Profitul net al Grupului BRD s-a ridicat la 1.337 milioane RON, în 2022, față de 1.319 milioane RON in 2021, potrivit raportului preliminar transmis Bursei de Valori București. Rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) a fost de 15,9% (13,4% in 2021)
Veniturile anuale ale Grupului BRD au atins 3.459 milioane RON, mai mari cu +11,7% fata de anul 2021. Mediul macroeconomic a fost marcat de presiuni inflationiste puternice, o tendinta accelerata de majorare a dobanzilor de piata si o volatilitate crescuta.
In conditiile unei activitati comerciale foarte dinamice si ale contextului ratelor dobanzii, venitul net din dobanzi a crescut cu 13,7% in dinamica anuala, fiind temperat de cresterea semnificativa a remunerarii depozitelor clientilor. Veniturile nete din comisioane au crescut cu 1,4% in comparatie cu 2021 datorita unui volum crescut al tranzactiilor si a productiei dinamice de asigurari de sanatate, contrabalansand scaderea veniturilor din activitatea de administrare a activelor si a comisioanelor aferente serviciilor de e-banking in conditiile migrarii clientilor retail catre aplicatia de mobile banking, oferita gratuit, You BRD. Celelalte venituri au inregistrat o evolutie pozitiva datorita avantului puternic al activitatilor de piete financiare.
Presiunea inflationista asupra cheltuielilor operationale a fost vizibila de-a lungul intregului an, insa cresterea costurilor a fost limitata de o disciplina riguroasa a cheltuielilor. Cheltuielile operationale au crescut cu 8,3% in comparatie cu 2021, daca excludem nivelul mai ridicat al contributiei la Fondurile de Garantare si de Rezolutie. Cheltuielile cu personalul (+8,5% fata de 2021) au fost influentate in mare masura de efectul de pret al cresterilor salariale si de modificarile altor beneficii in cadrul Contractului Colectiv de Munca (in special tichetele de masa) si prima exceptionala pentru compensarea efectelor inflatiei, sprijinind angajatii nostri in contextul cresterii costului vietii.
Evolutia celorlalte costuri oglindeste in special cheltuielile mai ridicate cu serviciile externe, cresterea pretului energiei si majorarea cheltuielilor legate de IT&C ce sustin procesul continuu, vizibil de digitalizare a parcursului clientilor.
Profitul operational brut a atins 1.715 milioane RON (+14,3% fata de 2021), iar raportul cost/venit s-a imbunatatit datorita efectului favorabil al veniturilor (50,4% in 2022 vs 51,6% in 2021).
Calitatea activelor ramane solida, rata creditelor neperformante (NPL) fiind de 2,5% la finalul lunii decembrie 2022 (in scadere de la 3,1% in decembrie 2021), iar nivelul de acoperire cu provizioane la finalul anului, este unul confortabil, de 77%. Costul net al riscului pe intregul an 2022 a inregistrat o cheltuiala de 95 milioane RON (fata de o reluare in venituri de 146 milioane RON in 2021) influentat de contextul macroeconomic, in timp ce portofoliul neperformant a inregistrat recuperari sustinute si un nivel scazut de intrari nete in categoria neperformante.
Pozitia de capital a BRD este solida, cu o rata de adecvare a capitalului de 20,9% la nivel individual la finalul lunii decembrie 2022 (incluzand profitul net aferent primelor 9 luni ale anului 2022 si recunoasterea in intregime a rezervelor aferente altor elemente ale rezultatului global in fondurile proprii).
Consiliul de Administratie al BRD a decis ca acordarea de dividende din profitul anului 2022 nu va fi propusa pentru aprobare Adunarii Generale a Actionarilor, potrivit raportului. Aceasta hotarare este in concordanta cu recomandarile de prudenta ale Comitetului National de Supraveghere Macroprudentiala si ale Bancii Nationale a Romaniei. Avand in vedere atat persistenta unui risc ridicat de volatilitate, cat si faptul ca tratamentul temporar in privinta recunoasterii rezervelor din reevaluarea instrumentelor de datorie contabilizate la valoare justa prin alte elemente ale rezultatului global in fondurile proprii nu se mai aplica incepand cu 1 ianuarie 2023, aceasta decizie a fost luata pentru asigurarea unei capacitati suficiente de creditare in conditiile respectarii indicatorilor reglementari, pe baza permanenta, inclusiv in conditii de stres sever.
