Celebrul program „Tomata” se transformă în Programul de susţinere a producţiei de legume cultivate în spaţii protejate. Astfel, cultivatorii de ardei, castraveţi, fasole sau spanac, pe lângă cea de roşii, vor primi un ajutor de minimis de maximum 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar. Modificarea a fost aprobată în şedinţa de Guvern de ieri, 14 septembrie şi adoptată prin Hotărâre de Guvern. Programului de susţinere a producţiei de legume cultivate în spaţii protejate este pentru perioada 2023 – 2024 şi are un buget de 327,9 milioane lei. Noutatea cu care vine este faptul că perioada de susţinere va fi iarna, atunci când producătorii au costuri mari cu încălzirea serelor şi solariilor.
„Hotărârea aprobată astăzi include, de asemenea, suplimentarea bugetului pentru tomatele din ciclul 1, cu aproximativ 65 de milioane de lei, astfel încât să acoperim toate cererile de plată depuse de fermieri pentru producţia de tomate din ciclul 1. Bugetul creşte aşadar de la 262,3 milioane lei la 327,9 milioane lei”, a spus Florin Barbu, Ministrul Agriculturii.
El a adăugat că un număr record de 22.088 de fermeri s-au înscris în programul de susţinere a producţiei de tomate, iar cei eligibili vor primi sprijinul de 3.000 de euro pentru 1.000 mp cultivaţi cu tomate în spaţii protejate. „Totodată, prin acest act normativ asigurăm şi finanţarea pentru fermierii ce se vor înscrie în program pentru perioada 2023 – 2024 şi vor primi 1000 de euro/1000 mp cultivaţi cu tomate, ardei, castraveţi, fasole verde, salată, spanac sau ceapă verde”, a completat Barbu. Anterior a mai fost susţinută şi producţia de usturoi. Cererile pentru perioada 2023 – 2024 se vor depune în termen de 20 zile de la publicarea în Monitorul Oficial a Hotărârii de Guvern. Valorificarea producţiei se va face în perioada 20 octombrie 2023 – 31 ianuarie 2024, iar plăţile se vor efectua după data de 26 februarie 2024. „Acum au fost mai vocali legumicultorii sau mai conectaţi cei din minister şi au făcut cum era normal, să fie incluse mai multe culturi în program”, spune Marius Petrache, proprietarul companiei Marcoser, care cultivă legume în solarii şi în câmp în Matca, unul dintre marile bazine legumicole ale României, subliniind că acest program era aşteptat de legumicultori.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).