♦ Compania se va concentra pe extinderea reţelelor de fibră optică şi 5G.
Orange, liderul pieţei locale de telecom, parte a grupului francez cu acelaşi nume, va investi în acest an pe piaţa locală 200 de milioane de euro, unul dintre obiectivele prioritare pentru departamentul de tehnologie fiind extinderea reţelelor de fibră optică şi a tehnologiei 5G.
„Volumul investiţiilor de anul acesta, similar cu cel din ultimii ani, se ridică la 200 de milioane de euro. Este un pariu şi o dovadă a angajamentului nostru foarte clar în ceea ce priveşte dezvoltarea infrastructurii de telecomunicaţii“, a declarat pentru ZF, în cadrul emisiunii ZF Tech Day, Marius Maican, care a fost promovat din vara anului trecut ca director de tehnologie al Orange.
În prezent compania oferă tehnologia 5G în câteva zeci de oraşe, a explicat Maican. „În 1997 am plecat la drum cu 2G. La vremea respectivă discutam doar de voce, foarte puţin de date. Apetitul pentru date a apărut cumva la trei-patru ani după ce am lansat serviciile de voce. Gradual, am început să dezvoltăm noile tehnologii. Am trecut prin 3G, 4G şi iată, am ajuns la 5G. Suntem în momentul de faţă într-o etapă de creştere a acestei tehnologii, am ajuns să oferim clienţilor viteze de 1,5 Gbs, reuşim în acest moment să acoperim 30 de oraşe din România, iar anul acesta am completat acoperirea în cinci oraşe, ajungând la 100% acoperire şi am introdus 5G în alte şase oraşe. Este evident că în momentul de faţă tehnologia 5G mai are încă multe, multe de spus“.
Investiţiile în reţea vor merge şi în tehnologia 4G, dar şi în expansiunea infrastructurii de fibră optică. „Planurile de dezvoltare de anul acesta au în vedere obiectivul nostru, acela de a ne consolida poziţia de lider în ceea ce priveşte viteza şi calitatea serviciului oferit clienţilor noştri şi de a fi opţiunea numărul unu în ceea ce priveşte conectivitatea şi soluţiile digitale integrate. Mergând mai departe, planurile de dezvoltare ale Orange România în anul acesta se referă în primul rând la 5G, dar şi la 4G, pentru că nu ar trebui să uităm că avem o parte importantă de trafic şi de abonaţi care utilizează această tehnologie. Astfel, aş lua ca exemplu doar o comparaţie scurtă între volumul de date din 2021 cu volumul de date din 2022. Am văzut o creştere de aproximativ 30% şi atunci principala noastră preocupare anul acesta o reprezintă asigurarea capacităţii de trafic şi asigurarea calităţii, calitate cu care am obişnuit clienţii noştri“
Achiziţia de spectru radio în valoare de 265 mil. euro de la „licitaţia 5G“ organizată anul trecut de statul român – cea mai mare sumă pusă la bătaie din industria locală de telecom – arată că planurile companiei sunt unele serioase pentru viitor, a mai spus Marius Maican. „Achiziţia de spectru radio de anul trecut arată clar dorinţa noastră de a continua investiţia în 5G, de a oferi cele mai bune servicii. Revenind la 5G, continuăm expansiunea. O a treia zonă în care investim accelerat se referă la fibră. Discutăm de 5G, dar să nu uităm, suntem un operator convergent şi atunci planurile noastre sunt să dezvoltăm accelerat tehnologia FTTH. Discutam mai devreme de partea de «core» şi de transformarea acesteia. Ne uităm atât în zona de reţea, dar ne uităm şi în zona operaţională, încercând să devenim mai eficienţi, uitându-ne la posibilitatea de a optimiza şi de a automatiza procesele legate de strict, de operaţional.“
Marius Maican este unul dintre cei mai vechi oameni din Orange, el fiind recrutat la scurt timp după ce compania – care pe atunci avea numele de MobilRom şi brandul Dialog – abia luase licenţa de operare în România. Din noua poziţie, el are în subordine câteva sute de oameni. „Într-adevăr, în momentul de faţă mă ocup de departamentul tehnology din cadrul Orange România, un departament de peste 500 de oameni cu adevărat profesionişti, entuziaşti de ceea ce fac.
Mi-am început cariera acum 26 de ani. La vremea aceea era MobilRom, m-am angajat la o lună după ce MobilRom a luat licenţa. A fost, zic eu, şi este o şansă unică pentru un pasionat de telecom să construiască o reţea, să participe la ridicarea unei reţele de la zero. Şi asta am făcut. Am început încet-încet să creştem ca echipă, ca experienţă. Pe parcursul carierei m-am ocupat de diverse activităţi, plecând de la zona de proiectare radio, ajungând în zona de inginerie reţea. O bună parte din timp mi-am petrecut-o în zona operaţională şi acum un an şi jumătate am ajuns în zona de tehnologie.“
Departamentul de tehnologie este împărţit în câteva mari verticale, a explicat Marius Maican. „Prima verticală este partea de proiectare a reţelei de acces, partea de legături între diversele echipamente. Apoi, o altă verticală este legată de zona de inginerie, a treia verticală este destinată operării reţelei – echipamentele şi toate aplicaţiile trebuie ţinute 24h din 24 live, în condiţii de bună funcţionare, iar cel de-al patrulea departament este un departament dedicat soluţiilor pentru clienţii corporate.“
(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src=”https://connect.facebook.net/ro_RO/sdk.js#xfbml=1&version=v3.0&appId=182548568988529″;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).