9.5 C
București
duminică, aprilie 21, 2024

Banking & Servicii financiare – Bursa de la Tokyo a depăşit recordul istoric care data din 1989 – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Bursa de la Tokyo şi-a revenit, în sfârşit, după spargerea bulei speculative japoneze de la începutul anilor 1990, în condiţiile în care indicele principal Nikkei a depăşit joi precedentul record istoric, care data de la finele lui 1989, transmite AFP.

Stimulat de rezultatele gigantului american din domeniul tehnologiei Nvidia, publicate miercuri seara, indicele Nikkei a încheiat şedinţa de joi în creştere cu 2,19% la valoarea de 39.098,68 puncte, depăşind precedentul record de închidere, care data din 29 decembrie 1989 (38.915,87 puncte).

Un exemplu este Warren Buffett, celebrul investitor american, care începând din 2020 mizează pe mai multe companii japoneze, şi care anul trecut şi-a exprimat încrederea în Bursa de la Tokyo.

Bursa de la Tokyo şi-a revenit, în sfârşit, după spargerea bulei speculative japoneze de la începutul anilor 1990, în condiţiile în care indicele principal Nikkei a depăşit joi precedentul record istoric, care data de la finele lui 1989, transmite AFP.

Stimulat de rezultatele gigantului american din domeniul tehnologiei Nvidia, publicate miercuri seara, indicele Nikkei a încheiat şedinţa de joi în creştere cu 2,19% la valoarea de 39.098,68 puncte, depăşind precedentul record de închidere, care data din 29 decembrie 1989 (38.915,87 puncte). De asemenea, indicele bursier Nikkei a stabilit joi şi un maxim istoric în timpul unei şedinţe de tranzacţionare (39.156,97 puncte). Precedentul record data tot din 29 decembrie 1989 (38.957,44 puncte).

După ce pe parcusul anului 2023 a înregistrat un salt de 28%, cea mai bună performanţă anuală din ultimii 10 ani, indicele Nikkei a continuat să crească în mod spectaculos de la începutul acestui an (+17,5%).

Analiştii subliniază că există mai mulţi factori care explică evoluţia Bursei de la Tokyo, potrivit Agerpres.

Investitorii se aşteaptă ca tendinţa de depreciere a yenului să persiste, ţinând cont de politicile de relaxare monetară demarate de Banca Japoniei, care vor declanşa o creştere a preţurilor şi salariilor, a comentat recent Takahide Kiuchi, economist la Nomura Research Institute.

Deprecierea yenului are legătură între politicile monetare diferite adoptate de Banca Japoniei şi cele altor mari bănci centrale mondiale, precum Rezerva Federală americană, care a majorat drastic dobânda de referinţă începând din 2022. Această diferenţă face activele japoneze mai ieftine pentru investtorii străini şi umflă în mod artificial rezultatele companiilor japoneze orientate spre export.

Bursa de la Tokyo profită de asemenea de problemele de pe pieţele financiare chineze, afectate de criza imobiliară şi relansarea economică dificilă din China. Începând din ianuarie, piaţa de acţiuni din Japonia a redevenit cea mai mare din Asia, în termeni de capitalizare bursieră, devansând-o pe cea de la Shanghai, potrivit datelor organizaţiei World Federation of Exchanges.

Investitorii străini preocupaţi de riscurile geopolitice caută de asemenea alternative la China în alte locuri din Asia, iar la acest capitol Bursa de la Tokyo este una atrăgătoare. Un exemplu este Warren Buffett, celebrul investitor american, care începând din 2020 mizează pe mai multe companii japoneze, şi care anul trecut şi-a exprimat încrederea în Bursa de la Tokyo.

Analiştii estimează că pentru moment Bursa de la Tokyo nu este ameninţată de o nouă bulă speculativă, precum cea de la finele anilor 1980. Atunci piaţa imobiliară japoneză a atins maxime incredibile în condiţiile în care preţurile pentru metrul pătrat în anumite cartiere din Tokyo erau de 350 de ori mai mari decât în Manhattan, centrul New York-ului. Însă spargerea bulei a declanşat o aterizare brutală la începutul anilor 1990 şi iar următoarele trei decenii economia şi societatea japoneze au fost marcate dur de spargerea acelei bule.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!