Ministerul Finanţelor propune sau face analize tehnice, dar decizia finală cu privire la impozitarea tranzacţiilor financiare o va lua premierul, a declarat, joi, Alin Andrieş, secretar de stat, Ministerul Finanţelor, prezent la deschiderea oficială a şedinţei de tranzacţionare a BVB cu ocazia listării celei de-a douăsprezecea emisiuni de titluri de stat Fidelis.
Un draft al OUG privind măsurile fiscale ale guvernului Ciolacu, apărut marti seară, arata ca Guvernul vrea să crească taxele pentru câștigurile din tranzacțiile bursiere, la 3% pentru deținerile de peste un an, și la 5% pentru cele sub un an.
De la 1 ianuarie 2023, în urma modificării legislației de profil, după aproape doi ani de dezbateri și analize, câștigurile din transferurile titlurilor de valoare sunt impozitate cu 1%, dacă sunt deținute mai mult de un an, și cu 3%, pentru cele deținute mai puțin de un an. De asemenea, pentru toate aceste venituri a fost introdus un sistem de impozitare cu reținere la sursă, cu scopul facilitării procesului pentru investitori.
Ieri, Ministrul Finantelor Marcel Boloș a spus că preoiectul cu modificări fiscle apărut în presă este total neadevărat și că nu este finalizat.
“Acea ordonanţă, să spunem forma care este, am citit-o în presă. Există un set de măsuri cu privire inclusiv la tot ce înseamnă tranzacţii nu doar pe piaţa de capital, ci tranzacţii de natură financiară, dar nu vă pot confirma (n.n. forma). Ultima discuţie pe care am avut-o la nivelul ministerului a fost că, din perspectivă fiscală, veniturile generate la bugetul de stat de impozitarea acestor tranzacţii nu sunt atât de mari încât, punând în balanţă distorsionarea unei pieţe, să justifice. Dar trebuie să menţionez faptul că Ministerul Finanţelor propune sau face analize tehnice. Decizia finală va fi la nivelul domnului prim-ministru”, a spus Alin Andrieş, întrebat de Financial Intelligence despre impozitarea câştigurilor de pe piaţa de capital.
Domnia sa a explicat că, în momentul de față, la nivelul Ministerului Finanțelor, există un set de măsuri care să conducă la o scădere a deficitului bugetar, de acest obiectiv depinzând capacitatea de a atrage fonduri europene, inclusiv din PNRR.
El a spus că Ministerul Finanțelor întotdeauna a susținut măsurile care au condus la o creștere a lichidității pieței de capital.
La rândul său, Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, a declarat că există o bună comunicare cu Ministerul de Finanţe şi a subliniat importanţa predictibilităţii pentru investitori.
“Din punct de vedere al nostru, al Bursei, avem o comunicare foarte bună cu Ministerul de Finanţe şi cu Guvernul României pe toate subiectele, inclusiv pe subiectele acestea legate de fiscalitate. Înţelegem, pe de o parte, constrângerile care există la nivel de buget de stat. Normal, noi toţi suntem beneficiarii a ceea ce statul face în zonă, pentru că tu ai sănătate, apărare ş.a.m.d. Suntem conştienţi de faptul că costurile acestea trebuie finanţate. Pe de altă parte, ştim că şi Guvernul, şi Ministerul de Finanţe înţeleg importanţa pieţei de capital şi importanţa menţinerii unui climat predictibil aici. Până la urmă, vorbim despre investiţii pe termen lung şi atunci când vorbim despre investiţii pe termen lung, cel mai important lucru, ca şi investitor, este evaluezi riscul, este predictibilitatea mediului în care te mişti. Şi suntem convinşi că suntem pe aceeaşi pagină din punct de vedere al înţelegerii contextului cu Ministerul de Finanţe”, a spus Radu Hanga.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).