În vremuri de tensiuni geopolitice crescânde şi de focus mărit pe decarbonizare, tot mai multe ţări europene îşi reîntorc privirile către energia nucleară sau îşi accelerează planurile în domeniu.
Italia vrea să revină la energia nucleară odată pentru totdeauna. „Suntem convinşi că, având în vedere cererea şi în perspectiva decarbonizării, nu ne putem descurca fără o cotă de energie nucleară în producţia noastră de energie pe viitor“, explica recent ministrul italian pentru mediu şi securitate energetică, Gilberto Pichetto Fratin, pentru Le Monde.
Italia a spus nu energiei nucleare prin referendum după accidentele de la Cernobîl şi Fukushima. De atunci, revenirea la acest tip de energie a fost o temă recurentă, căpătând urgenţă recent în urma războiului din Ucraina şi problemelor legate de autonomie energetică.
Conform unor surse familiare cu situaţia citate de Bloomberg, Italia vizează crearea unei companii noi pentru construirea de reactoare nucleare mici, iar oficialii poartă discuţii preliminare cu Ansaldo Nucleare SpA, Enel SpA şi Newcleo Ltd pentru dezvoltarea planului respectiv.
Guvernul caută să creeze noua entitate cu un parteneriat tehnologic extern, care va permite producerea de energie nucleară avansată în Italia în scurt timp, a anunţat ministrul italian al industriei Adolfo Urso, fără a menţiona ce firme sunt implicate.
Discuţiile privitoare la partenerul internaţional sunt în desfăşurare, o decizie finală nefiind luată încă, au precizat sursele citate.
Guvernul italian lucrează de asemenea la o măsură legislativă pentru reintroducerea utilizării energiei nucleare cu cele mai noi tehnologii disponibile în a doua parte a anului, a mai precizat ministrul italian al energiei, Gilberto Pichetto Fratin.
Germania şi-a închis ultimele reactoare nucleare în primăvara anului trecut, însă a ajuns să importe electricitate din Franţa, campioana energiei nucleare.
Franţa şi-a recâştigat titlul de cel mai mare exportator de electricitate din Europa anul trecut graţie strategiei sale nucleare.
Şi Elveţia a anunţat recent că intenţionează să revină la energia nucleară, urmând să elimine o interdicţie de construire de noi centrale nucleare în scopul întăririi aprovizionării interne cu energia în vremuri de tensiune geopolitică crescândă, notează Reuters.
Ministrul elveţian al energiei Albert Roesti a anunţat că guvernul va depune o propunere de amendare a legislaţiei în domeniu până la finalul anului pentru ca aceasta să poată fi dezbătură în parlament anul viitor.
Elveţia a decis să renunţe la energia nucleară după accidentul de la Fukushima.
Între timp, Turcia a anunţat că vrea să pună în funcţiune toate cele patru reactoare ale centralei nucleare Akkuyu până în 2028, potrivit Daily Sabah.
Oficialii au subliniat că Akkuyu este foarte importantă atât pentru securitatea aprovizionării cu energie a Turciei, cât şi pentru obiectivele climatice.
Ankara a dorit iniţial să inaugureze centrala cu ocazia aniversării a 100 de ani de la înfiinţarea Republicii turce în octombrie anul trecut, însă proiectul a înregistrat întârzieri.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).