14.4 C
București
sâmbătă, aprilie 26, 2025

Servicii profesionale – Simona Suman, VML: Accentul pe execuție și atenția la detalii sunt considerabil mai mari – Sinteza

10 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

[ad_1] Simona Suman, VML: Accentul pe execuție și atenția la detalii sunt considerabil mai mari Performanța creativă i-a adus o multitudine de premii prestigioase, inclusiv la Cannes Lions, The One Show, New York Fest, Eurobest, Golden Drum și ADC Europe.

Cu o experiență în industria de publicitate de aproximativ 17 ani, expertiza ei în industrie a fost recunoscută prin rolul de membru al juriului pentru competiții internaționale renumite precum D&AD, LIA Awards, New York Fest și Golden Drum.

[ad_1]

Simona Suman, VML: Accentul pe execuție și atenția la detalii sunt considerabil mai mari

Performanța creativă i-a adus o multitudine de premii prestigioase, inclusiv la Cannes Lions, The One Show, New York Fest, Eurobest, Golden Drum și ADC Europe. Printre triumfurile ei se numără Leul de Aur pe care l-a asigurat pentru Mastercard în 2021, precum și Grand Global Effie pentru KFC. Cu o experiență în industria de publicitate de aproximativ 17 ani, expertiza ei în industrie a fost recunoscută prin rolul de membru al juriului pentru competiții internaționale renumite precum D&AD, LIA Awards, New York Fest și Golden Drum.

Biz a vorbit cu Simona Suman, Chief Creative Officer VML Germania, una dintre cele mai apreciate profesioniste din România stabilite la Berlin, despre parcursul ei profesional, cele mai importante decizii luate până în prezent, creativitate, inspirație, precum și hotărârea ei de a alege Germania.

Ce te-a determinat să faci primii pași în publicitate?

Încă din liceu vedeam publicitatea ca pe un soi de short-form entertainment, ceea ce se potrivea perfect cu dorința mea de a spune povești și de a crea lucruri care să lase o amprentă în pop culture. În lipsa unui Hollywood în România, publicitatea a fost the next best thing pentru mine. Mai târziu, am descoperit că jobul vine și cu alte beneficii care mi se potrivesc: nu te plictisești niciodată, îți menții curiozitatea vie, interacționezi cu oameni din medii diverse și mereu ai ceva nou de învățat.

Care au fost cele mai mari provocări de-a lungul timpului și cum le-ai depășit?

O provocare constantă a fost găsirea echilibrului între excelența creativă și realitățile de business. Apoi, au fost tranzițiile între piețe și culturi diferite. Trecerea de la om de execuție la leadership, cu nivelul ridicat de stres pe care îl implică. Și, nu în ultimul rând, menținerea unui standard ridicat de performanță în paralel cu creșterea a doi copii. Pentru toate acestea, am avut nevoie de flexibilitate, adaptabilitate și deschidere. Să nu mă iau prea în serios și să am un terapeut bun au ajutat și ele. 😊

Care consideri că sunt cele mai bune decizii profesionale pe care le-ai luat până în prezent și de ce?

Să ies din zona de confort și să lucrez în piețe diferite. Expunerea la culturi, sisteme și oameni noi e esențială pentru a evolua în rolul de creativ.

Să mă întorc în România și, mai exact, la McCann, unde am rămas aproape 9 ani. A fost locul care m-a format, mi-a oferit oportunități, rezultate și prieteni pe viață.

Și, recent, mutarea la VML Germania, un pas care a venit cu mai multă responsabilitate, dar și cu mai multă putere de decizie.

Care au fost cele mai bune sfaturi pe care le-ai primit?

Să nu-mi fie frică de frică. E doar o reacție la necunoscut, dar și un barometru bun – atât pentru cât de curajoasă sau surprinzătoare poate fi o idee, cât și pentru potențialul unui nou pas în carieră. Și: Hard work works.

Ce înseamnă pentru tine publicitatea?

Mi-am dorit mereu ca eu și echipele mele să facem mai mult decât un filmuleț enervant care întrerupe conținutul pe care oamenii chiar vor să-l vadă. Să fie invers – să creăm conținut pe care oamenii îl caută, despre care vorbesc la bere și care îi entuziasmează. Văd publicitatea ca o altă ramură a entertainmentului și încerc să blurez cât mai mult liniile dintre ceea ce numim tradițional „o campanie” și ceea ce considerăm parte din pop culture. E un brief greu, dar tocmai asta mă motivează.

Dar creativitatea?

Creativitatea înseamnă să vezi conexiuni acolo unde alții nu le văd. Poate fi contraintuitivă, dar e și un mod nou de a rezolva probleme și de a genera emoții.

Cum ai descrie-o pe Simona Suman, creativul?

Simona, creativul, e un junior entuziast și curios, mereu în căutarea ideii care va rămâne în istorie. Simona, directorul de creație, e un creativ strategic, orientat spre rezultate, empatic. Un lider care își asumă riscuri și crede în puterea unei echipe motivate și diverse.

Ce te inspiră?

După atâția ani de căutat idei și conexiuni, orice poate fi o sursă de inspirație – de la greva conductorilor de tramvaie la celebrity gossip. Dar și constrângerile – când există limite, creativitatea trebuie să fie și mai bună.

