Dar, în ciuda potențialului uriaș pe care îl are, Web3 este considerat prea obositor și opac de majoritatea oamenilor, scrie Miles Parry de la MPCH Labs, potrivit Forkast.
Sfârșitul anilor ’90 a fost o perioadă interesantă pentru internet. A fost începutul erei informației, al unei noi ere a tehnologiei și comunicării. Internetul era încă relativ la început, iar posibilitățile sale erau încă puțin explorate. Astăzi, ne aflăm într-un punct de cotitură odată cu apariția Web3, considerat o nouă paradigmă a internetului.
Posibilitățile pentru viitorul comunicării și colaborării digitale sunt și mai interesante. La fel ca internetul la sfârșitul anilor 1990, Web3 este încă în fazele incipiente de adoptare, confruntându-se cu obstacole similare, cum ar fi ușurința în utilizare și capabilitățile de infrastructură. Fără îmbunătățirea acestor două domenii, Web3 riscă să nu-și atingă tot potențialul.
Utilizările Web3 în lumea reală
Web3 are deja multe cazuri de utilizare în lumea reală. Exemplul cel mai bun sunt serviciile financiare, inclusiv plăți peer-to-peer, micro-plăți și tranzacționarea descentralizată a activelor. Cu toate acestea, există cazuri de utilizare și în stocarea și partajarea datelor, managementul identității, toate create printr-o structură stimulată de utilizatori care păstrează etosul de bază al Web3.
Web3 este un as în ceea ce privește modul în care interacționăm cu lumea digitală. Oferă utilizatorilor niveluri fără precedent de încredere, confidențialitate și autonomie.
Dar, în ciuda potențialelor beneficii, adoptarea sa a fost lentă. Potrivit Pew Research Center, începând cu 2021, 16% dintre americani (aproximativ 52 de milioane de oameni) au investit sau au folosit deja criptomonede, ceea ce înseamnă că au creat portofele digitale, eliminându-le de pe Web3 din cauza limitărilor tehnice.
Mai simplu pentru utilizatori
Pe măsură ce mișcarea Web3 se extinde, dezvoltatorii caută modalități de a îmbunătăți instrumentele și interfețele ușor de utilizat pentru a interacționa cu tehnologia. Devine din ce în ce mai important pentru utilizatori să aibă la dispoziție o modalitate fiabilă, fără întreruperi, în interacționarea cu Web3.
Dezvoltatorii trebuie să se asigure că interfețele sunt cât mai simple și fluide, ceea ce înseamnă că utilizatorii ar trebui să poată înțelege rapid și ușor cum să folosească aplicația descentralizată fără a fi nevoiți să studieze ghiduri de utilizare sau tutoriale greoaie. Acest lucru include adăugarea și eliminarea funcțiilor, ajustarea setărilor și efectuarea altor modificări care se potrivesc nevoilor lor.
Infrastructura, piatra de temelie a internetului
La începutul anilor 90, infrastructura necesară pentru a accesa internetul era costisitoare și necesita cunoștințe tehnice temeinice. Accesul la internet necesita un computer personal, un modem și un abonament la un furnizor de servicii de internet. Iar asta a fost o barieră mare pentru mulți oameni, în special pentru cei din gospodăriile cu venituri mici. Chiar dacă cineva avea echipamentul necesar, existau modalități limitate de acces la internet.
Acest decalaj de infrastructură a fost accentuat și mai mult de faptul că internetul era necunoscut de majoritatea populației. Din fericire, tehnologia a avansat semnificativ de atunci, datorită infrastructurii.
Pe măsură ce lumea trece rapid de la Web2 la Web3, infrastructura va fi esențială pentru succesul noii economii digitale, așa cum a făcut-o la sfârșitul anilor ’90. Web3 are nevoie o infrastructură la fel de descentralizată ca și tehnologia în sine. Fără ea, adevăratul potențial al Web3 va rămâne greu de atins.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.capital.ro).