17.2 C
București
luni, mai 29, 2023

Banking & Servicii financiare – Analiză OTP Bank: România se confruntă cu încetinirea creșterii economice, iar inflația intră în declin – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Potrivit analiștilor OTP Bank, creșterea economiei locale va încetini în primul semestru al anului, în urma reducerii cheltuielilor gospodăriilor, a reducerii investițiilor estimate și a comprimării ratei de creștere a exporturilor.

Chiar dacă va încetini în primele șase luni, creșterea PIB-ului are perspective solide de redresare ulterioară și va ajunge la 2,8% la finalul anului.

La acest rezultat va contribui faptul că inflația intră pe o pantă de declin, în urma relaxării efectelor de bază și a slăbirii presiunilor prețurilor, pentru a atinge pragul de 6,5% la final de an.

*Creșterea generală a ratelor dobânzilor s-a încheiat

Potrivit analiștilor OTP Bank, creșterea economiei locale va încetini în primul semestru al anului, în urma reducerii cheltuielilor gospodăriilor, a reducerii investițiilor estimate și a comprimării ratei de creștere a exporturilor. Tendința se înscrie pe aceeași linie cu recentele problemele din sectorul bancar global, care indică riscuri de scădere a activității economice, se arata intr-un comunicat al bancii.

Chiar dacă va încetini în primele șase luni, creșterea PIB-ului are perspective solide de redresare ulterioară și va ajunge la 2,8% la finalul anului. La acest rezultat va contribui faptul că inflația intră pe o pantă de declin, în urma relaxării efectelor de bază și a slăbirii presiunilor prețurilor, pentru a atinge pragul de 6,5% la final de an. În aceeași măsură, ratele dobânzilor vor rămâne stabile, după ce BNR a oprit ciclul de majorare a ratei de referință, care ar putea rămâne la nivelul actual până la jumătatea anului.

Performanța recuperării economice a anului trecut, când România a consemnat o creștere de 4,9%, a marcat și schimbări structurale din perspectiva contribuțiilor sectoriale în formarea PIB. Astfel, dacă anul trecut creșterea, mai ales cea din trimestrul patru, a fost alimentată de sectorul construcțiilor și o scădere mai mică decât cea așteptată pentru agricultură, în 2023 este așteptat ca aportul construcțiilor să se comprime, în timp ce retailul va rămâne la un nivel stabil, iar serviciile și industria vor marca creșteri ușoare.

„Explicația încetinirii creșterii vine din economia reală, unde consumul privat, al gospodăriilor, se va diminua în directă relație cu puterea de cumpărare și nivelul salariilor reale. În același timp, nivelul tarifelor pentru energie s-a stabilizat după ajustarea cererii și a consumului la nivel european, conjugate cu efectele unei ierni mai blânde, și pare că situația gravă din urmă cu doar câteva luni a trecut. O nouă apreciere a prețurilor la energie ar putea avea loc în ultima parte a anului, când înainte de debutul iernii vor fi constituite cea mai mare parte a rezervelor de gaze”, au raportat analiștii OTP Bank.

În primele luni ale anului nivelul inflației a fost încă sub efectele trimestului patru din 2022, ceea ce a și motivat evoluția atipică din luna februarie, când nivelul a urcat ușor, la 15,5% comparativ cu luna ianuarie, explicația regăsindu-se în inflația de bază, încă în creștere. Pentru moment tendința generală estimată se păstrează, pe măsură ce pozionarea prețurilor bunurilor scade, iar cea pentru servicii urmează aceeași direcție, chiar dacă cu un ritm mai redus.

Analizând modelul de formare al inflației și componentele sale cheie, ne putem aștepta ca efectul prețurilor pentru combustibili să se estompeze încă din primul trimestru al anului, urmând ca în T2 să vedem o pondere tot mai mică a prețurilor la energie în inflația lunară. Prognozele arată că proporția prețurilor serviciilor va rămâne relativ constantă pe parcursul anului, în schimb tendința sugerează că impactul prețurilor alimentelor se va reduce treptat, mai ales din al doilea semestru. Prin urmare, un declin rapid al inflației este esimat din luna aprilie.”

În acest context, Banca Centrală a operat la începutul anului ultima majorare, de 0,25% a ratei de referință, încheind astfel ciclul de creștere din ultimul an, menit să țină sub control avântul inflaționist.

„Piața se așteaptă ca acest nivel de politică monetară să nu fie depășit, ci chiar redus, ciclul de oprire a majorării ratelor fiind sugerat și de curba generală a randamentelor.”

În tabloul macroeconomic extins, ocuparea forței de muncă a rămas la un nivel stabil, cu o rată de angajare mai bună decât alte economii europene și un nivel al șomajului de 5,6%, sub media europeană. Nivelul salarizării este în creștere, însă pe măsură ce salariile reale au încetat scăderea, piața muncii devine vulnerabilă, cu un deficit semnificativ pentru forța de muncă.

„Reacția pieței se decantează și în volumul de noi credite emise la nivel național, iar până la reglarea echilibrului dintre salariile reale și puterea de cumpărare, vom vedea un volum mai redus al cererii pe segmentul de retail, dar mai ales cel ipotecar. În zona companiilor situația diferă, iar încrederea mediului de afaceri generează un volum mai mare de creditare, precum și de investiții străine, care compensează la rândul lor marginal balanța deficitului”.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!