1.4 C
București
miercuri, noiembrie 29, 2023

Banking & Servicii financiare – Pașol: Structura ETF BET Patria – Tradeville se modifică de fiecare dată când are loc includerea unui nou emitent in componența indicelui; Hidroelectrica intră în BET din 12 iulie – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Structura fondului ETF BET Patria – Tradeville se modifică de fiecare data când are loc includerea unui nou emitent in componența indicelui, lucru care se va întâmpla din 12 iulie, odată listarea și cu includerea în BET a Hidroelectrica.

Răzvan Pașol, Director Directia Piete de Capital si Relatii cu Investitorii, Patria Bank, și Director General SAI Patria Asset Management, ne-a spus: “Oferta publica initiala a Hidroelectrica este, fara indoiala, unul din cele mai asteptate si importante evenimente din istoria recenta a pietei de capital locale.

In ceea ce priveste fondul ETF BET Patria – Tradeville, acesta aplica in continuare strategia de investitii mentionata in propect, ne-a spus el: “Astfel, conform prospectului, fondul poate investi exclusiv in actiuni incluse in componenta indicelui BET.

Structura fondului ETF BET Patria – Tradeville se modifică de fiecare data când are loc includerea unui nou emitent in componența indicelui, lucru care se va întâmpla din 12 iulie, odată listarea și cu includerea în BET a Hidroelectrica.

In ceea ce priveste fondul ETF BET Patria – Tradeville, acesta aplica in continuare strategia de investitii mentionata in propect, ne-a spus el: “Astfel, conform prospectului, fondul poate investi exclusiv in actiuni incluse in componenta indicelui BET. Structura portofoliului de investitii al fondului este ajustata permanent pentru a replica ponderile emitentilor in indice; de asemenea, structura se modificata de fiecare data cand are loc includerea unui nou emitent in componenta indicelui sau excluderea unui emitent din aceasta componenta, la datele si conform informatiilor comunicate de Bursa de Valori Bucuresti. Evenimente de tipul includerii unui emitent nou in indice nu sunt noi pentru fond.”

Fondurile de tip ETF (Exchange Traded Fund) sunt utilizate pe scara larga pe pietele dezvoltate de capital. Activele fondurilor de acest tip erau estimate la peste 9 trilioane de dolari in anul 2021 de catre Morningstar Inc.

In Romania, ETF BET Patria – Tradeville ofera investitorilor un instrument simplu si rapid pentru o investitie diversificata in actiuni listate la bursa, ne-a spus Razvan Pasol: “Scopul acestuia este replicarea structurii si performantelor indicelui principal BET al Bursei de Valori Bucuresti, in baza unui contract de licenta incheiat cu bursa. Mai simplu spus, o persoana care vrea sa beneficieze de performantele actiunilor listate la bursa o poate face in mod foarte simplu investind in acest fond, care la randul lui detine actiuni la cele mai importante 20 de companii listate la bursa.

Astfel, fondul se adreseaza persoanelor care nu au timpul sau resursele necesare pentru selectia individuala de actiuni, celor care doresc o investitie diversificata pe termen lung dar si investitorilor cu experienta care doresc diversificarea portofoliului existent pentru reducerea riscurilor. In plus, fondul se adreseaza si investitorilor cu sume disponibile mai reduse, investitia minima fiind valoarea unei unitati de fond (19,62 lei la acest moment).

Fondul beneficiaza de serviciile unui furnizor de lichiditate (market maker), care prin cotatiile de cumparare si vanzare asigura lichiditate pentru investitori – un element foarte important. Conform unei analize pe care am realizat-o la inceputul acestui an, ETF BET Patria – Tradeville a fost unul dintre cei mai lichizi emitenti listati la BVB: cu o lichiditate de 51,5 milioane lei pe ultimele 12 luni calculata la acel moment, fondul a fost mai lichid decat 61 din cei 82 de emitenti de actiuni listati pe piata reglementata a BVB. Un alt avantaj este publicarea valorii unitatii de fond (numita iVUAN) in timp real in pagina de prezentare a fondului pe siteul bvb.ro.

Fondul poate fi cumparat de la BVB la fel ca orice actiune sau orice instrument listat, prin intermediul oricarui intermediar autorizat sa tranzactioneze la bursa; simbolul acestuia este TVBETETF. O strategie buna de investitii in fond este investirea constanta a unei sume fixe, chiar si de valoare redusa, la intervale regulate de timp ca de exemplu lunar si pe termen lung. In timp se pot acumula sume importante care vor beneficia de performantele aduse de fond.”

Recent fondul a atins un activ de 100 milioane lei, in crestere de zece ori in ultimii trei ani, iar numarul de investitori a depasit 10.000.

Listarea la bursă a acțiunilor companiei Hidroelectrica – lider în producția de energie electrică și principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Național, are loc în urma celui mai mare IPO din istoria Bursei de Valori București (9,28 miliarde lei). Listarea companiei creează oportunitatea de a promova piața de capital la o scară largă în rândul investitorilor instituționali și individuali din România și, totodată, de a primi statutul de Piață Emergentă și de către MSCI, important furnizor global de indici, crescând astfel vizibilitatea României în rândul investitorilor internaționali. În anul 2020, România a fost promovată la statutul de Piață Emergentă de către furnizorul global de indici FTSE Russell.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!