5 C
București
marți, ianuarie 21, 2025

Banking & Servicii financiare – Dan Popovici, OTP Asset Management: Cele mai multe companii românești listate sunt ieftine în continuare și, pe termen lung, au un potențial ridicat de apreciere – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

În opinia sa, anul 2022 a fost printre cele mai dificile perioade prin care a trecut industria de asset management din România din punct de vedere a evoluției activelor sub administrare, dar și din punct de vedere a performanțelor înregistrate...

Cred că putem spune că anul 2022 a fost printre cele mai dificile perioade prin care a trecut industria de asset management din România din punct de vedere a evoluției activelor sub administrare, dar și din punct de vedere a performanțelor înregistrate...

Chiar dacă volatilitatea a fost una ridicată pe tot parcursul anului 2022, cei mai mulți dintre investitorii în fondurile de acțiuni au acceptat această volatilitate, așa încât mulți dintre ei și-au păstrat expunerea pe aceste instrumente financiare...

Cele mai multe companii românești listate, în continuare, sunt ieftine și, pe termen lung, au un potențial ridicat de apreciere, consideră Dan Popovici, CEO OTP Asset Management.

El ne-a spus: “Este evident că pe termen scurt evoluțiile acțiunilor listate la BVB sunt influențate de evoluțiile piețelor financiare internaționale, dar cred că pe un orizont de timp mai lung rezultatele fundamentale sunt cele care contează.

Mă aștept ca vârful inflației să fie atins în primul trimestru al anului 2023 iar ulterior inflația să înceapă să scadă. În aceste condiții, estimez o evoluție pozitivă a prețurilor obligațiunilor guvernamentale și implicit evoluții pozitive pentru fondurile de obligațiuni.”

În opinia sa, anul 2022 a fost printre cele mai dificile perioade prin care a trecut industria de asset management din România din punct de vedere a evoluției activelor sub administrare, dar și din punct de vedere a performanțelor înregistrate.

***

Cum caracterizați evoluția pieței fondurilor de investiții în 2022?

Dan Popovici: Anul 2022 a fost un an foarte dificil pentru industria în care activăm. Cred că putem spune că anul 2022 a fost printre cele mai dificile perioade prin care a trecut industria de asset management din România din punct de vedere a evoluției activelor sub administrare, dar și din punct de vedere a performanțelor înregistrate. La nivelul industriei fondurilor deschise de investiții am asistat la o reducere cu peste 30% a activelor sub administrare.

Care au fost fondurile preferate de investitori? Din ce motive?

Dan Popovici: Cred că ar trebui să spunem că am observat o maturizare a investitorilor în fondurile de acțiuni. Chiar dacă volatilitatea a fost una ridicată pe tot parcursul anului 2022, cei mai mulți dintre investitorii în fondurile de acțiuni au acceptat această volatilitate, așa încât mulți dintre ei și-au păstrat expunerea pe aceste instrumente financiare. Mai mult decât atât, am întâlnit investitori care considerau că scăderile înregistrate în anumite momente reprezintă de fapt momente bune pentru a își crește portofoliul investițional.

Pe de altă parte, am văzut o reacție negativă din partea multor investitori din fondurile de obligațiuni. În contextul performanțelor negative înregistrate de aceste fonduri și ținând cont de creșterea puternică a volatilității acestor fonduri, mulți investitori au preferat să își răscumpere unitățile de fond și să se refugieze în depozite bancare.

Cum caracterizați evoluția pieței de capital în 2022?

Dan Popovici: Pe parcursul anului, am avut o combinație de factori care au dus la creșterea puternică a volatilității piețelor financiare și în cele din urmă la performanțe negative pentru cele mai multe fonduri de investiții. Aici putem aminti pe de o parte inflația foarte ridicată înregistrată atât în Europa, cât și în Statele Unite, creșterea explozivă a prețului produselor energetice, declanșarea războiului din Ucraina, întreruperea lanțurilor de aprovizionare între China și restul lumii pe fondul politicii restrictive “Zero Covid”.

Pe fondul inflației ridicate, băncile centrale, indiferent că vorbim de Banca Națională a României, de Banca Centrală Europeană sau de Federal Reserve, acestea au fost nevoite să demareze un proces susținut de creșteri de dobândă. Să nu uităm că, la finalul anului trecut, rata de politică monetară în România era de 1.75%, ca să ajungă la finalul anului acesta la 6.75%. În aceste condiții, randamentele obligațiunilor au cunoscut creșteri semnificative. Spre exemplu, titlul de stat la 10 ani, emis în lei, era în prima parte a anului 2021 sub valoarea de 3%. Aceasta a început să crescă ușor astfel încât în Decembrie 2021 atinsese nivelul de 5.15%, iar în timpul anului 2022 creșterea a continuat înregistrând un maxim în luna Octombrie 2022 de 9.575%.

