23.9 C
București
marți, iulie 23, 2024

Banking & Servicii financiare – BVB renegociază contractul comercial pentru furnizare tehnologică destinat Contrapărţii Centrale – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

De asemenea, el a subliniat că trebuie să se ţină cont de schimbările legislative pe plan european, menţionând Regulamentul privind infrastructura pieţei europene (EMIR), care urmează să intre în vigioare.

Dacă dosarul este complet înaintea intrării în vigoare a EMIR 3 se va merge mai departe cu cererea, dar dacă revine ulterior, este posibil să fie nevoie de o şedinţă de colegiu împreună cu BNR şi ESMA (European Securities and Markets Authority) pentru o analiză...

Bursa de Valori Bucureşti a anunţat la finalul lunii iulie în 2020 că a semnat un parteneriat cu Cassa di Compensazione e Garanzia (CC&G), unul dintre liderii de servicii post-tranzacţionare şi parte a London Stock Exchange Group (LSEG)...

Bursa de Valori Bucureşti renegociază contractul comercial pentru furnizare de tehnologie destinată Contrapărţii Centrale, a afirmat, joi, Adrian Tănase, director general al Bursei de Valori Bucureşti, potrivit Agerpres.

“S-a muncit foarte mult. Nu stă nimeni degeaba. Nu este atât de vizibil în comunitate, dar sunt echipe întregi care muncesc foarte mult şi s-a parcurs un drum foarte important din acest proiect legat de dosarul de autorizare. Acum a intervenit o chestiune comercială în luna aprilie în zona de furnizare tehnologică. Este o chestiune care trebuie rezolvată. (…). Este un contract comercial care se doreşte a fi renegociat şi suntem în mijlocul acestei renegocieri. Sperăm să le finalizăm cu succes aceste renegocieri şi să finalizăm ultima parte din acest dosar”, a declarat Adrian Tănase, la “Profit Piaţa de Capital.forum – Provocări pentru dezvoltarea pieţelor şi creşterea lichidităţii”, ediţia a IV-a, eveniment organizat de publicaţia online Profit.ro.

El a menţionat că până la data de 8 septembrie BVB se află în cadrul aceleiaşi aplicaţii de autorizare, dar pentru acesta este necesară să furnizeze dovada că există continuitate. În cazul în care demersul este unul de succes piaţa derivatelor ar putea fi funcţională la începutul anului viitor.

La rându său, Ovidiu Petru, director general Piaţa de Capital în cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a spus că se lucrează la documentaţie de peste un an şi jumătate, iar proiectul intrase într-o fază finală de închidere a dosarului. În acest moment se negociază un acord comercial iar autoritatea nu intră în asemenea negocieri. De asemenea, el a subliniat că trebuie să se ţină cont de schimbările legislative pe plan european, menţionând Regulamentul privind infrastructura pieţei europene (EMIR), care urmează să intre în vigioare. Dacă dosarul este complet înaintea intrării în vigoare a EMIR 3 se va merge mai departe cu cererea, dar dacă revine ulterior, este posibil să fie nevoie de o şedinţă de colegiu împreună cu BNR şi ESMA (European Securities and Markets Authority) pentru o analiză.

Bursa de Valori Bucureşti a anunţat la finalul lunii iulie în 2020 că a semnat un parteneriat cu Cassa di Compensazione e Garanzia (CC&G), unul dintre liderii de servicii post-tranzacţionare şi parte a London Stock Exchange Group (LSEG). Prin acest parteneriat, CC&G va oferi atât consultanţă privind stabilirea Contrapărţii Centrale în România, cât şi asistenţă tehnologică specifică serviciilor de compensare şi management al riscului care vor fi derulate de CCP.RO Bucharest SA şi care se aplică tuturor claselor de active tranzacţionate pe piaţa de capital românească.

CCP.RO Bucharest SA are rolul de a funcţiona ca o Contraparte Centrală (CCP) independentă pentru pieţele din România. Fiecare entitate juridică va rămâne în totalitate responsabilă de activitatea propriei contrapărţi centrale.

Acordul, care se va derula pe o perioadă de 7 ani, aduce o dimensiune suplimentară în ceea ce priveşte colaborarea privind Contrapartea Centrală în sensul în care va permite Contrapărţii Centrale din România să se concentreze pe cerinţele specifice pieţei locale în timp ce va beneficia de expertiza CC&G privind serviciile de compensare şi de management al riscului, care au la bază o arhitectură IT extrem de robustă.

CCP.RO Bucharest va găzdui infrastructura care va permite relansarea şi dezvoltarea pieţei derivatelor în România şi va asigura mecanisme noi pentru diminuarea şi transferul riscurilor la nivelul pieţelor deservite, şi anume pieţele operate de BVB şi, respectiv, de OPCOM, contribuind la creşterea încrederii şi activităţii pe aceste pieţe.

Contrapartea centrală se va interpune între părţile tranzacţiei devenind contraparte pentru fiecare cumpărător, respectiv vânzător, şi va garanta finalizarea decontării tranzacţiei prin aplicarea de mecanisme specifice pentru administrarea riscului. Pentru investitorii sau participanţii care activează pe piaţa de capital locală, existenţa CCP va permite introducerea şi dezvoltarea tranzacţiilor cu instrumente financiare derivate (cu activ suport acţiuni, mărfuri, obligaţiuni, indici, curs de schimb etc.).

Acționarii CCP au spus, în fața oficialilor ASF și BNR, că susțin în continuare proiectul contrapărții centrale locale, inclusiv cu o finanțare suplimentară; Susținere și din partea ASF; ACTUALIZARE COMUNICAT ASF

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!