Cotația Electrica a reflectat o adaptare continuă la condițiile de piață, în cei zece ani de la listarea companiei la bursă, atingând, săptămâna trecută, un maxim istoric de 15,36 lei/acțiune.
Listarea duală a Electrica pe bursele de la București și Londra din iulie 2014 a fost una din cele mai de succes listări din istoria României, rămânând după 10 ani singura privatizare cu pachet majoritar prin bursă și singura listare din portofoliul Statului Român cu emisiune de noi acțiuni (dublarea capitalului).
Brokerii și analiștii din piața de capital apreciază că politica de dividende și inițiativele strategice de dezvoltare ale Electrica sunt atractive pentru investitori.
Creșterea cotației este una spectaculoasă, de 2,5 ori față de minimul din septembrie 2022, când prețul era de 6,1 lei. Performanța Electrica de la începutul anului (YTD) este de 32,75%, comparativ cu indicele BET, care a înregistrat o creștere de 18,31%.
*Roxana Stejerean, Goldring: IPO-ul de succes al Electrica a crescut vizibilitatea și credibilitatea BVB pe scena internațională
De la momentul listării sale pe Bursa de Valori București (BVB) în iunie 2014, acțiunile Electrica au cunoscut o evoluție marcată de fluctuații, dar și de stabilitate strategică în contextul unor plăți consistente de dividende și unor investiții semnificative în sectorul energetic, consideră Roxana Stejerean, Analist financiar Goldring: “Prețul Final de Ofertă pentru acțiuni, la care au fost vândute către investitori instituționali și investitori de retail, a fost stabilit la 11 RON/acțiune, respectiv 13,66 USD/GDR.
Acțiunile Electrica au închis prima săptămână de tranzacționare la 10,72 lei, înregistrând o scădere de 2,36% față de prețul de listare de 11 lei. Prețul acțiunilor Electrica a rămas peste nivelul de listare în primele patru sesiuni, dar ulterior a coborât sub acest prag din cauza turbulențelor generate în piețele de acțiuni vest-europene.
Până în 2024, prețul acțiunilor Electrica a reflectat o stabilitate și o adaptare continuă la condițiile de piață, menținându-se atractive pentru investitori datorită politicii constante de dividende și a inițiativelor strategice de dezvoltare. Maximul actual al acțiunilor Electrica a fost atins în aceste zile demonstrează încrederea investitorilor în capacitatea companiei de a genera valoare pe termen lung.”
În decursul acestor 10 ani, evoluția acțiunilor Electrica a fost determinată de o serie de factori critici, apreciază analistul citat: „Printre aceștia, politica de dividende a jucat un rol esențial, compania distribuind anual dividende consistente care au atras investitorii interesați de randamente sigure. În plus, factorii reglementari au avut un impact semnificativ asupra evoluției acțiunilor Electrica. Introducerea unui nou cadru de reglementare în 2022 a influențat direct costurile și veniturile companiei, obligând-o să se adapteze rapid pentru a menține profitabilitatea.
De asemenea, expansiunea și investițiile strategice au contribuit la evoluția acțiunilor Electrica. Achiziția unor participatii suplimentare in filialele de distribuție si furnizare a energiei electrice în august 2021 a demonstrat angajamentul companiei de a-și consolida poziția pe piață și de a-și extinde operațiunile. Mai mult, lansarea unui proiect major de energie regenerabilă în mai 2022 a evidențiat orientarea Electrica către sustenabilitate și diversificarea surselor de venit, aspecte care au fost bine primite de investitori.
Schimbările în conducere au avut, de asemenea, un impact asupra prețului acțiunilor.”
În opinia sa, listarea Electrica pe Bursa de Valori București a reprezentat un eveniment major pentru piața de capital din România, având multiple implicații semnificative pentru dezvoltarea și maturizarea acesteia: „În primul rând, IPO-ul Electrica a contribuit semnificativ la creșterea lichidității pe BVB, atrăgând atât investitori instituționali, cât și de retail. Volumul tranzacțiilor a crescut considerabil, sporind astfel atractivitatea pieței românești pentru alți emitenți și investitori internaționali.
Totodată, listarea Electrica a diversificat ofertele disponibile pe piață, adăugând un jucător important din sectorul energetic în portofoliul BVB. Aceasta a permis investitorilor să își diversifice riscurile și să își optimizeze portofoliile de investiții, oferind astfel o mai mare stabilitate și oportunități de creștere. Mai mult, IPO-ul de succes al Electrica a crescut vizibilitatea și credibilitatea BVB pe scena internațională, demonstrând capacitatea pieței de a susține listări mari și complexe.”