„2022 a fost un an foarte special, cu evolutii geopolitice dramatice determinate de inceputul razboiului din Ucraina. In combinatie cu presiunile inflationiste deja ridicate, ele si-au pus amprenta asupra mediului economic general. Mediul economic din Romania a fost destul de bine protejat atat datorita actiunilor autoritatilor europene si nationale, cat si rezilientei companiilor, care demonstreaza ca sistemul economic a atins un nivel destul de ridicat de maturitate.
In acest context, BRD a ramas acelasi partener angajat, de incredere si eficient al economiei Romaniei si al clientilor sai. Am acordat credite noi in valoare de aproape 7,5 miliarde de lei persoanelor fizice si am avut o dinamica excelenta in creditarea companiilor, materializata printr-o crestere a portofoliului cu 26% fata de sfarsitul anului 2021, sustinuta si de participarea activa in cadrul programului IMM Invest. Angajamentul nostru puternic de a sprijini tranzitia catre sustenabilitate a continuat sa se materializeze participangii intraferm, cu finantari sustenabile in valoare de aproximativ 1,1 miliarde RON incheiate in 2022.
In plus, ne-am continuat eforturile de imbunatatire a parcursului digital al clientilor nostri. In 2022 am lansat platile instant si fluxul 100% online de emitere a cardurilor de credit. Suntem mandri ca aplicatia noastra de mobile banking, YouBRD, a depasit deja borna semnificativa de 1 milion de utilizatori.
Toate aspectele enumerate mai sus au generat o performanta financiara buna, in ciuda unor presiuni inflationiste semnificative. BRD isi confirma soliditatea si hotararea de a continua sa-si indeplineasca intr-un mod responsabil misiunea pe care o are in calitate de banca de top in Romania”, a spus Francois Bloch, CEO-ul BRD Groupe Societe Generale.
Creditele nete ale Grupului BRD, inclusiv creantele din leasing, au inregistrat o crestere de doua cifre (+10,4% fata de sfarsitul anului 2021).
Pe segmentul retail, BRD a inregistrat o productie record de credite pentru locuinte si al doilea cel mai bun an pentru creditele noi de consum, cu aproape 7.5 miliarde RON credite noi acordate clientilor persoane fizice in 2022.
Creditarea companiilor a inregistrat rezultate impresionante (+25,8% fata de sfarsitul anului 2021) bazate pe o performanta deosebita pe segmentul IMM-urilor (+43% fata de 2021) si pe o crestere notabila a creditelor acordate marilor companii (+18,7%), in timp ce activitatea de leasing a inregistrat, de asemenea, un nivel ridicat (+15,1%). BRD a continuat sa fie un participant activ in cadrul programului IMM Invest, oferind sprijin pentru peste 2.000 de IMM-uri eligibile, valoarea totala a creditelor aprobate in cadrul programului ajungand la 2 miliarde RON in 2022, +69% in comparatie cu anul 2021.
BRD a inovat si si-a diversificat oferta de servicii cu o noua structura specializata, Euromentor, construita pentru a-i sprijini pe antreprenori si clientii companii sa acceseze fonduri europene.
Rezultatele aferente anului 2022 reconfirma faptul ca BRD este pregatita sa finanteze tranzitia sustenabila, integrand principiile ESG in activitatea de creditare. Valoarea tranzactiilor noi de finantare sustenabila realizate in 2022 a atins 215 milioane EUR, reprezentand un pas important catre obiectivul strategic de 1 miliard EUR in finantari sustenabile acordate pana la sfarsitul anului 2025, mai arată raportul.
Baza de depozite a fost si ea consolidata, depozitele companiilor crescand cu 17,2%, antrenate in special de clientii companii mari. Depozitele retail au crescut (+3,1% fata de 2021) intr-un context competitiv si tensionat din punctul de vedere al lichiditatii.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).