-0.7 C
București
marți, decembrie 5, 2023

Analize și Trenduri – Potențialul uriaș al fostelor zone industriale. Sunt perfecte pentru instalarea de panouri fotovoltaice – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

La prima vedere, amplasarea panourilor fotovoltaice pe apă poate părea o opțiune periculoasă, însă Benedikt Ortmann, directorul firmei germane Baywa r.e., unul din cel mai mare dezvoltator de energie regenerabilă din Europa, explică multiplele beneficii ale acestei variante de producere a energiei verzi.

Ortmann a instalat primele panouri fotovoltaice plutitoare în 2018, pe când veniturile companiei Baywa r.e. se bazau în mare parte pe panouri solare montate pe pământ.

Peste cinci ani, compania germană va deveni cel mai mare producător european de panouri fotovoltaice plutitoare (FPV).

Ortmann a instalat primele panouri fotovoltaice plutitoare în 2018, pe când veniturile companiei Baywa r.e. se bazau în mare parte pe panouri solare montate pe pământ. Peste cinci ani, compania germană va deveni cel mai mare producător european de panouri fotovoltaice plutitoare (FPV). Gradul de utilizare al acestui tip de panouri a crescut cu peste 2.000% în ultimul deceniu.

Instalarea FPV în fostele puţuri de mină, cariere de piatră sau barajele hidrocentralelor

Tranziția către FPV a fost determinată de explozia instalării de panouri fotovoltaice pe acoperişul clădirilor din Europa, astfel, s-a dorit tot mai mult găsirea de noi spaţii pentru regenerabile, mai ales după ce eforturile de a construi parcuri fotovoltaice în zonele rurale au fost încetinite de opoziţia fermierilor şi localnicilor.

Matthias Taft, director general la Baywa r.e., explică: „Agricultura vede în continuare panourile fotovoltaice ca o ameninţare care concurează pentru aceleaşi terenuri. Multe dintre aceste foste cariere de pietriş şi nisip nu mai sunt folosite. Asta le face un fruct care este foarte uşor de cules”.

Potrivit Agerpres, Baywa r.e. a instalat deja panouri fotovoltaice plutitoare capabile să genereze o jumătate de Gigawat de energie în Europa şi Asia şi în prezent analizează noi posibile locaţii în America de Sud. Firma germană are în derulare proiecte al căror rezultat energetic se va ridica la 28 de Gigawaţi, putere comparabilă cu cea a zeci de reactoare nucleare.

Locurile ideale pentru instalarea FPV

Pentru a face faţă cererii de panouri fotovoltaice plutitoare, guvernele, companiile de utilităţi şi mediul de afaceri din Europa caută foste zone industriale care au corpuri de apă disponibile. Pe primele locuri sunt iazurile şi lacurile care nu mai atrag vizitatori, care au un nivel constant al apelor şi care nu dispar sub zăpadă în timpul iernii. Se dorește totodată și accesul la infrastructură şi apropierea de centrele populate.

Europa ar putea să îşi acopere astfel cel puţin 7% din consumul anual de electricitate

Banca Mondială estimează că acest rezultat poate fi obținut prin amplasarea de panouri fotovoltaice plutitoare pe doar 10% din suprafaţa lacurilor sale artificiale. La nivel mondial, cantitatea de electricitate ar creşte la 5.211 Terawaţi oră pe an, adică mai mult decât toată electricitatea consumată anual de SUA.

Austria deține cel mai mare parc fotovoltaic plutitor din Europa Centrală

Austria oferă subvenţii speciale pentru acest tip de capacităţi precum şi pentru proiectele care combină producţia de electricitate cu un scop ecologic sau agricol. Numeroase studii arată că panourile fotovoltaice plutitoare îmbunătăţesc calitatea apelor, reduc înmulţirea algelor şi permit economisirea apei prin reducerea evaporării şi penetrării razelor soarelui. Ministrul Mediului şi Energiei din Austria, Leonore Gewessler, susține că țările mici „trebuie să dea dovadă de inteligenţă” atunci când vine vorba de soluţii inovative pentru producţia de energie curată.

Țările de Jos au cele mai mari capacităţi instalate din Europa de panouri fotovoltaice plutitoare, iar interesul crește și în Italia, Portugalia, Elveţia şi Marea Britanie.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.capital.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!