27.9 C
București
sâmbătă, iulie 20, 2024

Banking & Servicii financiare – Brokerii: Performanță istorică a BVB, pentru prima jumătate a anului 2024; Perspective optimiste; introducerea unor noi măsuri fiscale, după alegeri, ar putea să afecteze în mod negativ evoluția bursei – Sinteza

4 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Piața de capital românească a încheiat prima jumătate a anului la maxime istorice, cu un interes tot mai mare din partea investitorilor, iar perspectivele pentru a doua parte din 2024 sunt optimiste, potrivit analiștilor consultați de Financial Intelligence.

Evoluția pieței de capital în prima jumătate a anului 2024 a fost una impresionantă, consideră Dragoș Mihai Andrei, broker Goldring: “În primele șase luni ale anului, companiile listate au raportat rezultate financiare solide, ceea ce s-a reflectat și în randamentele acțiunilor acestora.

Astfel, evoluția pieței de capital în prima jumătate a anului 2024 poate fi caracterizată ca fiind nu doar euforică, ci și anticipată, reflectând performanțe financiare solide și un climat economic favorabil, ceea ce a permis atingerea unor noi recorduri istorice și consolidarea stabilității economice a țării”.

Piața de capital românească a încheiat prima jumătate a anului la maxime istorice, cu un interes tot mai mare din partea investitorilor, iar perspectivele pentru a doua parte din 2024 sunt optimiste, potrivit analiștilor consultați de Financial Intelligence.

Evoluția pieței de capital în prima jumătate a anului 2024 a fost una impresionantă, consideră Dragoș Mihai Andrei, broker Goldring: “În primele șase luni ale anului, companiile listate au raportat rezultate financiare solide, ceea ce s-a reflectat și în randamentele acțiunilor acestora. Indicele BET-TR a atins noi maxime istorice, cu o creștere de 26,55% de la începutul anului, demonstrând un interes semnificativ și încredere sporită din partea investitorilor în economia românească.

Performanțele trimestriale și anuale care au depășit așteptările, includerea unor companii în indicii bursieri europeni și propunerile atractive de dividende au fost factori cheie care au susținut această creștere. În plus, numărul tot mai mare de investitori a adus un nou flux de numerar în piață, contribuind astfel la susținerea și atingerea de noi maxime. Deciziile de politică monetară adoptate atât la nivel național, cât și internațional, au stabilit un mediu economic predictibil și favorabil, consolidând încrederea investitorilor și favorizând fluxurile de capital.

Astfel, evoluția pieței de capital în prima jumătate a anului 2024 poate fi caracterizată ca fiind nu doar euforică, ci și anticipată, reflectând performanțe financiare solide și un climat economic favorabil, ceea ce a permis atingerea unor noi recorduri istorice și consolidarea stabilității economice a țării.

După unele oscilații la începutul anului și cu doar foarte mici corecții pe parcurs, principalul indice al BVB, ajustat cu dividendele, s-a apreciat cu mai bine de 25% din debutul anului. Putem spune, deci, că pentru blue-chips-urile românești ca grup a fost o primă jumătate de an foarte bună, consideră Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct Investimental: „Pentru comparație, principalul indice large & mega-cap din SUA, S&P500, a avansat cu circa 20% din debutul lui 2024 cu o corecție modestă în perioada aprilie – mai. Indicele de tehnologie NASDAQ100 a avansat chiar mai mult, apropiindu-se de +25%. În schimb, indicele american Russell 2000 al companiilor cu capitalizări mai mici (small caps) a avut o evoluție foarte volatilă, nereușind să încheie primul semestru cu un avans mai bun de 5%. Prin comparație, avansul de peste 7% al BET-AeRO din prima jumătate a lui 2024 arată net superior.”

  • Principalele evenimente care au influențat piața

Printre principalele evenimente care au influențat piața de capital în prima jumătate a anului 2024 se numără deciziile de politică monetară atât pe plan intern, cât și internațional, precum și evoluțiile macroeconomice pozitive din România. De asemenea, listările importante, cum ar fi IPO-urile Premier Energy și JT Grup, au atras atenția investitorilor și au adus capital proaspăt în piață. Tensiunile geopolitice și fluctuațiile prețurilor la energie au contribuit semnificativ la volatilitatea pieței, consideră analiștii Goldring: „În plus, rezultatele financiare solide și propunerile de dividende ale companiilor au avut un impact considerabil asupra deciziilor investitorilor. Evenimente specifice, precum achiziția OTP de către Banca Transilvania și contractul anunțat de DIGI în valoare de până la 750 milioane euro, au influențat semnificativ acțiunile acestor companii. Relaxarea inflației și perspectivele economice pozitive, alături de diminuarea inflației, au contribuit la un climat investițional favorabil.”

În opinia lui Ovidiu Dumitrescu, dacă luăm în calcul avansul indicilor americani din primele 6 luni ale anului, putem spune că cel mai important factor de influență a fost mediul general de piață, susținut de o reziliență mare a economiei americane, care și-a continuat creșterea în ciuda unor niveluri relativ ridicate ale dobânzii de referință: “Războiul din Ucraina și alegerile locale și europarlamentare nu par să fi afectat cursul lucrurilor, deși aveau potențialul să o facă, în special dacă ne gândim la conflictul de peste graniță.”

În opinia Elenei Uleia, broker Prime Transaction,  succesul IPO-ului Premier Energy a impulsionat piața prin interesul excepțional manifestat de investitorii de retail, văzut în procentul de suprasubscriere al ofertei: „Totodată, un IPO este un proces simplu de livrat către piață și ușor înțeles de investitorii de retail, iar succesul acestuia confirma interesul și atrage noi investitori pe piață.

