♦ În Polonia, grupul elveţian are cinci fabrici, în Cehia sunt alte trei, pe când Ungaria, Bulgaria, Slovacia şi Serbia găzduiesc fiecare câte o unitate de producţie ♦ Din regiune, doar România nu e pe harta de profil a Nestlé ♦ Piaţa locală e de altfel cam singurul nume mare care lipseşte ♦ Gigantul a avut o fabrică de dulciuri şi cafea la Timişoara, dar a închis-o în 2019.Grupul elveţian Nestlé, unul dintre cei mai mari actori de la nivel mondial când vine vorba de producţia de alimente, un gigant cu afaceri anuale de circa 100 de miliarde de euro, deţine aproape 100 de fabrici în Europa, în 23 de ţări. România e astfel printre puţinele state de pe Bătrânul Continent unde grupul Nestlé nu deţine operaţiuni de producţie, ci doar de import şi distribuţie.
Ziarul Financiar a scris recent că retailerii internaţionali (de orice fel, nu există o statistică defalcată) au pompat mai bine de 20 mld. euro în România în capitalism, iar producţia de alimente nu a ţinut pasul cu acest ritm de dezvoltare, în sector soldul investiţiilor străine directe fiind de aproape cinci ori mai mic.
Această discrepanţă în ceea ce priveşte investiţiile străine directe face ca piaţa locală să fie una de consum şi de import, mai degrabă decât una de producţie. Iar asta în contextul în care industria alimentară se numără printre sectoarele cu cel mai mare VAB (valoare adăugată brută în economie).
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).