Cum te-au ajutat experiențele internaționale din momentul în care te-ai mutat în Berlin?

M-au ajutat să înțeleg cum funcționează piețe diferite și cum trebuie să adaptezi creativitatea la culturi și consumatori cu backgrounduri variate. Să învăț cum să navighez sisteme corporatiste diferite. Să-mi conștientizez propriile bias-uri și să lucrez să le depășesc.

Cum a fost întoarcerea profesională în România?

Așa cum spuneam, perioada de la McCann a fost formatoare. Am avut mentori excepționali, am crescut, am lucrat pe branduri mari ca Coca-Cola, Mastercard sau KFC și am făcut parte din campanii recunoscute internațional. Am fost într-o echipă care punea creativitatea pe primul loc și asta e o mentalitate pe care am dus-o și în rolul de acum.

Simona Suman, Chief Creative Officer VML Germania

Care au fost cele mai importante momente din cei 9 ani locali?

Nu mi-ar ajunge caracterele să le enumăr pe toate. Fiecare idee apreciată care galvaniza jumătate de agenție să lupte pentru ea. SMS-ul din pandemie care anunța că am luat Gold la Cannes. Oamenii pe care i-am susținut și care au avut succes. Și, evident, fiecare glumă într-un script care l-a făcut pe Dobre (n.r. Cătălin Dobre, CEE Creative Director și Chief Creative Officer & Co-CEO pentru România la McCann Worldgroup) să râdă. (N-au fost prea multe. 😆)

Ce te-a determinat să alegi VML și Germania?

Oportunitatea de a lucra într-o piață mai mare, cu conexiuni globale. O echipă mai mare, specializată. Clienți din industrii diferite. Și o dorință personală de a mă provoca mai mult, de a lua decizii și de a învăța din ele.

Care sunt campaniile pe care le-ai coordonat în noua poziție și de care ești cea mai mândră?

The Beko Inheritance – Am creat un adendum legal prin care oricine putea lăsa un electrocasnic Beko moștenire. Campania a fost promovata printr-un spot tip murder mystery cu peste 100 de milioane de vizualizări și ne-a adus primul Cannes Lion din istoria agenției.

Fading Exhibit – O expoziție pentru Alzheimer Forschung Initiative, unde tablourile pictate de artiști cu cazuri de Alzheimer în familie dispăreau puțin câte puțin, exact ca amintirile pacienților.

Surprise Ruined pentru Mezzo Mix – Am reacționat rapid la un leak din social media, transformând pierderea surprizei într-o campanie outdoor care a provocat si mai multe reactii pozitive in social. 

Cum ai descrie piața de publicitate din Germania?

Matură, organizată, focusată pe strategie și execuție impecabilă. Mai puțin impulsivă decât piața românească, dar extrem de riguroasă.

Care sunt diferențele cele mai mari dintre noi și ei, în afară de bugete?

Procese mai bine structurate, dar mai puțină spontaneitate și flexibilitate. De exemplu, poate dura două luni doar să obții o întâlnire pentru o proactivă.

Pe de altă parte, rolurile și specializările sunt mult mai clar definite, iar accentul pe execuție și atenția la detalii sunt considerabil mai mari. Faptul că majoritatea clienților noștri sunt internaționali ne permite să avem o echipă diversă, cu perspective variate și expertiză specifică în domenii diferite.

Ce îți propui din punct de vedere profesional pentru 2025?

2025 va fi un an în care ne concentrăm puternic pe inteligența artificială—integrând-o în procesele noastre și explorând aplicații practice pentru clienți. Îmi doresc o echipă bine pregătită în A.I., capabilă să aducă valoare reală și imposibil de înlocuit. Pe partea de business, obiectivul este să atragem clienți și mai mari și să ridicăm standardul de excelență creativă pentru cât mai mulți dintre cei existenți.

În rest, rămân la ceea ce mi-am propus mereu: să-l fac fericit pe juniorul creativ din mine. Să lansăm lucruri care să genereze emoție, nu doar să întrerupă atenția oamenilor.

Extra info

Românca vorbitoare nativ de limba germană, Simona Suman, și-a descoperit pasiunea pentru industrie când a câștigat o provocare locală la București care i-a permis să participe la competiția Young Lions. În 2014 s-a alăturat McCann Worldgroup, unde a obținut primele premii. Trei ani mai târziu, a fost numită Director Creativ Executiv pentru agenția digital-first MRM, dezvoltând idei pentru branduri globale precum Coca-Cola, KFC, Lidl, Mastercard și Sanofi, precum și pentru mărci locale notabile precum Albalact și ROM Chocolate.

Cu o convingere puternică că diversitatea este cheia pentru a genera muncă relevantă în industrie, ea este încrezătoare că mixul dintre diferitele medii și experiențe de viață este secretul pentru crearea unui impact real în comunicare. În 2017, a fondat prima inițiativă de empowering a femeilor din industria de publicitate din România, numită Lady Steps. Pe parcursul a doi ani, Simona Suman a organizat evenimente lunare care unesc liderii de sex feminin din industria de comunicare și nu numai cu noua generație de femei.

Tendințele achiziției de apartamente pentru cupluri: locuințe mai mari și standarde ridicate

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.revistabiz.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!