Legea care ar urma să elimine impozitul pe dividende pentru fondurile de pensii private (Pilon 2 și 3), inițiată de liberali, este pe ordinea de zi la votul final în Parlament și ținută în loc, de mai bine de trei luni, potrivit siteului Camerei Deputaților.
Mai multe surse ne-au spus că legea este ținută în loc, deși are toate avizele, în condițiile în care companiile listate au anunțat deja rezultatele pe anul trecut și au făcut propuneri de dividende, ce urmează să fie votate în Adunările Generale ale Acționarilor, convocate, de regulă, la finalul lunii aprilie.
Fondurile de pensii plătesc acest impozit din cauza Ordonanței 16/2022 (adoptată de Guvernul Ciucă), din banii salariaților, cu impact asupra investițiilor pe care administratorii de fonduri le fac și al randamentului potențial.
Anul trecut, fondurile de Pilon 2 au plătit statului circa 400 de milioane de lei pentru acest impozit pe dividende, conform unor surse din domeniu.
Gabriela Horga, vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară pentru piața de capital, a spus, recent, într-un interviu pentru Financial Intelligence, că legislativul urmează să voteze un proiect de lege pentru anularea impozitării dividendelor acordate fondurilor de pensii private și OPCVM-urilor fără personalitate juridică, ceea ce va fi în interesul participanților la aceste fonduri.
Mihai Bobocea, purtătorul de cuvânt al APAPR, scria într-o analiză pentru AAFBR din luna februarie: “De interes comun pentru Pilonul II și III este de asemenea o inițiativă legislativă de eliminare a impozitului pe dividende pentru fondurile de pensii private, aflată în ultimul stadiu, mai precis înainte de votul final în camera decizională – această măsură ar însemna revenirea la cele mai bune practici fiscale din UE și OECD în scutirea fondurilor de pensii private de impozitarea câștigurilor de capital”.
Potrivit proiectului de lege, care modifică art. 43 alin 5 al Codului Fiscal, care stabileşte aplicarea cotei de impozitare de 8% dividendelor, „prevederile prezentului articol nu se aplică în cazul dividendelor plătite de o persoană juridică română fondurilor de pensii administrate privat, fondurilor de pensii facultative şi organismelor de plasament colectiv fără personalitate juridică, constituite potrivit legislaţiei în materie”.
Aceste dispoziţii se aplică începând cu distribuirile de dividende realizate în baza situaţiilor financiare depuse la organele competente pentru anul 2023, mai prevede propunerea legislativă.
„Modificările aduse Codului Fiscal prin OG 16/2022 au introdus impozitul de 8% asupra dividendelor distribuite sau plătite fondurilor de pensii administrate privat şi fondurilor de pensii facultative. Această prevedere se aplică veniturilor din dividendele distribuite după data de 1 ianuarie 2023. Prin prezentul proiect, propunem revenirea la conţinutul prevederilor fiscale anterioare modificărilor aduse prin OG 16/2022 pentru modificarea şi completarea legii 227/2015 privind Codul Fiscal, abrogarea unor acte normative şi alte măsuri financiar-fiscale”, arată iniţiatorii, respectiv 26 parlamentari liberali.
Cele 7 fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) au înregistrat în 2023 un randament mediu ponderat de 17,94%, cea mai bună performanță anuală din întreg istoricul sistemului și cu peste 10 puncte procentuale peste rata inflației pe 2023. În același timp, activele nete administrate de Pilonul II au ajuns la 126,7 miliarde RON (25,5 mld. EUR), o valoare record pentru sistem, în creștere cu 31,4% față de sfârșitul anului 2022.
La Pilonul II de pensii private sunt înscriși 8,1 milioane de români, adică majoritatea populației active a țării, dintre care jumătate (peste 4 milioane) contribuie regulat, lună de lună. Banii din Pilonul II sunt al doilea cel mai valoros activ financiar al populației, după depozitele bancare.r al populației, după depozitele bancare.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).