În urma prăbușirii Silicon Valley Bank, care a zdruncinat piețele mondiale, laureatul premiului Nobel pentru economie Joseph Stiglitz a declarat pentru AFP că autoritățile americane „au făcut ceea ce trebuie” pentru a proteja depozitele, dar a spus că sistemul financiar trebuie regândit.
A fost evitat riscul unei crize financiare majore?
„Acesta este unul dintre lucrurile pe care nu le putem spune. Băncile sunt mai sănătoase decât erau înainte, în 2008. Au fost progrese, nu atât de mult pe cât ar fi trebuit să fie. Dar noile tehnologii fac falimentele mult mai ușoare, la care oamenii nu s-au gândit.
Ei obișnuiau să creadă că conturile bancare sunt greu de mutat. Dar dacă toată lumea are servicii bancare prin internet, este mult mai ușor să-ți scoți banii și să-i pui în altă parte. Întrebarea privind stabilitatea sistemului financiar trebuie regândită, recunoscând noile tehnologii.
Și nu sunt sigur că s-a făcut. Înainte de prăbușirea SVB, au existat foarte puține discuții despre modul în care tehnologia a schimbat probabilitatea de falimente bancare. Dar acum sunt multe discuții.”
Ați spus că prăbușirea SVB era previzibilă. Vor falimenta alții în zilele următoare?
„Sistemul bancar este foarte complex. Există întotdeauna zvonuri despre anumite bănci care au vulnerabilități și, dacă nu le cunoașteți bilanțurile, expunerile și (cum s-au descurcat) cu testele de stres, nu puteți ști cu adevărat care e realitatea.
Pot exista zvonuri. Ceea ce a fost interesant la un anumit aspect al SVB a fost că nu au existat discuții negative despre portofoliul său de creditare. În cele mai multe falimente ale băncilor din trecut, ca în 2008, plângerea a fost că „proştii de la bănci au făcut împrumuturi pentru credite ipotecare care erau practic frauduloase”.
Nu ne-am dat seama în 2008 de amploarea fraudei în care s-au angajat toate băncile importante. Abia după masa de procese care au urmat, am văzut cât de prost stăteau lucrurile.
În acest caz, nu este o problemă de creditare, este o nepotrivire de scadență și asta se poate întâmpla oriunde în sistemul nostru economic.”
Ce părere aveți despre reacția autorităților americane?
“A fost un stres enorm de joi până duminică seara. Până la urmă au făcut ceea ce trebuie, dar au reacționat foarte încet. Ar fi fost mult mai bine dacă ar fi acționat mai repede și, în special, asigurând deponenții cu peste 250.000 de dolari că nu îşi vor pierde banii.
Dar cel mai important lucru, din punct de vedere macroeconomic, este că în cele din urmă i-au asigurat pe cei cu depozite de peste 250.000 de dolari că vor putea să-și recupereze banii. Dacă nu ar fi făcut asta, (exista o) posibilitatea unei crize financiare masive sau a unei mișcări masive către băncile prea mari pentru a falimenta.
Trebuie să înțelegem cât de mare este stresul pe toți lucrătorii din întreg sectorul. Este o traumă în urma căreia vor exista efecte pe termen lung”.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).