Acțiunile companiei au fost incluse în componența indicilor FTSE Global All Cap și FTSE Global Mid Cap începând cu ședința din data de 19 martie 2024, ceea ce a adus o lichiditate crescută, dar și o mai mare vizibilitate a acțiunilor companiei printre investitori. Sectorul energetic este unul dintre principalele motoare ale economiei la nivel global, fiind în continuă dezvoltare din punct de vedere tehnologic și mereu de actualitate, ne-a mai transmis Roxana Stejerean: „Prețurile volatile la energie creează în continuare oportunități de a spori profiturile pentru majoritatea companiilor din sectorul energetic, însă mecanismul de subventionare instituit cu ocazia crizei preturilor din piata de energie din 2022 nu a fost unul optim, avand mai multe modificări în ultimii 2 ani – ceea ce a pus presiune pe fluxurile de numerar ale companiei.”
*Monica Ivan, BRK: Apreciez că investițiile realizate în dezvoltarea și modernizarea infrastructurii vor aduce valoare adăugată suplimentară în rezultate
Dacă ne uităm în retrospectivă și ne întoarcem la nivelul anului 2014, IPO-ul Electrica a fost un succes, venea după un alt IPO de succes (Romgaz în 2013), și ulterior, cele 2 succese au fost un catalizator care a deschis apetitul (atât pentru pentru companii, cât și pentru investitori) pentru alte câteva listari de referință (Medlife, Sphera, Digi, Purcari etc). Chiar și așa, și astăzi, după 10 ani, IPO-ul Electrică rămâne o tranzacție de referință că și cifre de impact, apreciază Monica Ivan, CEO BRK Financial Group.
Domnia sa consideră că Electrica este printre cei mai dificili emitenți din punctul de vedere al analizelor și proiecțiilor – elementul esențial din determinarea veniturilor (tarifele pentru serviciile de distribuției energiei electrice) fiind stabilit prepondent pe bază reglementată corelat cu estimări ale cererii – ceea ce nu e un lucru deloc simplu: “Totuși, ca o perspectiva pe termen mediu, companiile din utilități au o evoluție ciclică și din fericire ne aflăm la începutul unui ciclu multianual pozitiv pentru companiile din domeniul utilităților, iar pe termen lung, apreciez că investițiile realizate de companie în dezvoltarea și modernizarea infrastructurii vor aduce valoare adăugată suplimentară în rezultate.”
* Cristian Erimia, Investimental: Pe termen lung, Electrica beneficiază atât de tranziția verde, dar și de recurența cererii investitorilor străini
Cristian Erimia, Analist Investiții Investimental, este de părere că, pe termen lung, Electrica beneficiază atât de tranziția verde, dar și de recurența cererii investitorilor străini, datorată includerii în indicii FTSE Russell: “Pe de altă parte, geopolitica rămâne în continuare în prim-plan în ceea ce privește factorii de risc. Astfel, atât conflictul din Ucraina, cât și cel din Israel nu dau semne de oboseală. De asemenea, 2024 este și an electoral, ceea ce poate duce la schimbări ale cadrului legislativ. Să nu uităm și de deficitul bugetar al României, care se situează după primele 6 luni la 2,34% din PIB, sub criteriul Tratatului de la Maastricht, de 3%, iar așteptările la sfârșitul anului sunt de depășire a pragului 5,5%. În acest scenariu, în mod paradoxal, acționarii Electrica pot beneficia de dividende suplimentare, ca rezultat al unor posibile solicitări din partea statului pentru a-și mai acoperi o parte din deficit. Care dintre acești factori vor prima, rămâne de văzut.”
*Marcel Murgoci, Estinvest: Revenirea prețului acțiunilor Electrica de la începutul anului trecut a fost determinată de rezultatele financiare în creștere și de perspectivele bune cu privire la performanțele financiare viitoare
Revenirea prețului acțiunilor Electrica de la începutul anului trecut a fost determinată de rezultatele financiare în creștere și de perspectivele bune cu privire la performanțele financiare viitoare, consideră Marcel Murgoci, Director Operațiuni Estinvest. Domnia sa a comentat: “Dacă este să ne raportăm la prețul din prima zi de tranzacționare, respectiv 11,25 lei/acțiune, față de prețul actual, putem trage concluzia că evoluția a fost una pozitivă. Dar, pe parcursul celor 10 ani, prețul acțiunii EL a cunoscut și o pantă puternic descendentă, atingând un minim istoric de 6,10 lei/acțiune în data de 29 septembrie 2022. Consider că evoluția negativă din acea perioadă a fost determinată de dinamica prețurilor la energie, cu efect major asupra profitabilității companiei.”
