Sectorul IT s-a dezvoltat cu un ritm spectaculos în ultimii ani, astfel că pe piaţă au apărut soluţii digitale la multe dintre problemele cu care se confruntau antreprenorii. Competiţia din piaţa IT este o provocare a domeniului, în contextul în care piaţa nu duce lipsă de finanţări, resursă umană sau cerere în acest moment.
Despre ce nevoi are o companie de IT pentru a creşte şi provocările profesiei de IT-ist au dezbătut Cătălin Chiş, CEO şi preşedinte al consiliului de administraţie al companiei de tehnologie Life is Hard şi Victor Valinschi, reprezentant Libra Internet Bank, în cadrul emisiunii ZF Profesii Liberale.
„După ce am deschis firma, n-am ştiut ce să fac până când am găsit primul client cu care am început să dezvolt compania. Una dintre diferenţele mari faţă de acum 20 de ani este că piaţa a început să se aglomereze, să existe mult mai multe soluţii la diverse probleme pe care le au antreprenorii. În oraşele mari, partea de digitalizare şi de construcţie de nevoi, de soluţii în zona de IT este destul de mare şi antreprenorii devin din ce în ce mai conştienţi de nevoile lor în zona de business“, a povestit Cătălin Chiş.
Life is Hard, companie de tehnologie listată la Bursa de Valori Bucureşti pe piaţa AeRO, şi-a dublat profitul în 2023 faţă de anul anterior, la 7,16 milioane de lei la nivel consolidat. Cifra de afaceri s-a majorat cu 23,8%, la 44 de milioane de lei.
„În ultimii ani am vrut să stabilim un fundament pentru Life is Hard.“
„Ne-am uitat în principal la partea financiară, astfel încât să crească cifra de afaceri şi profitabilitatea companiei, la management şi la colegii care ne ajută să construim businessul. Şi, desigur, ne-am uitat şi la ceilalţi actori cu care interacţionăm, acţionari care aşteaptă din partea noastră profit cât mai mare şi să ne mişcăm cât mai repede, finanţatori care aşteaptă să venim cu planuri de creştere ambiţioase şi să ne finanţeze astfel încât să putem creşte împreună şi angajaţi cu care construim businessul“, a mai explicat Cătălin Chiş.
Planurile sale pentru următorii doi ani, în 2024 şi 2025, urmăresc dezvoltarea companiei, antreprenorul trasând direcţii de creativitate şi curaj mai mari decât până acum.
„Life is Hard are ca principală obiectiv de a deveni key technology partner pentru IMM-urile şi comunităţile din România. Astăzi suntem poziţionaţi ca un partener de încredere pentru industria de asigurări, unde prin aplicaţia noastră 24 broker în 2023 au trecut ca şi poliţe emise în industria de asigurări peste 1,2 miliarde de euro, ceea ce înseamnă un volum destul de mare“, a mai spus CEO-ul Life is Hard.
Victor Valinschi, reprezentant Libra Internet Bank, a confirmat interesul pentru piaţă şi din perspectiva bancară, mai ales că antreprenorii din acest domeniu sunt tineri. Astfel, Libra Internet Bank a venit cu pachete de finanţare şi pentru aceştia.
„În momentul de faţă, pe zona de IT, cu ce am inovat anul trecut, am ajuns ca bancă să fim parteneri inclusiv pentru zona de studenţi, prin programul Studenţ Invest şi Family Start, programe desfăşurate cu Ministerul Familiei, pe partea de studenţi, cei mai mulţi clienţi au fost IT-şti. Aceştia pot să ia o finanţare garantată de stat şi subvenţionată 100% dobânda“, a spus Victor Valinschi, Libra Internet Bank.
El a completat că în prezent sunt multe soluţii de finanţare, lucru care vine în sprijinul antreprenorului din IT. Provocarea vine însă din a-i explica IT-istului cu un plan de business că este nevoie şi de garanţii pentru a susţine financiar o idee.
„În ultima perioadă am reuşit să atragem contra-garanţii de la Fondul European de Investiţii. Avantajul unei bănci de nişă, specializată pe zona de IT, este că vede clienţii şi înţelege nevoia lor, astfel că acum finanţăm 15% din cifra de afaceri cu garanţia de la Fondul European de Investiţii. Este şi un cost foarte bun şi putem să finanţăm inclusiv partea de start-up-uri cu aceste contra-garanţii“, a mai spus Victor Valinschi.
Unul dintre aspectele luate în calcul de către bancă atunci când finanţează un proiect, o aplicaţie din IT, spre exemplu, este chiar adresabilitatea ei în piaţă, chiar şi pe termen lung. Astfel, antreprenorii trebuie să identifice o nevoie şi să creeze un proiect care va fi ulterior validat în piaţă în rândul clienţilor.
Victor Valinschi, reprezentant Libra Internet Bank: Avantajul unei bănci de nişă, specializată pe zona de IT, este că vede clienţii şi înţelege nevoia lor.
(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src=”https://connect.facebook.net/ro_RO/sdk.js#xfbml=1&version=v3.0&appId=914098993125481″;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).