În aceste condiții, prețurile obligațiunilor deja emise și aflate în portofoliile investitorilor au cunoscut corecții importante astfel încât randamentele oferite de aceste obligațiuni tranzacționate pe piață secundară să fie similar cu a celor care sunt nou emise.

Această evoluție s-a văzut inclusiv în ceea ce privește portofoliile de obligațiuni aflate în posesia fondurilor de investiții, acestea înregistrând corecții semnificative.

Pe de altă parte, piețele internaționale de acțiuni au înregistrat evoluții negative. La momentul în care scriu aceste rânduri, indicele american S&P500 avea o scădere pe parcursul anului 2022 de aproximativ 20%, în timp ce indicele european Eurostoxx 600 scăzuse anul acesta cu peste 13%. Din acest punct de vedere, indicii BVB au performant ceva mai bine, indicele BET având o scădere YTD de doar 6.6%. Structura indicelui principal al BVB, respectiv ponderea mare a companiilor energetice, a ajutat ca piață românească să supra-performeze piețele internaționale în acest an.

Ce estimări aveți pentru anul viitor în privința evoluției BVB?

Dan Popovici: În primul rând, aș vrea să spun că în momentul de față, în scenariu nostru de bază, credem că nu vom avea o recesiune în România pe parcursul anului 2023. Ne așteptăm să avem o încetinire economică dar totuși o creștere a PIB situată între 1,5% și 2%. Pe de altă parte, cred că vom avea o recesiune ușoară, atât în Europa, cât și în SUA, pe parcursul anului viitor. În acest context, mă aștept ca prima jumătate a anului 2023 să fie caracterizată de o volatilitate ridicată a piețelor de acțiuni internaționale, existând posibilitatea că principalii indici bursieri internaționali să viziteze din nou zona minimelor înregistrate în anul 2022. Începând cu a doua jumătate a anului 2023, mă aștept să vedem o îmbunătățire a condițiilor din piețe și în aceste condiții este de așteptat să închidem anul 2023 cu o creștere de o cifră.

Referitor la evoluția BVB, sunt optimist în ceea ce privește cele mai multe companii românești listate, acestea în continuare sunt ieftine și pe termen lung au un potențial ridicat de apreciere. Este evident că pe termen scurt evoluțiile acțiunilor listate la BVB sunt influențate de evoluțiile piețelor financiare internaționale, dar cred că pe un orizont de timp mai lung rezultatele fundamentale sunt cele care contează.

Mă aștept ca vârful inflației să fie atins în primul trimestru al anului 2023 iar ulterior inflația să înceapă să scadă. În aceste condiții, estimez o evoluție pozitivă a prețurilor obligațiunilor guvernamentale și implicit evoluții pozitive pentru fondurile de obligațiuni.

Ce așteptări aveți pentru anul viitor în privința listarilor de companii private? Dar a emisiunilor de obligațiuni?

Dan Popovici: Listarea Hidroelectrica sper că este în linie dreaptă și mă aștept să aibă loc în prima parte a anului 2023. De asemenea, ar trebui să vedem Salrom listat la cota BVB pe parcursul anului 2023. În afară de aceste două companii, mi-ar plăcea să cred că mai devreme sau mai târziu autoritățile statului se vor hotărî să listeze un pachet minoritar de acțiuni la Compania Națională Aeroporturi București, în urmă unei majorări de capital care să permită finanțarea investițiilor atât de necesare. De asemenea, aș vrea să văd în viitor listate pachete minoritare la cele două bănci cu capital de stat CEC Bank și Eximbank. Banii obținuți în urma listarii celor două instituții financiare ar trebui să fie folosiți pentru asigurarea capitalului necesar finanțării economiei României. De asemenea, cred că listările mai sus menționate ar aduce un plus important în guvernanța corporativă a acestor companii. Totodată am putea să vedem emisiuni de obligațiuni de la aceste două instituții financiare aflate în proprietatea statului român.

De asemenea la nivel de imaginație în momentul de față, cred că putem să ne gândim la asigurarea capitalului pentru investiții prin intermediul BVB în cazul altei companii de stat – Compania Națională “Administrarea Porturilor Maritime” Constanța.

Ce așteptări mai aveți de la autorități?

Dan Popovici: Un mediu politic stabil, menținerea unui echilibru sustenabil din punct de vedere economic sunt factori importanți pentru orice investitor.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!