15.3 C
București
marți, aprilie 29, 2025

Banking & Servicii financiare – Raportările trimestriale ar putea dispărea de pe bursă, prin „bunăvoința” Finanțelor; ARIR: Măsura nu este una pentru care piața românească de capital să fie pregătită în prezent – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Ministerul Finanțelor dorește renunțarea la obligativitatea raportării trimestriale pentru emitenții de la bursă, potrivit unui proiect de modificare a Legii 24/2017 privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață pus, în dezabatere, în decembrie 2023.

Conform proiectului, articolul 63 alineatul (1) din Legea 24, care prevedea că emitenţii întocmesc, pun la dispoziţia publicului şi transmit A.S.F. şi operatorului de piaţă rapoarte trimestriale, semestriale şi anuale, se modifică și va avea următorul cuprins: „Art.

24/2017: “Apreciem interesul legiuitorului de a reduce eforturile de raportare ale emitenților, în linie cu mesajele transmise anterior și a abordării la nivel european referitoare la necesitatea acționării în acest domeniu.

Ministerul Finanțelor dorește renunțarea la obligativitatea raportării trimestriale pentru emitenții de la bursă, potrivit unui proiect de modificare a Legii 24/2017 privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață pus, în dezabatere, în decembrie 2023.

VEZI Proiectul de lege

VEZI Expunerea de Motive

Conform proiectului, articolul 63 alineatul (1) din Legea 24, care prevedea că emitenţii întocmesc, pun la dispoziţia publicului şi transmit A.S.F. şi operatorului de piaţă rapoarte trimestriale, semestriale şi anuale, se modifică și va avea următorul cuprins: „Art. 63. – (1) Emitenţii întocmesc, pun la dispoziţia publicului şi transmit A.S.F. şi operatorului de piaţă rapoarte semestriale şi anuale.”

De asemenea, proiectul arată că articolul 69, cu prevederi legate tot de rapoartele trimestriale, se abrogă.

Asociația Română pentru Relația cu Investitorii (ARIR) consideră că măsura nu este una pentru care piața românească de capital să fie pregătită în prezent. ARIR a transmis la Finanțe observații referitoare la Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 24/2017: “Apreciem interesul legiuitorului de a reduce eforturile de raportare ale emitenților, în linie cu mesajele transmise anterior și a abordării la nivel european referitoare la necesitatea acționării în acest domeniu.

Considerăm, însă, că măsura de renunțare la obligativitatea raportării trimestriale nu este una pentru care piața românească de capital să fie pregătită în prezent. În continuare, există emitenți care nu au deprins bunele practici în comunicarea cu investitorii, activitate pe care, ca organizație, o promovăm constant și care suntem convinși că se va îmbunătăți pe termen mediu și lung, motiv pentru care, pentru moment, rigorile de raportare trimestrială sunt benefice pentru protecția și buna informare a investitorilor.

Mai mult, rezultatele evaluării VEKTOR by ARIR, indicatorul comunicării companiilor cu investitorii, indică un grad deficitar de comunicare în piața principală pentru aproximativ jumătate din companiile listate pe Piața Reglementată, care au punctaj VEKTOR de sub 5, la 5 ani de la implementarea acestui proiect și cu promovare considerabilă a bunelor practici în materia 5 comunicării cu investitorii.

Mai mult, odată cu provocările macroeconomice și geopolitice, investitorii solicită tot mai frecvent informații asupra diverselor aspecte externe cu impact asupra companiilor, iar publicarea trimestrială a informațiilor financiare este crucială pentru buna urmărire a investițiilor și importantă pentru investitori. Un exemplu în acest sens este fenomenul întâlnit în piața AeRO, deși raportarea trimestrială nu este obligatorie aceasta are loc.

Mai mult, investitorii au solicitat acest aspect în cadrul metodologiei VEKTOR aplicabile pieței AeRO. Astfel, considerăm încă necesară susținerea prin reglementări a bunelor practici în materia transparenței.

Considerăm că atingerea dezideratului reducerii efortului de raportare al emitenților poate fi atins prin măsuri mai potrivite pentru stadiul actual al pieței de capital din România, fără o prejudiciere a intereselor investitorilor și a atractivității bursei, prin măsuri precum reducerea raportării semestriale exclusiv la conturi consolidate pentru emitenții care sunt obligați să întocmească astfel de conturi. O astfel de măsură ar reduce semnificativ efortul de raportare al emitenților, fără să producă o diferență semnificativă în nivelul de informare al investitorilor.”

Majoritatea membrilor ARIR sunt emitenți de instrumente financiare, astfel ca Legea nr. 24/2017 prezintă o deosebită importanță pentru acestia.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!