14.4 C
București
sâmbătă, aprilie 26, 2025

Banking & Servicii financiare – Dan Popovici, OTP Asset Management: Anul 2023 a fost unul dintre cei mai buni ani pentru piața de capital românească; Așteptări pentru momente de volatilitate, în 2024 – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Nu trebuie uitat dividendul excepțional distribuit de Fondul Proprietatea, precum și cele distribuite de alte companii importante (Petrom, Banca Transilvania, etc) care au creat un flow consistent de bani către acțiunile listate la BVB, ne-a mai transmis Dan Popovici.

Dan Popovici: După un an 2022 foarte complicat marcat de o serie de evenimente negative, cu trenduri puternice de scădere pentru piețele de acțiuni și creșteri ale ratelor de dobândă, în condițiile unei inflații mult mai ridicate decât ne așteptăm inițial...

Nu trebuie uitat dividendul excepțional distribuit de Fondul Proprietatea, precum și cele distribuite de alte companii importante (Petrom, Banca Transilvania, etc) care au creat un flow consistent de bani către acțiunile listate la BVB.

Anul 2023 a fost unul dintre cei mai buni ani pentru piața de capital românească, consideră Dan Popovici, director general OTP Asset Management. Indicii bursieri au înregistrat creșteri spectaculoase. În 2023, am avut listarea Hidroelectrica, o companie așteptată de comunitatea investitorilor din România de foarte mult timp. Nu trebuie uitat dividendul excepțional distribuit de Fondul Proprietatea, precum și cele distribuite de alte companii importante (Petrom, Banca Transilvania, etc) care au creat un flow consistent de bani către acțiunile listate la BVB, ne-a mai transmis Dan Popovici. El se așteaptă la momente de volatilitate, în 2024.

***

Cum caracterizați evoluția pieței fondurilor de investiții în 2023?

Dan Popovici: După un an 2022 foarte complicat marcat de o serie de evenimente negative, cu trenduri puternice de scădere pentru piețele de acțiuni și creșteri ale ratelor de dobândă, în condițiile unei inflații mult mai ridicate decât ne așteptăm inițial, anul 2023 a fost unul bun pentru industria fondurilor de investiții. Astfel am văzut performanțe pozitive atât pentru fondurile de acțiuni, cât și pentru cele de obligațiuni. Ambele clase de active au performat foarte bine pe parcursul anului 2023 și implicit și fondurile de investiții au adus randamente solide investitorilor. În 2023, industria fondurilor deschise de investiții din România și-a reluat creșterea atât din punct de vedere a activelor sub administrare, cât și din punct de vedere a numărului de investitori.

Care au fost fondurile preferate de investitori? Din ce motive?

Dan Popovici: Cel puțin din punct de vedere a fondurilor administrate de către noi, interesul investitorilor s-a îndreptat cu precădere către fondurile de acțiuni. Încă de la finalul anului trecut și pe tot parcursul anului 2023, am sesizat o creștere a interesului investitorilor către acțiuni și implicit către fondurile de acțiuni. Acest fapt poate fi explicat printr-un cumul de răspunsuri cum ar fi creșterea interesului față de acțiuni listate în urmă desfășurării ofertei publice de vânzare a Hidroelectrica, ofertă care a crescut notorietatea acestei clase de active. Pe de altă parte, nivelul de educație financiară a clienților este pe un trend ascendent de ceva timp și implicit investitorii au înțeles că în condițiile unei inflații ridicate ai nevoie de investiții în acțiuni, acestea putând pe termen mediu și lung să producă randamente superioare inflației. Nu în ultimul rând, trebuie recunoscut că performanțele foarte ridicate ale fondurilor de acțiuni și în special a celor cu expunere la BVB au atras în ultimile luni ale anului noi investitori.

Cum caracterizați evoluția pieței de capital în 2023?

Dan Popovici: Din punctul meu de vedere, anul 2023 a fost unul dintre cei mai buni ani pentru piața de capital românească. Indicii bursieri au înregistrat creșteri spectaculoase. În 2023, am avut listarea Hidroelectrica, o companie așteptată de comunitatea investitorilor din România de foarte mult timp. Nu trebuie uitat dividendul excepțional distribuit de Fondul Proprietatea, precum și cele distribuite de alte companii importante (Petrom, Banca Transilvania, etc) care au creat un flow consistent de bani către acțiunile listate la BVB.

Ce estimări aveți pentru 2024 în privința evoluției BVB?

Dan Popovici: Având în vedere performanțele foarte ridicate înregistrate de cele mai multe acțiuni românești pe parcursul anului 2023, putem spune că în prezent acestea nu mai sunt ieftine. Atât din punct de vedere a valorilor istorice a principalilor indicatori cât și din punct de vedere a indicatorilor înregistrați de alte piețe de frontieră. În aceste condiții, ne așteptăm că pe parcursul anului 2024 să avem momente de volatilitate.

Pe de altă parte, cred că rezultatele financiare ale celor mai multe companii românești pot veni în creștere iar politica de dividend va rămâne una generoasă. Dacă luăm în considerare și faptul că este de așteptat ca, începând cu al doilea trimestru al anului 2024, BNR să înceapă un ciclu de reducere a dobânzii, putem să ne așteptăm să închidem anul 2024 cu valori ale indicilor în creștere față de momentul actual, creștere însă de o singură cifră.

Un moment important și mult așteptat de comunitatea investitorilor la BVB poate fi începerea funcționării Contrapartii Centrale. Acest fapt poate duce la apariția unor noi instrumente de management al riscului dar și la creșterea lichidității acțiunilor tranzacționate la BVB.

Ce așteptări aveți pentru 2024 în privința listărilor de companii private? Dar a emisiunilor de obligațiuni?

Dan Popovici: Sunt foarte greu de anticipat viitoare listări și cu atât mai mult dacă discutăm de companii private. În mod evident, cu toții ne dorim să avem cât mai multe companii listate la cota principală a Bursei de Valori București, companii din sectoare diferite de activitate și cu rezultate financiare solide. Sper să avem pe parcursul anului viitor noi listari precum și noi emisiuni de obligațiuni, dar cel puțin în prezent nu am date concrete despre astfel de evenimente.

 

Ce așteptări mai aveți de la autorități?

Dan Popovici: Ca de fiecare dată, sper, pe de o parte, să avem un cadru fiscal cât mai stabil și previzibil, iar pe de altă parte, dacă ne gândim strict la piața de capital, trebuie spus că statul român este în continuare acționar la o serie de companii care ar putea fi listate. Mă gândesc aici în primul rând la Salrom, Aeroporturi București, dar și de ce nu la CEC Bank sau Eximbank. Toate aceste companii își pot finanța creșterea prin intermediul pieței de capital, indiferent dacă ne gândim la majorări de capital sau emisiuni de obligațiuni.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!