♦ Pentru a spori interesul fetelor pentru cariere în industrii STEM e necesar să mergem pe firul problemei până în copilărie şi să le punem la dispoziţie, încă din anii de şcoală, mai multe resurse care să le deschidă apetitul pentru astfel de profesii, a fost una dintre concluziile celei mai recente ediţii a emisiunii Women in Tech ♦ Cum se poate echilibra balanţa de gen şi în funcţiile din mediul public?
„Cred că femeile vin cumva cu un «bagaj» din familie sau din educaţie şi încă nu reuşim să lăsăm deoparte prejudecăţile legate de rolul femeii şi rolul bărbatului“, a spus Ramona Moldovan, secretar general adjunct al Ministerului Cercetării, Dezvoltării şi Digitalizării, în cadrul celei mai recente ediţii a emisiunii Women in Tech. În opinia sa, încă din etapele timpurii ale educaţiei s-ar putea face mai multe pentru a se echilibra această balanţă. Începând de la tipurile de jucării pe care le punem la dispoziţia copiilor, tipurile de lecturi, tipurile de jocuri, inclusiv tipurile de activităţi pe care le fac la şcoală, şi aici a exemplificat cu experimentarea instrumentelor practice, lucrul în laboratoare şi nu numai, lucruri „care par foarte tehnice şi poate că pun o distanţă nemeritată între abilităţile copilului sau ale tânărului/tinerei şi posibila carieră pe care doreşte să o aleagă.“
Prin urmare, continuă ea, dacă aceste diferenţe se perpetuează şi o tânără acumulează nişte abilităţi, se orientează către o industrie mai creativă, mai soft, „în care într-adevăr poate că are înclinaţii mai mari“, dar asta nu înseamnă că aceste abilităţi nu există la copii încă din şcoli şi că aceştia nu ar putea fi îndrumaţi, atraşi şi către un alt tip de carieră, notează Moldovan.
Vorbind şi despre situaţia echilibrului de gen în funcţiile publice, ea spune că dacă în mediul privat companiile au „mână liberă“ când vine vorba de angajare, în domeniul public „criteriile după care facem selecţia sunt cele deja stabilite în legislaţia care defineşte statutul funcţionarului public. Aici nu avem posibilitatea de a spune că angajăm doar doamne sau doar domni. Avem criterii de performanţă pe bază de competenţe, şi pe aceste criterii lansăm practic procesul de recrutare şi de selecţie.“ Ramona Moldovan subliniază că provocarea cea mai mare este legată de faptul că multe funcţii de conducere sunt ocupate de bărbaţi „şi aici probabil ţine şi de noi să încurajăm doamnele să aplice şi pe poziţie de conducere, să aibă curajul să candideze, să aplice“, posturile acestea fiind ocupate, la rândul lor, prin concurs.
Sfatul său pentru tinerele care vor să lucreze în administraţia publică este ca, în primul rând, să-şi păstreze orizontul cât mai larg, să urmărească întotdeauna să aibă rezultate, să îşi fixeze un obiectiv şi să facă cu plăcere ceea ce fac, dar şi să investească în ele, în pasiunile lor. „Să-şi transforme, dacă poate, activitatea pe care o fac în pasiune“.
Şi în domeniul cercetării şi inovării, reprezentanta ministerului spune că, în timp ce la studiile doctorale şi postdoctorale proporţia de cercetători versus cercetătoare este de circa 55-45, cu cât se înaintează în carieră, mai ales pe domeniile tehnice, cifrele se schimbă şi procentajul femeilor ajunge la circa 20%, „iar dacă vorbim de poziţie de conducere, undeva la 5%, din datele statistice pe care le avem la dispoziţie“.
Pe de altă parte, în domeniul consultanţei fiscale, al contabilităţii, în care activează cealaltă invitată, Raluca Vasile, tax manager, Huawei, predominante sunt femeile „dar întotdeauna am considerat că este OK să existe o balanţă, pentru că putem să experimentăm şi să învăţăm de ambele părţi“, notează ea.
În opinia sa, femeile lider se diferenţiază mai ales prin ambiţia de a reuşi şi prin perseverenţă şi dorinţa de autodepăşire, şi este de părere că e foarte important să existe cât mai multe femei lider în companii de tech şi nu numai pentru că femeile sunt „capabile să răstoarne munţii, şi cred că ar trebui să existe cât mai multe femei în poziţii de conducere nu doar pentru a atrage alte tinere, dar şi pentru a aduce cât mai multă valoare companiilor respective“.
Raluca Vasile le recomandă tinerelor să intre cât mai devreme în câmpul muncii, să aibă această experienţă profesională, pentru a se putea lovi de diverse situaţii, „pentru că nu înveţi doar profesional, te dezvolţi şi din punctul de vedere al cunoştinţelor, te dezvolţi şi ca om şi devii mai matur.“
Raluca Vasile, tax manager, Huawei: Femeile sunt capabile să răstoarne munţii, şi cred că ar trebui să existe cât mai multe femei în poziţii de conducere nu doar pentru a atrage alte tinere, dar şi pentru a aduce cât mai multă valoare companiilor respective.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).