2.5 C
București
marți, decembrie 5, 2023

Energie – PROIECTUL NEPTUN DEEP: Planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino și Pelican Sud a fost confirmat – începe efectiv faza de dezvoltare – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino și Pelican Sud a fost transmis de filiala ROMGAZ BLACK SEA LIMITED împreună cu OMV Petrom spre confirmare la Agenția Națională pentru Resurse Minerale la dată de 21 iunie 2023...

Fostul ministru al Energiei a scris: “Românii vor consuma gazele din Marea Neagră! Un nou pas important pentru demararea proiectului Neptun Deep! Planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino și Pelican Sud a fost confirmat de Agenția Națională pentru Resurse Minerale...

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (Romgaz) şi OMV Petrom anunță că Planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino și Pelican Sud a fost confirmat de Agenția Națională pentru Resurse Minerale. Acest moment reprezintă etapă de la care începe efectiv faza de dezvoltare a zăcămintelor comerciale și presupune lucrări de foraj și de construire a infrastructurii necesare pentru exploatarea și valorificarea gazelor naturale.

Planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino și Pelican Sud a fost transmis de filiala ROMGAZ BLACK SEA LIMITED împreună cu OMV Petrom spre confirmare la Agenția Națională pentru Resurse Minerale la dată de 21 iunie 2023.

OMV Petrom și Romgaz vor investi până la 4 miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului, care va genera o producție de circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Potrivit OMV Petrom, prima producţie de gaze este estimată pentru anul 2027.

Răzvan Popescu, Director General Romgaz: „Confirmarea planurilor de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino și Pelican Sud de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale reprezintă etapă de la care începe efectiv faza de dezvoltare a zăcămintelor comerciale, un nou moment de referință pentru proiectul Neptun Deep. Această etapă importantă reprezintă confirmarea faptului că
decizia de a investi în proiectul Neptun Deep a fost una corectă, atât în interesul ROMGAZ cât și al asigurării și consolidării securității energetice a României”.

Christina Verchere, CEO OMV Petrom: „Odată cu confirmarea Planului de Dezvoltare, proiectul Neptun Deep trece în faza de implementare tehnică. Avem o echipă dedicată cu o experiență de zeci de ani în dezvoltarea unor proiecte de o asemenea importanță și complexitate. Neptun Deep, cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre, va contribui la securitatea energetică a României și la bunăstarea țării. Mulțumim tuturor partenerilor implicați in proiect, inclusiv autorităților romane si așteptam cu nerăbdare continuarea colaborării”.

Aristotel Marius Jude, Director General Adjunct Romgaz: „Acest moment marchează atingerea unui obiectiv major pentru proiectul Neptun Deep, respectiv confirmarea resurselor și rezervelor din perimetrul Neptun Deep. Rămânem, în continuare, angajați în atingerea obiectivelor acestui proiect care va aduce gbeneficii incontestabile independenței energetice a României. Mulțumim, în numele ROMGAZ, echipelor implicate în acest proiect precum și Agenției Naționale pentru Resurse Minerale pentru eforturile susținute în vederea îndeplinirii acestui obiectiv”.

Fostul ministru al Energiei a scris: “Românii vor consuma gazele din Marea Neagră! Un nou pas important pentru demararea proiectului Neptun Deep! Planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino și Pelican Sud a fost confirmat de Agenția Națională pentru Resurse Minerale, iar acum se va demara faza de dezvoltare a zăcămintelor comerciale, care presupune lucrări de foraj și de construire a infrastructurii necesare pentru exploatarea și valorificarea gazelor naturale. Este o realizare mare pentru țara noastră, iar acest proiect pe care l-am susținut și promovat ca ministru al Energiei, va aduce multe beneficii românilor și industriei. Totodată, așa ne vom asigura securitatea și independența energetică.

Îi felicit din nou pe cei de la Romgaz și Petrom pentru toate eforturile depuse și am încredere, de asemenea, că o dată demarată această etapă se vor asigura că vor respecta toate cerințele de mediu, pentru a proteja habitatul”.

 

Despre proiectul NEPTUN DEEP

 S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (Romgaz) este asociatul unic al ROMGAZ BLACK SEA LIMITED care deține 50% din participația în perimetrul XIX Neptun, zona de apă adâncă (”Neptun Deep”), iar cealaltă cotă de participație de 50% este deținută de OMV Petrom care este și operator al proiectului Neptun Deep.

 Dezvoltarea zăcămintelor comerciale presupune o infrastructură care include 10 sonde, 3 sisteme de producție submarine și conductele colectoare asociate, o platformă offshore, conducta principală de gaze către Tuzla și o stație de măsurare a gazelor. Platforma își generează propria energie electrică, funcționând la cele mai înalte standarde de siguranță și protecție a mediului.

Întreaga infrastructură va fi operată de la distanță, prin intermediul unei replici digitale (digital twin). Această permite optimizarea proceselor și va contribui la îmbunătățirea performanței de mediu, prin eficientizarea consumului energetic şi reducerea emisiilor.

 ROMGAZ și OMV Petrom vor investi până la 4 miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului.
 Neptun Deep va asigura un volum estimativ de gaze naturale de 100 miliarde metri cubi.
 Prima producție este estimată în 2027.

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. este cel mai mare producător și principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacționare pe piața Bursei de Valori din București (BVB) și a Bursei din Londra (LSE). Acționar principal este statul român cu o participație de 70%. Compania are o experiență vastă în domeniul explorării și producerii de gaze naturale, istoria sa începând acum mai bine de 100 de ani, în anul 1909. ROMGAZ face explorare geologică în scopul descoperirii de noi zăcăminte gazifere, produce gaz metan prin exploatarea zăcămintelor din portofoliul companiei, depozitează subteran gaze naturale, efectuează intervenții, reparații capitale și operații speciale la sonde și asigură servicii profesioniste de transport
tehnologic. În 2013 Romgaz și-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producător și furnizor de energie electrică. La data de 1 august 2022 Romgaz a devenit acționarul unic al ROMGAZ BLACK SEA LIMITED (înființată ExxonMobil Exploration and Production
Romania Limited), ca urmare a finalizării tranzacției de achiziție și transferul tuturor acțiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited care deține 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona de apă
adâncă a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.

 

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!