Tradiţionalele protestele le provoacă foame francezilor, iar când fac pauză, aceştia nu aleg bucătăria locală, ci preferă cârnaţi picanţi merguez, condimentaţi puternic şi preparaţi după reţete importate din Africa de Nord. Şi nu de ieri sau de azi, ci din anii ’50, de pe vremea când comuniştii erau principala forţă politică de stânga în Franţa. De fapt, comuniştii au adus cârnaţii la proteste, creând astfel o tradiţie, scrie CNN. Cârnaţii merguez sunt consumaţi de francezi cu ocazia oricăror proteste. Când „vestele galbene“ au oprit orice activitate în Franţa în 2018, de exemplu, grătarele au fost aprinse din nou, iar cârnaţii merguez au apărut rapid de niciunde.
Rolul acestora în hrănirea mişcării vestelor galbene a fost atât de important, încât François Ruffin, politician francez, i-a catalogat drept un „instrument revoluţionar“. Emmanuelle Reungoat, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Montpelier, a remarcat la rândul său rolul cârnaţilor în alimentarea protestelor câteodată violente din acest an. Pentru cotidianul francez Le Monde, mirosul de cârnaţi reprezintă „madlena lui Proust pentru mişcarea muncitorilor“. Partidul comunist francez a fost cel care a contribuit la aducerea cârnaţilor merguez la protestele franceze în anii ’50. Umila baghetă este un simbol al Franţei. Pentru bucata perfectă merită să călătoreşti în Paris.
Însă deşi ingredientele sale sunt poate simple, prepararea acesteia poate fi o formă de artă, ceva recunoscut anual când un juriu se întruneşte pentru a desemna cea mai bună pâine a capitalei franceze la concursul Grand Prix de la Baguette de Tradition Française de la Ville de Paris. Pe 10 mai, la cea de-a 30-a ediţie a concursului, brutari au sosit devreme din toate colţurile oraşului pentru a candida. Premiul: onoarea de a furniza baghete timp de un an pentru Palatul Elysee, plus 4.000 de euro. Concursul, cel mai vechi de acest gen din Franţa, este „o mândrie reală pentru noi“, spune Franck Thomasse, preşedinte al sindicatului brutarilor din Paris. Din cele 176 de baghete care au intrat în concursul din acest an, 40 au fost respinse imediat. Restul au primit fiecare un număr şi au fost prezentate jurului. Câştigătoare a fost bagheta cu numărul 142, preparată de Tharsan Selvarajah din Sri Lanka. Brutăria sa este amplasată departe de palatele care alcătuiesc centrul vieţii publice a Parisului. L-a surprins faptul că a câştigat? Nu, deja în 2018 câştigase locul trei. Deşi a ieşit câştigătoare, pâinea sa costă în continuare doar 1,35 euro.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).