Decizia finală de investiție pentru proiectul de extragere de gaze naturale Neptun Deep din Marea Neagră este estimată pentru mijlocul anului 2023, conform rapoartelor OMV Petrom. Cu alte cuvinte, ar trebui să vedem un anunț din partea operatorilor OMV Petrom și Romgaz cât de curând.
Chiar ministrul Energiei Virgil Popescu este foarte optimist că decizia de investiție a OMV Petrom pentru extracția de gaze din Marea Neagră va fi anunțată în această lună, după cum a spus săptămâna trecută, la Mediaș.
„Sunt foarte optimist că decizia de investiție va fi anunțată. Această decizie va fi comunicată bursei de către ambele companii. Am fost de dimineață la Romgaz, am discutat cu conducerea, sunt pregătiți și astăzi să ia această decizie. Va fi anunțul în cursul lunii iunie”, a spus Virgil Popescu.
Brokerii sunt de părere că această decizie va avea un impact pozitiv asupra cotațiilor celor două companii, listate la Bursa de Valori București, considerând că, în mare parte, informația este deja anticipată și inclusă în cotațiile celor două acțuni.
Monica Ivan, CEO BRK Financial Group, ne-a declarat: “Dacă vorbim de proiectul Neptun Deep, ar trebui să vedem lucrurile pe termen lung, unde, la prima vedere, perspectiva trebuie să fie pozitivă. Dar să nu uităm că această investiție înseamnă și atragerea unor resurse pentru finanțarea proiectului, iar Romgaz a împrumut deja bani pentru a cumpără participația (n.n. de la Exxon). Această perioada cu dobânzi în creștere nu cred că e cel mai fericit scenariu, deoarece se reflectă în costuri fără a avea contraprestație în cifra de afaceri și poate duce la îngustarea marjelor de profit”.
Ea a adăugat: “În ceea ce privește impactul asupra cotației, aș spune că la SNP Petrom ar trebui să ne uităm mai degrabă la alte aspecte pe termen scurt: momentul anunțării dividendului excepțional conform politicii de dividend, mărimea acestuia, și mai ales rezultatele financiare ale SNP, care în acest trimestru vor avea incidența celor două evenimente anunțate (oprirea rafinăriei de la Petrobrazi și a centralei electrice de la Brazi pentru revizii) care implică atât o scădere de venituri cât și costuri cu reparațiile, care cumulat pot însemna aproximativ un impact negativ de aproximativ 350 milioane lei”.
Elena Uleia, broker la Prime Transaction, apreciază că decizia de a investi în proiectul Neptun Deep, asumată deja de Romgaz și OMV Petrom, reprezintă un pas important pentru ambele companii: “Având în vedere acest angajament anterior, consider că decizia finală de investiții va fi una pozitivă. Însă, este important de subliniat că mare parte din impactul acestei decizii este, probabil, deja reflectat în prețul actual al acțiunilor.
Din perspectiva mea, cel mai mare impact asupra rentabilității celor două companii în acest moment este dat de varietatea de taxe, impozite și contribuții, costuri ce se reflectă în cotațiile acțiunilor. Pe termen lung, este de așteptat că factori precum evoluția prețurilor la energie, reglementările guvernamentale, evoluțiile economice globale și deciziile strategice interne să joace, de asemenea, un rol important în evoluția cotațiilor acțiunilor Romgaz și OMV Petrom.”
Marcel Murgoci, Director Operatiuni Estinvest Foccșani, consideră că o decizie pozitivă din partea OMV Petrom cu privire la începerea investițiilor în proiectul Neptun Deep ar reprezenta, în acest context geopolitic complicat, una dintre veștile cu impact major asupra întregii economii românești și ar putea să conducă, în prima faza, la o apreciere a cotațiile ambelor acțiuni (atât SNP cât și SNG): “Pe de altă parte, este greu de estimat impactul asupra cotațiilor pe termen mediu și lung, întrucât operațiunile de exploatare sunt de o complexitate deosebită, iar necesarul pentru finanțarea lor este dificil de cuantificat în acest moment, cu atât mai mult cu cât, în zona Marii Negre avem un conflict militar în derulare.
Pe termen scurt, este posibil să asistăm la o evoluție pozitivă în cazul OMV Petrom în așteptarea unui eventual dividend special care a fost evocat de către reprezentanții societății, intenția fiind ca propunerea să fie materializată la jumătatea anului 2023.
De altfel, nu este exclus că evoluția din ultima perioada a acțiunilor SNP, care au recuperat foarte rapid corecția ex-dividend, să fie motivată tot de așteptările din partea investitorilor cu privire la posibilitatea distribuirii unui dividend special.“
Actiunile Petrom au o apreciere de 17,14%, în acest an, la 0,492 lei/unitate, iar titlurile Romgaz, o creștere de 11,92%, la 42,95 lei/unitate.
OMV Petrom a anunțat, pentru anul 2023, investiții în explorare și producție „de circa 2,9 miliarde lei, incluzând Neptun Deep”.
Romgaz a cumpărat cu o sumă de circa un miliard de dolari acțiunile emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited – reprezentând 100% din capitalul social al ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, companie care deține 50% din drepturile dobândite și obligațiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare și exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).