Potrivit brokerului, după rezultatele negative înregistrate în anul 2021, grupul Electrica a revenit pe profit în anul următor, consolidându-și evoluția pozitivă și în anul 2023 ( 559 mil lei – 2022 vs 620,4 mil lei – 2023 cf. OMFP 2844): “Toată această evoluție este rezultatul unui proces de optimizare și de adaptare a societății la evoluțiile economice și legislative.
Pe viitor, investitorii ar trebuie să fie atenți la comunicatele emitentului cu privire la rezultatele financiare, precum și cele referitoare la inițiativele emitentului vis-à-vis de segmentul de producție a energiei regenerabile”.
*Alexandru Combei, BRD Asset Management: Listarea Electrica a dezmorțit piața locală de IPO-uri
Listarea Electrica, acum zece ani, a fost un moment important fiindcă a dezmorțit piața locală de IPO-uri, opinează Alexandru Combei – Director Investiții al BRD Asset Management: “A contat și faptul că a fost o dimensiune mare a tranzacției, bursa având nevoie de companii de dimensiuni mari care să se listeze“.
Potrivit analistului, titlurile Electrica au subperformat relativ la evoluția cumulată a acțiunilor de la BVB: “Electrica s-a listat la un preț pe acțiune de RON 11.0 iar în prezent este în jur de RON 14.8 (n.n. penultima săptămână din iunie), ceea ce înseamnă, că de la listare, randamentul anualizat a fost de 3.0% sau 8.4% (dacă dividendele ar fi fost investite în acțiuni EL și nu s-ar fi plătit impozit pe dividende). Astfel performanța acțiunii abia dacă a acoperit rata inflației (în condițiile reinvestirii dividendelor) și a subperformat acțiuni similare ca Transgaz (randamente anualizate de 7.0% și respective 14.8%) și Transelectrica (randamente anualizate de 7.0% și respectiv 12.2%), dar mai ales indicele bursier BET (randamente anualizate de 10.2% și respectiv 18.9%)
Au fost doi factori principali care au contribuit la această evoluție mai modestă a acțiunilor.
Primul a fost structura IPO-ului care a constat într-o majorare de capital. Valoarea pre-money a companiei a fost dublată în urma IPO-ului și în plus Electrica s-a trezit în situația de a avea imediat după IPO o poziție uriașă de cash. Acest cash nu a fost “pus la treaba” foarte eficient, pe lângă investițiile în RAB, singura utilizare mai relevantă a fost achiziția participațiilor minoritare ale FP în companiile de distribuție (la câțiva ani după IPO și în momentul în care piața nu era foarte favorabilă). Al doilea motiv ar fi faptul că metodologia care trebuia să guverneze funcționarea companiei nu a fost aplicată așa cum era stipulat (activitatea de distribuție, principalul motor al companiei, este reglementată conform metodologiei “revenue cap”). Aplicarea metodologiei așa cum era prevăzut ar fi presupus un cost ridicat mai ales în perioadele când prețul energiei electrice a crescut foarte mult. Astfel, în ultimii ani, compania a înregistrat pierderi atât pe partea de distribuție (unde trebuia să achiziționeze energie la prețuri ridicate pentru acoperirea pierderilor tehnologice), dar și pe partea de furnizare.”
Pe termen mediu, o companie ca Electrica ar trebui să aibă o evoluție pozitivă, dar fără salturi spectaculoase, în condițiile în care aplicarea metodologiei de reglementare ar asigura un profit decent (adică randament real pozitiv controlat relativ la baza de active), ne-a spus Alexandru Combei: “Pe termen scurt, evoluția prețului acțiunii Electrica poate fi determinată mai mult de cererea și oferta de acțiuni, iar cererea de acțiuni locale este alimentată în prezent de câteva surse foarte puternice.”
Odată cu listarea din 2014, Electrica a pornit cu aproximativ 7.000 de acționari, din peste 30 de tari, iar la distanță de 10 ani, Electrica are peste 13.600 acționari, din 33 de țări.
Fondurile de pensii din Romania de pe Pilonul II și Pilonul III au ajuns sa dețină împreună peste 24% din totalul acțiunilor Electrica, reprezentând împreună al doilea cel mai mare acționar global după Statul Român.
Dividendele acordate de Electrica, în cei 10 ani de la listare, cumulează peste 2 miliarde lei brut.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).