În plus, anul acesta au fost distribuite sume semnificative ca dividende (majoritatea venind dinspre Hidroelectrica), sume ce au fost reinvestite în piață și au alimentat și atras interes investițional.”

  • Estimări pentru partea a doua a anului, în privința evoluției BVB

A doua jumătate de an va sta, probabil, sub imperiul alegerilor din SUA și din Europa din ultimul trimestru al anului, apreciază Ovidiu Dumitrescu (Investimental): „Pentru BVB vor conta, cel mai probabil, și alegerile generale și prezidențiale din România care vor avea loc tot în a doua parte a anului.

Pentru România, deja am avut o indicație puternică prin alegerile locale privind faptul că coaliția de guvernământ ar putea continua în funcție. Acest lucru poate fi considerat pozitiv în condițiile asigurării unei stabilități politice pe plan intern si a menținerii unui „cordon sanitar” în fața creșterii importanței partidelor extremiste. În perspectiva finalului de an și a anului viitor, o temă principală la care piața de capital va fi foarte atentă este cea legată de finanțarea deficitului fiscal și de măsurile ce ar putea fi anunțate în acest sens. După cum am văzut în urmă cu câțiva ani, efectele diverselor reglementări fiscale locale asupra cotațiilor de la BVB pot fi notabile.

Pentru SUA lucrurile sunt încă neclare, deși șansele mari ale unei victorii a lui Donald Trump sunt probabil de natură să dea speranțe în privința unui raliu similar cu cel din primul său mandat. Dacă el chiar va câștiga alegerile sau ce va face după pentru a stimula creșterea bursieră, rămân însă întrebări deschise, mai ales fiind cunoscută natura volatilă a lui Trump.”

Estimările pentru a doua jumătate a anului 2024 rămân optimiste, chiar dacă sunt temperate de posibilele riscuri externe, opinează analiștii Goldring: „Ne așteptăm ca Bursa de Valori București să continue să performeze bine, susținută de o creștere economică constantă și de încrederea investitorilor. Totuși, este esențial să fim atenți la evoluțiile geopolitice și la deciziile de politică monetară ale marilor bănci centrale, care ar putea influența fluxurile de capital și, implicit, dinamica pieței de capital.”

Conform brokerilor Goldring, în a doua parte a anului, sectorul bancar este așteptat să se mențină solid, însă este posibil să nu mai vedem aceleași creșteri semnificative ca în primele șase luni din 2024. De asemenea, rămân puțini catalizatori pentru o evoluție pozitivă accentuată, iar după alegeri, guvernul ar putea introduce măsuri fiscale care să afecteze în mod negativ evoluția bursei.

Este posibil să asistăm la o consolidare a pieței după o perioadă prelungită de aprecieri, ceea ce ar putea duce la o jumătate de an în care așteptăm ca și fundamentele economice să confirme evoluțiile din piață, apreciaza Radu Cojoc, broker Goldring.

În ceea ce privește listările de companii private, Antonio Oroian (broker Goldring) anticipează o creștere a numărului acestora, pe măsură ce tot mai multe firme vor dori să profite de condițiile favorabile de piață și de interesul crescut al investitorilor: „IPO-ul Premier Energy a demonstrat că există un interes semnificativ pentru oferte de calitate și că disponibilitățile de capital sunt pregătite să fie investite în oportunități atractive. Este evident că piața de capital s-a reanimat, iar operațiunile de listare, care au fost rare în ultimii 2-3 ani, sunt acum din nou în atenția companiilor și investitorilor.

Cu toate acestea, investitorii au devenit mult mai atenți la aceste operațiuni, analizând cu rigurozitate ofertele disponibile. Chiar dacă apetitul pentru listări a revenit, este foarte posibil ca nu toate aceste inițiative să aibă succes și să se finalizeze cu succes. Se pare că piața s-a dezghețat în ultima perioadă, iar succesul Hidroelectrica a încurajat companiile să facă acest pas către bursă. În ultimele luni, am văzut că s-au concretizat câteva listări, așteptându-ne ca acest trend să continue, astfel încât să avem reprezentanți din cât mai multe sectoare relevante ale economiei românești.

În privința emisiunilor de obligațiuni, ne așteptăm la o continuare a trendului ascendent, cu tot mai multe companii apelând la această metodă de finanțare pentru a-și susține planurile de expansiune. Cu toate acestea, teoretic, reducerea dobânzilor ar putea genera un apetit mai scăzut pentru obligațiuni și un interes mai ridicat pentru plasamentele în acțiuni, ceea ce ar putea influența deciziile de finanțare ale companiilor.”

Elena Uleia, broker Prime Transaction, consideră că toate motivele pe care le avem susțin continuarea trendului ascendent, însă, evident având o lichiditate scăzută specifică perioadei de vară, și venind dintr-o perioadă de creșteri excepționale, orice știre ușor negativă, ar putea provoca o reacție mai dură a investitorilor tradusă în scăderi substanțiale.

Referitor la viitoare listări, ea a spus: „Mă aștept să vedem, în perioada următoare, un interes crescut din partea antreprenorilor privind listarea pe piața de capital, având în vedere și apelul privind “Listarea la bursă a întreprinderilor” din cadrul PNRR, prin care sunt alocați aproximativ 38 milioane euro care să finanțeze costurile listării.

În plus, având în vedere contextul economic favorabil în care ne aflăm, creșterea spectaculoasă a cotațiilor bursiere din ultima perioadă și faptul că, dintr-o piață de capital cu companii preponderent subevaluate, am ajuns într-o zonă de evaluare comparabilă altor piețe globale, consider că este un moment bun pentru un antreprenor să apeleze la finanțarea oferită de investitori prin intermediul pieței de capital.”

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!