Fabrica de lapte Zarand Lactate a început producţia în 1995, procesând 3.000 de litri de lapte pe zi. În 2007, antreprenorul Sabin Sorin Rişcuţa a demarat un proiect de modernizare şi creştere a capacităţii de procesare prin construirea unei noi fabrici, pentru care a făcut şi împrumuturi.
În timp însă, datoriile bancare au crescut mult şi au dus la insolvenţa companiei în 2016, după 20 de ani de activitate, iar în 2020 a fost declarat falimentul. De atunci, fabrica din Risculiţa, judeţul Hunedoara, este scoasă la vânzare, dar niciun investitor nu a fost interesat să o redeschidă, deşi importurile de lapte şi produse lactate în România cresc constant, ajungând aproape de 1 miliard de euro în 2023, conform statisticilor.
Mai mult, aceasta este doar una dintre micile fabrici de lapte din România care vindeau local şi s-au închis pe rând. Chiar şi fabrici mai mari au fost sau sunt în pericol de a se închide. În acest an, grupul Lactalis România a anunţat închiderea fabricii Lactate Harghita din Miercurea Ciuc după ce în ultimii ani a închis şi fabrica La Dorna din Suceava.
În 2023, Prodlacta, unul dintre cei mai mari producători locali, a cerut insolvenţa, conform Tribunalului Braşov. De asemenea, producătorul Lactag, care avea o fabrică lângă Craiova, a intrat în insolvenţă în 2016.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).