Companiile locale sunt în faza de alfabetizare digitală. Lumea se schimbă, astfel că şi mediul de business trebuie să facă saltul către tehnologie, susţine Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).
„Echipamentele sunt adaptate la mentalitatea noilor generaţii care sunt obişnuite cu ecranele, ş.a.m.d. Oamenii trebuie să ştie cum să le folosească. Se schimbă lumea, nu mai este o chestie rigidă în care trebuie să citească o carte despre cum se utilizează. ECDL este un exemplu de cursuri practice, în care te învaţă cum să te joci cu ecranele, despre asta e vorba şi acesta este unul din salturile pe care trebuie să le facem”, a spus el în cadrul webinarului „ECDL/ZF „Work Smart – Work Digital. Cum adoptă companiile şi antreprenorii din România noile tehnologii şi îşi dezvoltă competenţele digitale pentru viitor.”
Ce a mai declarat Florin Pogonaru în cadrul evenimentului:
• Cred că suntem în faza în care facem alfabetizare digitală privind noile tehnologii. Acesta este lucru care trebuie să se întâmple. Sesizăm că există în permanenţă o frică legată de ceea ce înseamnă tehnologii noi, ce înseamnă inovaţie, se crede că totul trebuie să fie nou, nu că să faci lucruri care sunt normale astăzi.
• Discutăm despre a face cele mai elementare lucruri care cresc productivitatea, să nu mai facem lucrurile ca pe vremuri. Încă este o fază, de asta i-am spus alfabetizare digitală şi este despre a utiliza tehnologii în faza primară. Vom avea creşteri de productivitate spectaculoase.
• Există o aversiune faţă de o frică de tehnologiile noi şi asta s-a văzut de curând în PNRR, capitolul competenţe digitale pentru întreprinderi mici şi mijlocii. Întreprinderile trebuiau să se înscrie pentru a avea acces gratuit la pregătirea oamenilor lor pe diverse competenţe digitale. Asta trebuie să înceapă de la a face omul familiar cu calculatorul, de la competenţe primare, de la a schimba mentalităţile.
• Ce s-a întâmplat în PNRR? Prelungim întruna termenele de înscriere pentru IMM-uri pentru că IMM-urile nu se înscriu pentru a-şi pregăti oamenii în competenţe digitale. Asta este principala barieră, este o barieră psihică.
• Dincolo de frica de ziua de mâine, de lipsa de predictibilitate dată de legislaţie, există ceva care ţine de mentalitate. Am pornit cu IMM-uri obişnuite să fie sub-furnizor ale unor sub-furnizori şi să facă lohn şi păstrăm în continuare acest mindset, care trebuie schimbat şi trebuie schimbat prin proiecte de genul celui din PNRR de către firme specializate în a învăţa lumea să utilizeze calculatorul, firme gen ECDL. Centrul are lozincă pentru industrii de tip 4.0, că trebuie să creăm şi utilizatori de tip 4.0, deci este despre a fi utilizator şi asta trebuie să fie scopul.
• Trebuie să ai cu cine trebuie să faci asta, trebuie ca oamenii să se familiarizeze cu asta, să înceapă să utilizeze în mod natural, să existe această posibilitate, această conştiinţă că lucrurile se pot face mai uşor digital decât le fac la ora actuală.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).