28.1 C
București
joi, iunie 20, 2024

Retail – Business sportiv. Exportul de biciclete la nivelul Uniunii Europene a înregistrat o… – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

În România au fost produse 2,6 milioane de biciclete în 2022, potrivit Eurostat.

Uniunea Europeană a exportat biciclete în valoare de 1 miliard euro, fiind aici luate în calcul şi bicicletele electrice, înregistrând astfel o scădere de 10% faţă de anul anterior, potrivit datelor Eurostat.

În 2023, Elveţia a fost principala destinaţie pentru exporturile UE de biciclete, unde au mers 30% din valoarea exporturilor din afara UE, urmată de Regatul Unit (20%) şi Statele Unite (6%).

România este al doilea cel mai mare producător de biciclete din Uniunea Europeană, înaintea sa fiind doar Portugalia. În România au fost produse 2,6 milioane de biciclete în 2022, potrivit Eurostat.

Uniunea Europeană a exportat biciclete în valoare de 1 miliard euro, fiind aici luate în calcul şi bicicletele electrice, înregistrând astfel o scădere de 10% faţă de anul anterior, potrivit datelor Eurostat. Totuşi, valoarea importurilor s-a ridicat la 1,9 miliarde euro, în scădere cu 21% faţă de 2022.

În 2023, Elveţia a fost principala destinaţie pentru exporturile UE de biciclete, unde au mers 30% din valoarea exporturilor din afara UE, urmată de Regatul Unit (20%) şi Statele Unite (6%).

În ceea ce priveşte importurile, UE primeşte biciclete din Taiwan, de unde provin circa 32% din importuri, Cambodgia, China şi Bangladesh.

România este al doilea cel mai mare producător de biciclete din Uniunea Europeană, înaintea sa fiind doar Portugalia. În România au fost produse 2,6 milioane de biciclete în 2022, potrivit Eurostat. Faţă de anul anterior, avansul este de doar 2% în ceea ce priveşte numărul de biciclete asamblate, însă evoluţia din ultimii cinci arată o creştere de aproape cinci ori a volumelor produse.

Piaţa locală a bicicletelor numără doar 35 de companii, astfel că nu poate fi vorba de o industrie de mari dimensiuni. Totuşi, firmele din acest sector au dus România în topul producătorilor europeni. Piaţa locală de producţie a bicicletelor, care numără doar 35 de firme, adună afaceri de circa 2 mld. lei.

Madirom Prod, o companie a grupului Decathlon, gigant activ în retailul de echipamente sportive din întreaga lume, nu produce direct în România, ci colaborează cu jucători autohtoni, precum Sport Mechanical Workshop, conform celor mai recente date ZF. Aceştia din urmă sunt cei care asamblează bicicletele pe care Madirom Prod le cumpără şi le exportă apoi în toată lumea.

Producătorul de biciclete Sport Mechanical Workshop din Timişoara, care lucrează exclusiv pentru Decathlon, a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de peste 149 milioane de lei şi un profit de 16 mil. lei.

În 2022, compania a inaugurat o fabrică în urma unei investiţii de 30 milioane euro. Pe site-ul companiei se arată că fabrica ajunge la o capacitate de producţie de 4.000 de biciclete zilnic, ceea ce înseamnă aproape 1,2 milioane de biciclete anual care ies din fabrica de la Timişoara.

Anterior, reprezentanţii Decathlon au spuns că or să transforme România în hub de producţie, cu Timişoara ca centru al acestui hub de vehicule pe două roţi. Totodată, ei au precizat că vor ca piaţa locală să nu fie un simplu loc de asamblare, ci o ţară cu producţie pe întreg lanţul. Astăzi, o bună parte din componente vin din Asia.

Multe dintre bicicletele produse în România merg la export, ţinând cont de faptul că bicicletele abia încep să fie un tip de transport alternativ, piaţa fiind una mică în comparaţie cu ţări precum Danemarca sau Olanda.

Nici la nivel internaţional România nu stă mai prost la capitolul exporturilor de biciclete. În 2022, România a exportat biciclete în valoare de 404 milioane dolari, ceea ce poziţiona ţara noastră pe locul 24 în lume, potrivit worldstopexporters.com.

Un alt jucător important din producţia de biciclete este Mechrom Industry SRL, un producător de componente, deţinut de italienii de la Campagnolo, un jucător de top în domeniu.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!