fiind partener major în apărare al SUA. Dintre ţările lumii, doar India mai are acest statut.

EAU vor să fie un lider global al industriei inteligenţei artificiale şi pentru acest lucru s-au aliat cu SUA, cooperarea dintre cele două state în acest sens fiind subliniată şi adâncită când conducătorii celor două ţări au discutat, recent, despre parteneriatul lor militar.

India, primul partener major în apărare al Washingtonului, caută să avanseze rapid în industrializare şi în tehnologiile de vârf şi, zilele trecute, a convenit un acord cu SUA pentru a dezvolta împreună o fabrică de semiconductori pe teritoriul indian. Parteneriatele SUA cu EAU şi cu India au fost discutate şi stabilile la cel mai înalt nivel. EAU sunt un jucător geopo­litic major în Orientul Mijlociu, unde se luptă pentru influenţă Arabia Saudită, Israelul şi Iranul. Relaţiile dintre Iran şi SUA sunt foarte tensionate, iar inte­re­sele saudiţilor cores­pund din ce în ce mai rar cu cele ale americanilor.

India este principala contrapondere a puterii economice şi mai ales mi­li­tare a Chinei în Asia, iar relaţiile dintre China şi SUA sunt, de aseme­nea, foar­te tensionate. India ar pu­tea juca un rol major şi în războiul por­nit de Rusia contra Ucrainei dacă se hotă­răşte să aleagă o tabără. China şi Iran sunt principalii aliaţi ai Rusiei în acest conflict, iar SUA ajută masiv Ucraina.

Washingtonul pare astfel că îşi consoli­dea­ză parteneriatele de apărare şi îşi îmbună­tă­ţeş­te relaţiile diplomatice cu tehno­logia pe care o stăpâneşte, frânând totodată pe cât poate ascensiunea tehnologică a Chinei. În această lu­mi­nă, nu trebuie să mire că şi noul preşedinte al Vietnamului comunist se va întoarce din SUA cu acorduri de cooperare în domeniul inteligenţei artificia­le, cipurilor, centrelor de date, energiei şi aviaţiei.

Liderul vietnamez To Lam s-a întâlnit la Washington în acest sens cu executivii unora dintre cele mai mari corporaţii americane, in­clusiv Meta şi Apple. Vietnam, deşi ţară comu­nistă, este considerată mai degrabă un concu­rent al Chinei. Misiunea lui Lam în SUA a coincis cu prezentarea strategiei guvernului său pentru dezvoltarea industriei cipurilor în peri­oada 2025-2050. Acesta presupune stabilirea a trei fabrici de producţie şi a sute de centre de proiectare.

Până în 2030 ar urma să fie construită o fabrică de producţie pentru semiconductori şi 10 centre de ambalare şi testare. Ve­niturile anuale ale industriei semiconducto­rilor sunt estimate să ajungă la 25 de miliarde dolari până în 2030, iar cele ale industriei elec­tro­nicelor la 225 miliarde dolari. EAU, un stat a cărui bogă­ţie a venit până acum din petrol, speră la un acces mai mare la tehnologia ame­ricană pentru a-şi construi propria sa industrie de tehnologie avansată. G42, compania de teh­nologie susţi­nută de guvernul EAU, şi-a asigu­rat deja o in­vestiţie de 1,5 miliarde de dolari de la Microsoft şi foloseşte supercalculatoare construite de Cerebras Systems.

Dar SUA sunt îngrijorate de relaţia caldă a Emiratelor Arabe Unite cu China şi au impus restricţii asupra exporturilor de tehnologie a­me­ricană către Emirate şi alte state din Orien­tul Mijlociu temându-se că aceasta ar putea fi pusă la dispoziţia Beijingului, scrie Reuters.

Sub presiunea administraţiei Biden, G42 a în­ce­put anul acesta să scoată hardware-ul chine­zesc pe care îl folosea şi a vândut investiţiile chineze, astfel încât să poată colabora mai strâns cu firmele americane.

Această politică a precedat investiţia Microsoft de 1,5 miliarde de dolari. Experţii spun că în acest fel G42 a fost adusă pe orbita SUA. Compania are deja acorduri şi cu Nvidia, cel mai avansat producător de cipuri al Americii. EAU investesc miliarde de dolari în inteligenţa artificială, în proiecte care includ dezvoltarea de aplicaţii chatbot în limba arabă şi hindi similare cu ChatGPT de la OpenAI.

Conducătorii din Emirate cred că dacă devine lider mondial în IA, ţara lor îşi va putea păstra influenţa internaţională atunci când lumea nu va mai avea nevoie de petrol. O analiză a PwC a găsit că IA ar putea ajunge să contribuie cu 96 miliarde dolari la economia Emiratelor până în 2030, ceea ce ar echivala cu 14% din PIB. În septembrie, producătorul de petrol avea 120.000 de angajaţi în sectorul IA şi în industrii conexe, comparativ cu 30.000 în urmă cu doi ani.

India are şi ea planuri ambiţioase pentru dezvoltarea tehnologiei. Fabrica de semiconductori care va fi construită în această ţară în cooperare cu SUA printr-un acord convenit de Biden şi premierul indian Narendra Modi va fi finanţată de India Semiconductor Mission, o agenţie guvernamentală indiană, şi este prima care va produce cipuri pentru armată şi sectoarele strategice, cum sunt telecomunicaţiile. Cipurile vor fi folosite şi de SUA.

 

 

(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src=”https://connect.facebook.net/ro_RO/sdk.js#xfbml=1&version=v3.0&appId=914098993125481″;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!