Compania antreprenorială DN Agrar (DN), controlată de familia de Boer şi care administrează cea mai mare fermă zootehnică integrată din România, a anunţat marţi dimineaţă la Bursa de Valori demararea activităţilor operaţionale la fabrica de compost de la Apold în urma finalizării primei unităţi automate de compostare a gunoiului de grajd şi a instalaţiei de producere a îngrăşămintelor organice. Noua unitate va transforma anual 21.000 de tone de gunoi de grajd în peste 7.000 de tone de îngrăşământ organic, potrivit companiei. Investiţia totală în fabrica de compost este de aproximativ 1,8 milioane de euro.
„DN Agrar marchează un nou pas către consolidarea modelului economic circular la nivelul Grupului prin implementarea primei unităţi automate de compostare a gunoiului de grajd, la ferma din Apold. În paralel cu începerea operaţiunilor, am iniţat procesul de obţinere a certificării voluntare de carbon pentru compostul produs, iar până la sfârşitul anului 2026 estimăm să obţinem primele credite de carbon. Proiectul integrat dezvoltat în jurul fabricii de compost va aduce beneficii economice semnificative, inclusiv venituri suplimentare din vânzarea compostului şi din creditele de carbon obţinute prin reducerea emisiilor de metan”, spune Peter de Boer, Membru CA & Director Strategie şi IR, DN Agrar Group Proiectul fabricii de compost abordează două provocări majore: gestionarea eficientă a gunoiului de grajd şi îmbunătăţirea fertilităţii solului, contribuind totodată la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Compania menţionează că obiectivul său pentru fabrica de compost este de a utiliza îngrăşămintele organice produse atât pentru nevoile interne ale grupului, cât şi pentru vânzarea externă. Procesul de certificare a îngrăşămintelor organice durează, în general, între 3 şi 6 luni. Odată finalizată certificarea, compania estimează o creştere a veniturilor, având în vedere că preţul de piaţă pentru o tonă de îngrăşământ organic ambalat în saci mari este în prezent cuprins între 230 şi 300 de euro. În 2025, o parte semnificativă din îngrăşământul produs va fi utilizat în cadrul grupului pentru a testa şi optimiza produsul în vederea certificării ca îngrăşământ organic. Valorificarea gunoiului de grajd prin producerea de compost va aduce eficienţă operaţională, reducând considerabil costurile asociate transportului şi gestionării deşeurilor. Pe lângă avantajele economice, producţia de compost va contribui la îmbunătăţirea fertilităţii solului şi la reducerea utilizării îngrăşămintelor chimice, susţinând astfel o agricultură mai sustenabilă. De asemenea compania a început procesul de obţinere a certificatelor voluntare de carbon. Acest proiect, care necesită o investiţie iniţială de 180.000 de euro şi un proces de doi ani, va permite DN Agrar să obţină aproximativ 16.000 de certificate anual, confirmând încă o dată angajamentul companiei faţă de economia circulară şi sustenabilitate. DN Agrar intenţionează să extindă această linie de afaceri prin dezvoltarea unui canal de vânzări dedicat şi avansarea procesului de certificare pentru a obţine acreditarea internaţională „Gold Standard” pentru creditele de carbon. DN Agrar a anunţat recent semnarea unui acord de cooperare pentru cea mai mare unitate de producţie de biometan din România, cu o capacitate totală de până la 15 MW, şi va furniza materiile prime pentru producţia de biometan printr-un contract pe termen lung pentru a asigura sustenabilitatea proiectului, în timp ce BSOG Energy va dezvolta infrastructura necesară.
Compania are o capitalizare bursieră de 248 mil. lei. De la începutul anului 2024 acţiunile s-au apreciat cu 22%. Spre comparaţie indicele principal BET are plus 12%. În S1/2024, DN Agrar a înregistrat o cifră de afaceri de 83,3 milioane de lei, cu 3,6% mai mult decât în intervalul similar de anul trecut. Profitul net a coborât cu 0,6% la 15,1 milioane de lei, în timp ce activele companiei s-au majorat cu 6,8%, la 328,8 milioane de lei. Marja profitului net a rămas constantă, la 18%, iar cheltuielile de exploatare au atins 109,1 milioane de lei, plus 8%.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).