15.3 C
București
sâmbătă, iunie 14, 2025

Retail – Antreprenori locali. Producătorul de lactate Artesana: Este fundamental greşit să ne uităm la adaosul comercial ca la ceva care trebuie redus pentru că aşa hotărăşte un guvern – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Daniel Donici, managing partener la Artesana, producător local de lactate, spune că mecanismele pie ţei libere ar tre bui să fie lăsate să regleze preţurile, lu cru care se în tâm plă oricum, iar că decizia guver nu lui de a stabili un procent maxim al adaosului co mer ci al practicat de un producător şi de un retailer poate adânci confuzia care se face, în mod frecvent, între adaos comercial şi profit.

„În opinia mea, ca economist trecut prin tranziţie (de la economia planificată la cea capitalistă), consider că este fundamental gre şit să ne uităm la adaosul comercial ca la ceva care trebuie redus pentru că aşa hotă răşte un guvern“...

„Atâta timp cât nu avem infrastructură (dru muri, autostrăzi, sisteme de irigaţii, etc), sub venţii la nivelul colegilor din ţările din vest şi mecanisme de reglare a pieţei corecte şi previzibile (de tipul regulilor privind acce sul producătorilor în retail - aici a existat un de mers lăudabil cu plafonul de minimum 50% produse româneşti la raft), precum şi o pre dictibilitate a sistemului monetar şi fiscal, nu putem avea pretenţia să avem preţuri mici şi stabile.

Daniel Donici, managing partener, Artesana: Atâta timp cât nu avem infrastructură, subvenţii la nivelul colegilor din ţările din vest şi mecanisme de reglare a pieţei corecte şi previzibile, precum şi o predictibilitate a sistemului monetar şi fiscal, nu putem avea pretenţia să avem preţuri mici şi stabile.
Daniel Donici, managing partener la Artesana, producător local de lactate, spune că mecanismele pie­ţei libere ar tre­bui să fie lăsate să regleze preţurile, lu­cru care se în­tâm­­plă oricum, iar că decizia guver­nu­lui de a stabili un procent maxim al adaosului co­mer­ci­al practicat de un producător şi de un retailer poate adânci confuzia care se face, în mod frecvent, între adaos comercial şi profit.

„În opinia mea, ca economist trecut prin tranziţie (de la economia planificată la cea capitalistă), consider că este fundamental gre­şit să ne uităm la adaosul comercial ca la ceva care trebuie redus pentru că aşa hotă­răşte un guvern“, consideră antreprenorul, ca­re con­du­ce o companie cu afaceri de 24 mil. lei anul trecut. În plus, el crede că de cele mai multe ori autorităţile române acţionează asupra simptomelor, nu asupra cauzelor bolii. „Atâta timp cât nu avem infrastructură (dru­muri, autostrăzi, sisteme de irigaţii, etc), sub­venţii la nivelul colegilor din ţările din vest şi mecanisme de reglare a pieţei corecte şi previzibile (de tipul regulilor privind acce­sul producătorilor în retail – aici a existat un de­mers lăudabil cu plafonul de minimum 50% produse româneşti la raft), precum şi o pre­dictibilitate a sistemului monetar şi fiscal, nu putem avea pretenţia să avem preţuri mici şi stabile. Cel puţin, nu la alimente“, crede Daniel Donici. De asemenea, el consideră că singura instituţie abilitată să intervină asupra inflaţiei este Banca Naţională, care are toate mecanismele să facă asta, fără a crea haos.

Pe de altă parte, cu privire la acordul vo­luntar dintre retaileri şi procesatorii de lapte, care a avut ca scop reducerea preţului la lap­tele de consum, Daniel Donici spune că a­ceas­tă scădere a preţurilor a ajutat compania, dar această reducere ar fi existat şi fără acest acord. De altfel, Consiliul Concurenţei a a­nun­ţat că din datele analizate de instituţie pre­ţul la raft al laptelui proaspăt, de prove­ni­enţă românească, a continuat să scadă înregis­trând în medie reduceri de peste 20% în iunie.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!